• Ναυτιλία

    Δύο νεκροί, έξι τραυματίες από την επίθεση των Χούτι σε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα (upd)

    • NewsRoom
    True Confidence

    True Confidence


    Το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο True Confidence, με σημαία Μπαρμπέιντος και dwt 50.446 τόνων, έχει δεχτεί πλήγμα από ρουκέτα 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Άντεν στην Ερυθρά Θάλασσα, πιθανότατα από τους Χούθι, όπως μεταδίδει το Reuters.

    Όπως αναφέρει το BBC, το True Confidence ανήκει στην True Confidence Shipping SA, εγγεγραμμένη στη Λιβερία, η οποία διοικείται από την Third January Maritime Ltd στην Ελλάδα, με έδρα στον Πειραιά.

    Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο πλοίο ξέσπασε πυρκαγιά και έχει εγκαταλειφθεί, με το πλήρωμα να οδεύει στις σωστικές λέμβους.

     

     

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, 3 μέλη του πληρώματος αγνοούνται ενώ υπάρχουν και τέσσερις σοβαρά τραυματίες από την επίθεση. Τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για θύματα. Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το Associated Press, μίλησαν για «θανάτους» από το χτύπημα. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για το πρώτο θανατηφόρο χτύπημα από την έναρξη του επιθέσεων των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα ως αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

    Σύμφωνα με το BBC dύο μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν σε επίθεση πυραύλων των Χούτι σε φορτηγό πλοίο ανοιχτά της νότιας Υεμένης, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι – οι πρώτοι θάνατοι που προκάλεσαν οι επιθέσεις της ομάδας σε εμπορικά πλοία.

    Η βρετανική πρεσβεία στην Υεμένη είπε ότι οι θάνατοι των ναυτών ήταν η «θλιβερή αλλά αναπόφευκτη συνέπεια της απερίσκεπτης εκτόξευσης πυραύλων από τους Χούτι προς τη διεθνή ναυτιλία» και επέμεινε ότι οι επιθέσεις έπρεπε να σταματήσουν.
    Έξι μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν επίσης, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο αμερικανικό συνεργάτη του BBC, CBS.

    Συνολικά, σύμφωνα με το BBC, το πλήρωμα αποτελούταν από 20 άτομα: 1 Ινδό, 4 Βιετναμέζους και 15 Φιλιππινέζους, ενώ στο πλοίο βρίσκονταν και 3 ένοπλοι φρουροί: 2 από τη Σρι Λάνκα κι 1 από Νεπάλ.

    Το πλοίο κατευθυνόταν στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, έχοντας αναχωρήσει από τη Λιανγιουνγκάνγκ της Κίνας και μετέφερε προϊόντα χάλυβα.

    Όπως αναφέρει η πλοιοκτήτρια εταιρία, δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το 20μελές πλήρωμα και τους τρεις ένοπλους που βρίσκονταν στο πλοίο. Η ίδια επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια σύνδεση με τις ΗΠΑ.

     

     

    Ένα πλοίο με σημαία Μπαρμπέιντος αμερικανικής πλοιοκτησίας επλήγη από φορέα που παρουσιάστηκε ως το “Πολεμικό Ναυτικό της Υεμένης” και διατάχθηκε να αλλάξει ρότα, ανέφερε χωριστά η βρετανική ασφαλιστική εταιρία Ambrey.

    “Η Ambrey παρατήρησε ένα στρατιωτικό πλοίο του ινδικού ΠΝ να πλέει σε κοντινή απόσταση από την τελευταία γνωστή θέση του εν λόγω πλοίου. Περαιτέρω αναφορές δηλώνουν πως επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι σε εξέλιξη”, ανέφερε, προσθέτοντας πως μέλη του πληρώματος επιβιβάστηκαν σε σωσίβιες λέμβους.

    Σύμφωνα με αμυντικό αξιωματούχο των ΗΠΑ, καπνός θεάθηκε να βγαίνει από ένα πλοίο ξηρού φορτίου με σημαία Μπαρμπέιντος, το True Confidence, ανοικτά των νότιων ακτών της Υεμένης κοντά στο Άντεν.

     

     

    Ο αξιωματούχος, που ζήτησε ανωνυμία, δήλωσε στο Reuters πως μια σωστική λέμβος θεάθηκε επίσης στη θάλασσα κοντά στο πλοίο, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Η πηγή, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, πρόσθεσε πως το πλοίο φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.

    Μαχητές Χούθι στην Υεμένη έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ και στον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο.

    Λένε πως ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους σχετικά με τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας μετά την πολυαίμακτη επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

    Σε μια δήλωση, η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα είπε ότι το πλήρωμα του True Confidence αγνόησε τις προειδοποιήσεις από τις ναυτικές δυνάμεις των Χούθι.
    Διαβάστε επίσης

    Ιστορικό ρεκόρ στις αφίξεις της κρουαζιέρας το 2023

    Με επιτυχία η μεταφορά ηλεκτρικών λεωφορείων μέσω του Λιμένος Πειραιώς

    EuroChampion Jet: Το νέο εντυπωσιακό ταχύπλοο της SeaJets του Μάριου Ηλιόπουλου κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά



    ΣΧΟΛΙΑ