• Τράπεζες

    Πρώην traders της JP Morgan στο εδώλιο για απάτη και πλαστογράφηση

    JP Morgan

    JP Morgan


    Για χειραγώγηση της αγοράς και «μαθήματα» πλαστογράφησης στους νέους εργαζόμενους κατηγορούνται τρεις πρώην τραπεζικοί υπάλληλοι της JP Morgan, οι οποίοι εργάζονταν στο τμήμα συναλλαγών χρυσού.

    «Η δουλειά μας ήταν κάνουμε ότι χρειάζεται για να βγάλουμε χρήματα», ανέφερε ο μάρτυρας στο δικαστήριο, John Edmonds, πρώην trader στη JP Morgan, εξηγώντας ότι η πρακτική των «πλαστών συναλλαγών» αποτελούσε μια καθημερινότητα για όσους εργάζονταν στην ομάδα που ασχολούνταν με τις διαπραγματεύσεις και την πώληση του χρυσού.

    Ο John Edmonds κλήθηκε να καταθέσει σε δίκη εναντίον των τριών πρώην τραπεζικών υπαλλήλων της επενδυτικής τράπεζας, οι οποίοι κατηγορούνται για απάτη.

    Ουσιαστικά καταθέτει εναντίον του πρώην αφεντικού του Μάικλ Νόβακ, ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια επικεφαλής του γραφείου συναλλαγών χρυσού, του trader Γκρεγκ Σμιθ και του πωλητή hedge fund Τζέφρι Ρούφο.

    Η κατάθεση του Edmonds, ήταν αποκαλυπτική για την λειτουργία του εν λόγω γραφείου. Σύμφωνα με τα όσα είπε, η ομάδα αυτή δεν ασχολούνταν μόνο με τις αγοραπωλησίες πολύτιμων μετάλλων αλλά εξαπατούσε συστηματικά την αγορά, για να επωφεληθεί η ίδια και κορυφαίοι πελάτες τους.

    Μαθήματα πλαστογράφησης

    Κατά την κατάθεσή του, ο Edmonds περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο πλαστογραφούσε και ο ίδιος συναλλαγές χωρίς αντίκρισμα, όπως του έμαθαν στο γραφείο.

    Αν ήθελε να πουλήσει σε υψηλότερη τιμή, θα έκανε παραγγελίες πάνω από την τρέχουσα τιμή της αγορά και στη συνέχεια θα έκανε τεράστιες παραγγελίες για να αγοράσει σε υψηλότερες τιμές, τις οποίες μετά από λίγο θα τις ακύρωνε πριν εκτελεστούν.

    «Ήθελα να οδηγήσω τη τιμή εκεί που ήθελα να πάει, δημιουργώντας μια ψευδή ένδειξη ζήτησης», ανέφερε.

    Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η τεχνική δεν λειτουργούσε πάντα, ήταν όμως αρκετά επιτυχημένη, με αποτέλεσμα να τη χρησιμοποιούν συχνά στην τράπεζα.

    «Αν θέλαμε να αγοράσουμε χαμηλά, το κάναμε, αν θέλαμε να πουλήσουμε ψηλά, το κάναμε», ανέφερε.

    Ο Edmonds είναι ο πρώτος από μία σειρά συνεργατών των κατηγορούμενων που θα καταθέσουν στο δικαστήριο σχετικά με υποθέσεις εκβιασμού από το 2008-2016.

    Ο Edmonds ήταν ο πρώτος που παραδέχτηκε οικονομικά εγκλήματα και συνεργάστηκε κρυφά με τις αρχές εναντίον των πρώην συναδέλφων του.

    Δήλωσε ένοχος για κατηγορίες συνωμοσίας και απάτης που σχετίζονται με πλαστογράφηση, το 2018.

    Η τακτική των traders

    Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι traders που δούλευαν για τον Νόβακ, ασχολούνταν με την πλαστογράφηση ως βασική επιχειρηματική πρακτική, ασκώντας την τουλάχιστον 50.000 φορές μέσα σε μία δεκαετία.

    Οι δικηγόροι των τριών κατηγορούμενων είπαν ότι η υπόθεση της κυβέρνησης βασίζεται σε λανθασμένη ανάγνωση των αποδεικτικών στοιχείων αλλά και σε ομολογίες μαρτύρων, όπως ο Edmonds, για τον οποίο ισχυρίζονται ότι προσβλέπει σε ελαφρύτερη ποινή.

    Σε περίπτωση που οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικαστούν αντιμετωπίζουν πολλά χρόνια φυλάκισης.

    «Είδα ανθρώπους που διαπραγματεύονται για 20 χρόνια, να κάνουν πλαστές συναλλαγές. Πώς θα μπορούσα εγώ να μην το κάνω αυτό;», αναρωτήθηκε στο δικαστήριο, υπογραμμίζοντας ότι μία τέτοια πρακτική εθεωρείτο δεδομένη στο γραφείο που δούλευε.

    Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν κατήγγειλε ποτέ αυτή τη πρακτική ανέφερε: «Θα είχα απολυθεί. Κι αυτή ήταν η δουλειά των ονείρων μου».

    Νωρίτερα, οι ένορκοι άκουσαν την κατάθεση του Κρίστοφερ Τζάκμαν, σύμβουλο της Monument Economics Group LLC που προσελήφθη για να ελέγξει τα στοιχεία, μεταξύ αυτών και αρχεία καταγραφής συνομιλιών και να τεκμηριώσει όσα η κυβέρνηση ισχυρίζεται σχετικά με τις πλαστές συναλλαγές.

    O έλεγχος της αγοράς

    Ο Jackman παρουσίασε περιπτώσεις όπου ο Smith είχε προχωρήσει σχεδόν στις μισές εντολές από τις συνολικές που είχαν καταγραφεί. Με το που έπεσαν οι τιμές, ο Smith ολοκλήρωσε μόνο τις πέντε συναλλαγές και ακύρωσε τις άλλες 170 μέσα σε διάστημα τριών δευτερολέπτων.

    Αντίστοιχα για τον Νόβακ τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιανουάριο του 2012 έκανε παραγγελίες για να πουλήσει πέντε συμβόλαια χρυσού αξίας περίπου 800.000 δολαρίων, ακολουθούμενες από παραγγελίες για αγορά 80 συμβολαίων αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων, που αντιπροσώπευαν τότε πάνω από το ένα τρίτο των παραγγελιών που αφορούσαν τη συγκεκριμένη αγορά, είπε ο Τζάκμαν.

    Μετά την άνοδο των τιμών, ο Νόβακ εκτέλεσε πέντε εντολές πώλησης και ακύρωσε όλες τις υπόλοιπες εντολές αγοράς, είπε ο Τζάκμαν, προσθέτοντας ότι ολόκληρο το επεισόδιο διήρκεσε λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζες: Προς αναθεώρηση των επιχειρησιακών στόχων;

    Nomura: Οι κεντρικές τράπεζες θα ρίξουν τα επιτόκια το 2023- Το ευρώ παίρνει ανάσα



    ΣΧΟΛΙΑ