Σφράγισε το mega deal για την εξαγορά της Webster Financial η Santander, σε μια συναλλαγή μετρητών και μετοχών αξίας περίπου 12,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτή δεν είναι μια ξαφνική κίνηση καθώς η είδηση για ενδεχόμενη συμφωνία κυκλοφορεί εδώ και αρκετές ημέρες.

1

Σύμφωνα με τους όρους, οι μέτοχοι της Webster θα λάβουν 48,75 δολάρια σε μετρητά και 2,0548 μετοχές Santander American Depository για κάθε κοινή μετοχή της Webster.

Οι δύο επιχειρήσεις-κολοσσοί, ανακοίνωσαν ότι η τεκμαρτή αξία ανά μετοχή διαμορφώνεται στα 75,59 δολάρια, αντανακλώντας ένα premium 16% σε σχέση με τη σταθμισμένη μέση τιμή όγκου 10 ημερών της Webster, ένα premium 9% στην υψηλότερη τιμή κλεισίματος όλων των εποχών της Webster και περισσότερο από δύο φορές την απτή λογιστική αξία ανά μετοχή της Webster στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2025.

Η Santander ανέφερε ότι η εξαγορά θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, επικαλούμενη ευκαιρίες για διεύρυνση προϊόντων, τεχνολογίας και δυνατοτήτων, καθώς και για την επιδίωξη εξοικονόμησης κόστους.

Τόνισε επίσης ότι αναμένει να διατηρήσει τις δεσμεύσεις της για τις αμοιβές των μετόχων, συμπεριλαμβανομένου ενός buyback ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τo οποίo ξεκίνησε ήδη.

Από την άλλη, η Webster θα γίνει θυγατρική εξ ολοκλήρου της Santander.

Οι δυο επιχειρήσεις ανέφεραν ότι η Christiana Riley θα παραμείνει επικεφαλής της Santander στις ΗΠΑ και θα συνεχίσει να είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Santander Holdings USA, ενώ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Webster, John R. Ciulla, θα γίνει Διευθύνων Σύμβουλος της Santander Bank NA, της οντότητας στην οποία θα ενσωματωθούν οι επιχειρήσεις της Webster.

Ο Πρόεδρος και COO της Webster, Luis Massiani, αναμένεται να γίνει COO τόσο της Santander Holdings USA όσο και της Santander Bank NA και να ηγηθεί της ενοποίησης, αναφέροντας τόσο στον Riley όσο και στον Ciulla.

Ο Santander δήλωσε ότι το Στάμφορντ του Κονέκτικατ, όπου βρίσκονται τα τρέχοντα κεντρικά γραφεία της Webster, θα γίνει το βασικό εταιρικό γραφείο του συνδυασμένου οργανισμού, παράλληλα με τα υπάρχοντα εταιρικά γραφεία στη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι και το Ντάλας.

Οι Ciulla και Massiani αναμένεται να παραμείνουν στο Στάμφορντ μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Αναμένονται επίσης αλλαγές στη διακυβέρνηση. Οι Ciulla, Massiani και δύο επιπλέον νυν διευθυντές της Webster θα ενταχθούν στα διοικητικά συμβούλια τόσο της Santander Holdings USA όσο και της Santander Bank NA, ενώ ο Tim Ryan θα συνεχίσει να προεδρεύει των διοικητικών συμβουλίων και των δύο οντοτήτων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η Webster, που ιδρύθηκε το 1935 και εδρεύει στο Στάμφορντ, σημείωσε ότι διαθέτει συνολικά περιουσιακά στοιχεία άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η εμπορική τραπεζική, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και η καταναλωτική τραπεζική, με κύρια παρουσία στα βορειοανατολικά.

Η Santander από την άλλη, που ιδρύθηκε το 1857 και εδρεύει στην Ισπανία, αυτοπροσδιορίζεται ως μια παγκόσμια εμπορική τράπεζα με δραστηριότητες που εκτείνονται σε λιανική και εμπορική τραπεζική, ψηφιακή καταναλωτική τραπεζική, εταιρική και επενδυτική τραπεζική, διαχείριση περιουσίας και ασφάλιση, και payments.

Διαβάστε επίσης: 

NatWest: Ιστορικό deal 2,7 δισ. λιρών με την εξαγορά της Evelyn Partners – Βuyback 750 εκατ.

Bloomberg: Σύσταση του Πεκίνου σε τράπεζες για περιορισμό θέσεων στα αμερικανικά ομόλογα

Wilson (Morgan Stanley): Γιατί το ράλι των τεχνολογικών μετοχών έχει ακόμη καύσιμα