• Τράπεζες

    Πλειστηριασμοί: Πρώτη νίκη για τους servicers η εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Τάσος Πανούσης από την doValue, o Θόδωρος Αθανασόπουλος της Cepal και ο Γιώργος Γεωργακόπουλος της Intrum

    Ο Τάσος Πανούσης από την doValue, o Θόδωρος Αθανασόπουλος της Cepal και ο Γιώργος Γεωργακόπουλος της Intrum


    Με σολομώντεια εισήγηση ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, έρχεται να «γεφυρώσει» το χάσμα που προέκυψε αναφορικά με τους πλειστηριασμούς που διενεργούν οι servicers για λογαριασμό των funds που έχουν αποκτήσει τα «κόκκινα» δάνεια.

    Ο εισαγγελέας της έδρας της Ολομέλειας του ΑΠ, Πάνος Παναγιωτόπουλος εισηγήθηκε πως οι εταιρείες διαχείρισης θα μπορούν να κινούν τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης χρησιμοποιώντας τόσο το νομοθετικό πλαίσιο του 2003 για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, όσο και του 2015 για τα «κόκκινα» δάνεια.

    Συγκεκριμένα  ανέφερε ότι οι εταιρείες διαχείρισης εποπτεύονται από την ΤτΕ, εν αντιθέσει με τα funds της αλλοδαπής που δε μπορούν να ελεγχθούν εύκολα από τους δανειολήπτες.

    Με την πρόταση του ξεμπλοκάρει και πάλι τους πλειστηριασμούς που είχαν «παγώσει» λόγω προηγούμενης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Βέβαια όλα θα κριθούν από την απόφαση που θα λάβουν οι δικαστές  της Ολομέλειας, η οποία θα  τεθεί σε ισχύ μετά την καθαρογραφή της, κάτι που αναμένεται το επόμενο  τρίμηνο.

    Να σημειωθεί πως παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών και κατά των servicers έκανε στην Ολομέλεια ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και αναφέρει σε ανακοίνωση του  ότι: « όπως τεκμηριωμένα αναπτύχθηκε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, αντίθετα από τη μέχρι τώρα πρακτική των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.), οι τελευταίες δεν διαθέτουν κατά νόμο κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση για την άσκηση διαδικαστικών εν γένει πράξεων (έκδοση διαταγής πληρωμής, επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης κλπ), στις περιπτώσεις που η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η αντίστοιχη ανάθεση της διαχείρισης προς αυτές γίνεται με βάση τις διατάξεις για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων του Ν. 3156/2003».

    Τώρα οι Αρεοπαγίτες καλούνται να αποφασίσουν αν τελικά οι servicers νομιμοποιούνται   να διενεργούν πλειστηριασμούς , για λογαριασμό των funds που έχουν αποκτήσει «κόκκινα» δάνεια»,  με βάση το νόμο 3156 του 2003, ο οποίος αφορούσε εξωδικαστική ρύθμιση των δανείων.

    Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες διαχείρισης «έτρεχαν » τους πλειστηριασμούς με βάση το νομικό πλαίσιο του 2003 καθώς οι διαδικασίες του είναι ταχύτερες, σε σχέση με το νόμο 4904 του 2015.

    Αν και έχουν εκδοθεί 12 αποφάσεις του ΑΠ με αντίθετο περιεχόμενο από την 822/22,  ωστόσο προκλήθηκε μεγάλο κομφούζιο και αναταραχή στο κομμάτι των πλειστηριασμών που επισπεύδοντες είναι οι servicers για λογαριασμό των funds.

    Μάλιστα όπως αναφέρουν κύκλοι των servicers λόγω της εμπλοκής που προέκυψε με την απόφαση του ΑΠ έχει «καθίσει» η αγορά των ακινήτων καθώς οι επενδυτές δεν διακινδυνεύουν να  αποκτήσουν ακίνητα από πλειστηριασμούς. Ενώ πολλές είναι και οι ανακοπές που έχουν ασκηθεί μετά την έκδοση της απόφασης του ΑΠ, παρότι απορρίπτονται σε ποσοστό 80%.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Νέος στρατηγικός επενδυτής η Thrivest – Έναρξη των συνομιλιών αποφάσισε στο ΔΣ (upd)

    Άρειος Πάγος: Τους επόμενους μήνες η απόφαση για τα funds – Θετική εισήγηση από τον εισαγγελέα

    Alpha Bank: Tο peak του πληθωρισμού έχει παρέλθει και έχει ξεκινήσει σταδιακά η καθοδική του πορεία



    ΣΧΟΛΙΑ