• Τράπεζες

  Πειραιώς: Μεταξύ 850 εκατ. και 1 δισ. τα κέρδη, κάτω από 5% τα καθυστερούμενα δάνεια

  Χρήστος Μεγάλου, CEO στην Τράπεζα Πειραιώς

  Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


  Κέρδη της τάξης των 850 εκατ. με 1 δις. ευρώ αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη η Τράπεζα Πειραιώς, παράλληλα ο δείκτης των καθυστερήσεων υποχωρεί χαμηλότερα από το 5%, η τράπεζα πέτυχε το 2023 καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 1,6 δις ευρώ, ενώ το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων διαμορφώνεται πάνω από 30 δις ευρώ.

  Αμέσως μετά την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων –τα οποία ήρθαν 9 μέρες νωρίτερα- ξεκινά και η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

  Μία πρόγευση των εξαιρετικών επιδόσεων και της ισχυρής θέσης της Πειραιώς το 2023, πήραν οι επενδυτές κατά τις παρουσιάσεις της τράπεζας στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη.

  Όπως ειπώθηκε στα road show η τράπεζα στο τέλος του 2023 έχει εξομαλυμένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 14%, και έχει κεφαλαιακούς δείκτες στο 13% (CET1) και 17,5% (CAD).

  Διαθέτει ισχυρή πλεονάζουσα ρευστότητα με δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 242% και σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις, το μερίδιο της στις νέες εκταμιεύσεις δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης διαμορφώνεται στο 40%.

  Η δυναμική της τράπεζας αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα 9μηνου 2023, καθώς η Πειραιώς είχε το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων -με 29,4 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενα δάνεια- και καταθέσεων (με 58,7 δισ. ευρώ), πρωταγωνιστεί στο κομμάτι διαχείρισης περιουσίας με 8,5 δισ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια, όπως και σε θέματα ESG και βιώσιμων χρηματοδοτήσεων.

  Με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, ανοίγει ο δρόμος για τη διάθεση του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (27%) στην τράπεζα.

  Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα για το placement καθώς το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αποφασιστεί τόσο το ποσοστό που θα διατεθεί τελικά ενώ θα πρέπει να υπάρξει και απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εφόσον απευθύνεται σε Ελλάδα και εξωτερικό, για την έγκριση ενημερωτικού δελτίου.

  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μέσω του ΤΧΣ σχεδιάζει την πώληση ποσοστού της τάξης του 20%, αντί του 27% που ήταν η αρχική σκέψη, με αποτέλεσμα πολλοί από τους ξένους να σπεύδουν να τοποθετηθούν από τώρα στη μετοχή, φοβούμενοι μήπως κατά τη διαδικασία του placement αποκτήσουν λιγότερα κομμάτια από αυτά που ενδεχομένως επεδίωκαν.

  Το διεθνές βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει το αργότερο τη Δευτέρα 4 Μαρτίου και μέχρι τότε θα έχει κλειδώσει και το ποσοστό των μετοχών του ΤΧΣ που θα διατεθούν στο διεθνές επενδυτικό κοινό, αλλά και στην εγχώρια αγορά, όπως έγινε και με το placement της Εθνικής Τράπεζας.

  Τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της τράπεζας πραγματοποιεί ράλι ενώ την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου έκλεισε στα 3,834 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς στα 4,793 δις ευρώ.

  Διαβάστε επίσης:

  Eurobank: Το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου – Στα 160.000 ευρώ η αποζημίωση

  Τα σχέδια του Παύλου Μυλωνά για τη νέα Εθνική Τράπεζα και το rebranding 

  Τράπεζες: Άντλησαν 1,8 δισ. ευρώ από τις αγορές σε 25 μέρες  ΣΧΟΛΙΑ