• Τράπεζες

    Πειραιώς: Τα ρεκόρ που έσπασε το placement

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Πειραιώς


    Με τις προσφορές να διαμορφώνονται στα 10 δισ. ευρώ, η υπερκάλυψη του placement της Τράπεζας Πειραιώς ήταν εντυπωσιακή και με premium στην τιμή διάθεσης των μετοχών στα 4 ευρώ.

    Η διάθεση του 27% των μετοχών από το ΤΧΣ έσπασε τα κοντέρ και πέτυχε ρεκόρ μεγαλύτερο από αυτό της Εθνικής.

    Η διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες στις 4 το μεσημέρι, τόσο για το ηλεκτρονικό διεθνές βιβλίο, όσο και για το ελληνικό.

    Το βιβλίο στο εξωτερικό υπερκαλύφθηκε κατά 9 φορές και η υπερκάλυψη στο εσωτερικό ήταν 5 φορές.

    Η ζήτηση ήταν εκρηκτική και στην ελληνική αγορά με τις προσφορές να κορυφώνονται και λίγο πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας έφτασαν το 1 δισ ευρώ. Η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση στην Ελλάδα φαίνεται λογικά να παραπέμπει στην εντός συνόρων διάθεση του 15% επί του συνολικού πακέτου του 27% που πουλάει το ΤΧΣ.

    Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες που έχουν λάβει μέρος στην εγγραφή θα μοιραστούν κάτι παραπάνω από 50,6 εκατ. μετοχές της Πειραιώς συνολικής αξίας 202,559 εκατ. ευρώ και όχι 41,26 εκατ. μετοχές που αφορούσαν και πάλι το 15% αλλά όχι στο σύνολο παρά στο 22% της προσφοράς.

    Σε ότι αφορά το διεθνές ηλεκτρονικό βιβλίο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι προσφορές από τους long term επενδυτές, υπερκάλυψαν κατά δύο φορές την έκδοση. Ενώ όλα τα μεγάλα σπίτια που τοποθετήθηκαν στην Εθνική Τράπεζα έσπευσαν να λάβουν θέσεις και στην Τράπεζα Πειραιώς.

    Oι τελικές ανακοινώσεις

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σήμερα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από την Τράπεζα Πειραιώς, τόσο για την τελική τιμή προσφοράς, όσο και για το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα πιστωθούν οι μετοχές στις μερίδες των επενδυτών.

    Να σημειωθεί ότι η μεγάλη συμμετοχή «κλείδωσε» την τιμή διάθεσης στο ανώτατο άκρο του εύρους, δηλαδή στα 4 ευρώ.

    Με δύο ανακοινώσεις του χθες το ΤΧΣ όρισε πως θα κάνει δεκτές προσφορές ανάμεσα στα 3,9 με 4 ευρώ, και λίγο αργότερα ανακοίνωσε ότι «πιθανότατα δεν θα δέχεται προσφορές σε τιμή κάτω των 4 ευρώ».

    Αυτό σημαίνει ότι το ΤΧΣ διέθεσε το πακέτο του 27% με premium, δεδομένου ότι την τελευταία συνεδρίαση πριν το placement την Παρασκευή 1η Μαρτίου, η μετοχή έκλεισε στα 3,986 ευρώ.

    Όπως έγραψε το mononews.gr ο επικεφαλής του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης, προχώρησε σε αυτήν την κίνηση αναφορικά με τη διαμόρφωση της τιμής, καθώς τη Δευτέρα και την Τρίτη, ο συντονιστής της έκδοσης που είναι η Bank of America, έλαβε τις προσφορές για το 27% των μετοχών που πουλάει το δημόσιο, ωστόσο διαπίστωσε ότι αρκετοί ξένοι επενδυτές ήτα αμφιβόλου ποιότητας, δηλαδή hedge funds.

    Το ζητούμενο όμως για το ΤΧΣ είναι οι long term επενδυτές και για το λόγο «κλείδωσε» στα 4 ευρώ την τιμή διάθεσης των μετοχών.

    Διαβάστε επίσης:

    Δύο νεκροί, έξι τραυματίες από την επίθεση των Χούτι σε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα (upd)

    ΔΑΑ: Ιστορικό ρεκόρ κίνησης το 2023 – Πρόταση για μεικτό μέρισμα 0,33 ευρώ/μετοχή

    Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ: Ποιοι δικαιούνται ασφαλιστική ικανότητα – Τι ισχύει για ανέργους



    ΣΧΟΛΙΑ