• Τράπεζες

    Τράπεζες: Προς αναθεώρηση των επιχειρησιακών στόχων;

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Ανοικτό είναι πλέον  το ενδεχόμενο οι διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν στην αναθεώρηση των στόχων τους για το 2022, το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Αν και τα τραπεζικά επιτελεία κρατούν στάση αναμονής, θεωρείται πολύ πιθανή η αναθεώρηση των στόχων σε ότι αφορά τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων λόγω των συνθηκών που προκάλεσε η γεωπολιτική κρίση, την δυναμική  της πιστωτικής επέκτασης που επηρεάζεται και από την άνοδο των επιτοκίων, την αναμενόμενη κερδοφορία και τη διανομή μερίσματος.

    Η τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους η Ελλάδα συνέχισε να έχει τον  υψηλότερο δείκτη «κόκκινων» δανείων στην ΕΕ, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 6,75%, με το στοκ των προβληματικών χαρτοφυλακίων στα 14,62 δις ευρώ. Και σύμφωνα με τον επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία «το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε μία μικρή αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των νοικοκυριών (σε επίπεδο ΕΕ), όπως και μία αύξηση στο κόστος του τραπεζικού κινδύνου πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, αντανακλώντας αυξημένη αβεβαιότητα και την πιθανή υλοποίηση εκκρεμοτήτων που σωρεύτηκαν στην περίοδο της πανδημίας».

    Ο πληθωρισμός, τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω  covid που ολοκληρώθηκαν και η αύξηση των επιτοκίων, δημιουργεί νέες πιέσεις στους δανειολήπτες καθώς ανατρέπονται οι προϋπολογισμοί  και εκφράζονται φόβοι για άνοδο των καθυστερήσεων.

    Την ίδια ώρα από τα  17,6 δισ. ευρώ δάνεια που βρίσκονται σε ρύθμιση παραμένουν εξυπηρετούμενα τα 9,4 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα έχουν ήδη περάσει στα μη εξυπηρετούμενα. Το ανησυχητικό είναι ότι από την στιγμή της ρύθμισης μέχρι το «σκάσιμο» του αδνείου ο χρόνος είναι μικρός.

    Ανατροπή των τραπεζικών σχεδίων φαίνεται και στο κομμάτι της πιστωτικής επέκτασης. Οι συστημικές τράπεζες βλέποντας τις επιδόσεις του 2021 και τη δυναμική που εμφάνιζε η αγορά του retail, ανέμεναν ΄νοδο τουλάχιστον 30% στην στεγαστική πίστη, στα καταναλωτικά και στα μικρά επιχειρηματικά δάνεια, προσδοκώντας ότι οι νέες εκταμιεύσεις της κατηγορίας θα διαμορφώνονταν πάνω από 4 δις ευρώ.

    Και ενώ η αγορά «έτρεχε» μέχρι και τον Απρίλιο, καθώς ικανοποιούνταν αιτήματα δανειοδοτήσεων  που είχαν ήδη εγκριθεί, από το Μάιο και μετά οι ρυθμοί ζήτησης νέων δανείων έχουν υποχωρήσει.

    Διαβάστε επίσης

    Στον «Ηρακλή ΙΙ» και η τιτλοποίηση Sunrise της Τράπεζας Πειραιώς

    Τράπεζες: Ο «Ηρακλής» φεύγει, οι συνθετικές τιτλοποιήσεις έρχονται



    ΣΧΟΛΙΑ