• Οικονομία

    Nomura: Οι κεντρικές τράπεζες θα ρίξουν τα επιτόκια το 2023- Το ευρώ παίρνει ανάσα

    Christine Lagarde, Πρόεδρος της ΕΚΤ-Jerome Powell, Επικεφαλής της Fed

    Christine Lagarde, Πρόεδρος της ΕΚΤ-Jerome Powell, Επικεφαλής της Fed


    Η Νomura προβλέπει μείωση των επιτοκίων το νέο έτος, καθώς ο πληθωρισμός πέφτει και κυριαρχούν οι φόβοι για ύφεση. Αυτοί οι φόβοι σύμφωνα με τους αναλυτές οδήγησαν το ευρώ σχεδόν στο να αγγίξει την Τρίτη τη γραμμή της εξίσωσης με το δολάριο, όμως τελευταία στιγμή ανέκαμψε, διευρύνοντας τη διαφορά στην ισοτιμία με το δολάριο.

    Σύμφωνα με την ιαπωνική τράπεζα, οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Αγγλία, θα προχωρήσουν σε μειώσεις στα μέσα του επόμενου έτους.

    Ειδικότερα για τη Fed προβλέπεται οι αυξήσεις των επιτοκίων να κορυφωθούν στο 3,50-3,75% τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

    Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Nomura αναμένει έξι αυξήσεις επιτοκίων κατά 1,75% μέχρι τον Μάρτιο του 2023, όμως αναμένουν μία μείωση της τάξης του 0,25% τον Ιούνιο.

    Για την Τράπεζα της Αγγλίας, η Nomura αναμένει αύξηση επιτοκίων κατά 1,0% μέχρι το τέλος του έτους, αλλά δεν αποκλείει το σενάριο μείωσης των επιτοκίων κατά 0,25% τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023.

    Ο φόβος για ύφεση

    Ύστερα από αρκετές διακυμάνσεις σε χαμηλά επίπεδα, το ευρώ το πρωί της Τρίτης σχεδόν άγγιξε τη γραμμή της ισοτιμίας 1-1 με το δολάριο.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η γραμμή αυτή φαίνεται ότι ενεργοποίησε μια σειρά αγοραστών για την προστασία του ευρωνομίσματος, με αποτέλεσμα να ανακάμψει μετά από λίγο.

    Όμως οι φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη αντικατοπτρίζονται στην πτώση του ευρώ, σύμφωνα με τον Jeremy Stretch, αναλυτή της Capital Market, όπως δήλωσε στο CNBC.

    «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι άργησε να προχωρήσει, σε αντίθεση με τις άλλες κεντρικές τράπεζες, στον τερματισμό των αγορών ομολόγων, αλλά και στην αυστηροποίηση της νομισματικής της πολιτικής», ανέφερε.

    Ο Graham Secker, επικεφαλής αναλυτής για τις ευρωπαϊκές μετοχές στη Morgan Stanley δήλωσε ότι η υποτίμηση του ευρώ θα  μπορούσε να δώσει ώθηση στις ευρωπαϊκές εταιρείες.

    «Πριν από δώδεκα μήνες, το ευρώ ήταν πάνω από 1,20 δολάρια και τώρα είμαστε προφανώς πολύ κοντά στην ισοτιμία, επομένως υπάρχει ένας πολύ σημαντικός άνεμος στα κέρδη αυτή τη στιγμή, και το θεωρώ ως θετικό αντιστάθμισμα έναντι ορισμένων άλλων αρνητικών παραγόντων που δημιουργούνται», ανέφερε ο  Secker είπε στο CNBC

    Το σχόλιο της Ebury

    Σε σχόλιό του για την πτώση  του ευρώ, αμέσως μετά την ισοτιμία στα 1,0001 δολάρια που έφτασε κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα, ο Matthew Ryan, υπεύθυνος στρατηγικής της αγορά της Ebury, ανέφερε:

    Η ραγδαία πτώση στη τιμή του ευρώ  οφείλεται στις αυξημένες ανησυχίες για ύφεση, με τις αγορές να ψάχνουν ασφαλές καταφύγιο στο δολάριο των ΗΠΑ, υπό τον φόβο ότι η απότομη αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως θα επιβαρύνει την παγκόσμια ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

    Οι φόβοι είναι ιδιαίτερα έντονοι στη ζώνη του ευρώ, αφού τα ζητήματα που έχουν προκύψει από τον εφοδιασμό ρωσικού αερίου προκάλεσαν μια απότομη αύξηση των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί από τα μέσα Ιουνίου.

    Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υστερεί επίσης σε σχέση με τις άλλες κεντρικές τράπεζες, όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων της, ιδίως σε σχέση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, κάτι που σύμφωνα με την Ebury, δεν έχει βοηθήσει το νόμισμα της ευρωζώνης.

    Στη σκιά ενός αυξανόμενου κινδύνου για παγκόσμια επιβράδυνση, αναθεωρήσαμε τις προβλέψεις μας για το δολάριο υψηλότερα, αν και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μελλοντικά θα είναι ανοδική.

    Γενικά πιστεύουμε ότι οι ισχυρή αγορά εργασίας, οι υψηλές πλεονάζουσες αποταμιεύσεις που έχουν συγκεντρωθεί από την περίοδο της πανδημίας και τα στοχευμένα δημοσιονομικά προγράμματα που στόχο έχουν να υποστηρίξουν τις καταναλωτικές δαπάνες, είναι πιθανό να αποτρέψουν μια τεχνική ύφεση.

    Όσο συνεχίζουμε να βλέπουμε τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, οι επενδυτές είναι πιθανόν να συνεχίσουν να ευνοούν το δολάριο βραχυπρόθεσμα, κάτι που δεν μπορεί να αποκλείσει διακυμάνσεις ακόμα και κάτω από την εξίσωση.

    Το χειρότερο σενάριο είναι η πλήρης διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, όπου κατά τη γνώμη μας θα αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο περαιτέρου πτώσης του ευρώ.

    Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην τελευταία υποτίμηση του ευρώ.

    Ένα ασθενέστερο ευρώ θα έχει πληθωριστικές επιπτώσεις, επομένως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να επιλέξουν να αυξήσουν τα επιτόκια με πιο επιθετικές κινήσεις από τις αναμενόμενες, ώστε να στηρίξουν το νόμισμα, πείθοντας παράλληλα τις αγορές ότι το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού στην ευρωζώνη  θα λειτουργήσει.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία

    Eurogroup: Προσεκτικός σχεδιασμός της δημοσιονομικής πολιτικής το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ