• Τράπεζες

    Τράπεζες: Άντλησαν 1,8 δισ. ευρώ από τις αγορές σε 25 μέρες

    Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας - Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς - Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank - Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank

    Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας – Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς – Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank – Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Ανάρπαστες έγιναν οι ομολογιακές εκδόσεις των συστημικών τραπεζών, οι οποίες μέσα σε 25 μέρες άντλησαν από την αγορά 1,8 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL), ενώ οι προσφορές που δέχθηκαν ξεπέρασαν τα 7,2 δισ. ευρώ.

    Εθνική, ΠειραιώςEurobank και Alpha Bank, ολοκλήρωσαν τον πρώτο κύκλο των εκδόσεων και έχουν καλύψει ήδη το επίπεδο του  δείκτη MREL για τον Ιανουάριο 2025, ο οποίος διαμορφώνεται στο 27% με 27,77%.

    Συγκεκριμένα  χθες η Alpha Bank  βγήκε στις αγορές με 6ετές senior preferred ομόλογο, που μπορεί να ανακληθεί στην πενταετία.

    H τράπεζα άντλησε 400 εκατ. ευρώ, με την τιμολόγηση του να υποχωρεί στο 5,125% (από την αρχική 5,5%),  ενώ οι προσφορές που δέχθηκε ξεπέρασαν το 1,25 δισ. ευρώ, με την Alpha Bank να κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων θεσμικών.

    Σκοπός της έκδοσης είναι η αναχρηματοδότηση ομολόγου που έχει ημερομηνία ανάκλησης μέσα στη χρονιά και εντάσσεται στο πλαίσιο κάλυψης των MREL υποχρεώσεων της τράπεζας. Σύμφωνα δε με πηγές της τράπεζας, η βελτίωση των αποδόσεων των ομολόγων και η υψηλή ζήτηση για «ελληνικό χαρτί» από ξένους επενδυτές είναι οι λόγοι που οδήγησαν την Alpha Bank στην έκδοση ομολόγου.

    -Επιτυχημένη ήταν και η έκδοση του ομολόγου υψηλής εξασφάλισης της  Εθνικής Τράπεζας, η οποία βγήκε στις αγορές στις 22 Ιανουαρίου και συγκέντρωσε 600 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσφορές που δέχθηκε από 200 και πλέον επενδυτές ξεπέρασαν τα 2,4 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας περισσότερο από 4 φορές το ποσό της έκδοσης. Το ομόλογο έχει πενταετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα τέσσερα έτη.

    Η ισχυρή ζήτηση οδήγησε την απόδοση του ομολόγου στο 4,5% (από το αρχικό 5%), ενώ το  85% του βιβλίου διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές (Asset Managers, Ασφαλιστικά και  Συνταξιοδοτικά Ταμεία). Μετά τη νέα έκδοση τo συνολικό MREL της ΕΤΕ  ανέρχεται στο 25,7%,  και βρίσκεται κατά 44 μ.β. πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2025.

    Στις αγορές βγήκε τον Ιανουάριο και η Eurobank η οποία άντλησε 300 εκατ. ευρώ με ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier2, 10ετούς διάρκειας κι το τελικό επιτόκιο ανήλθε στο 6,375%.

    Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν μεγάλο, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 6 φορές, και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί παρουσίαση ή roadshow, δείχνοντας την δυναμική της τράπεζας.

    Η Τράπεζας Πειραιώς, προχώρησε στις 9 Ιανουαρίου στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2. Η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ και οι προσφορές που δέχθηκε ξεπέρασαν το 1,8 δισ. ευρώ, με την συναλλαγή να έχει υπερκάλυψη κατά 3,7 φορές.

    Με βάση το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από 145 θεσμικούς επενδυτές, η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 7,375%, έναντι αρχικού στόχου 7,750%.

    Αναφορικά με την κατανομή, το 62% διατέθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων, το 22% σε τράπεζες και το 16% σε λοιπούς επενδυτές.

    Πλέον για τις ελληνικές τράπεζες έχει ανοίξει ο δρόμος για την αναβάθμιση τους σε επενδυτική βαθμίδα και  όπως εκτιμούν  πηγές της αγοράς ο οίκος Moody’s θα  είναι ο πρώτος που θα αναβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες, παρά τη χαμηλότερη αξιολόγηση που δίνει για το Δημόσιο.

    Βασικές προϋποθέσεις για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας των τραπεζών αποτελούν η επανέναρξη της πληρωμής μερισμάτων, η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, η συνέχιση της δημιουργίας κεφαλαίων και η επιβεβαίωση των καλών τάσεων που παρατηρούνται στα προβληματικά δάνεια.

    Και όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης μπορούν να επανέλθουν σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους 12-18 μήνες.

    Διαβάστε επίσης

    Alpha Bank: Εκλεισε το βιβλίο προσφορών, πάνω από 1,25 δισ. οι προσφορές, η τράπεζα «σηκώνει» 400 εκατ. (upd)

    Πειραιώς: Αντίστροφη μέτρηση για το placement με ράλι της μετοχής

    Πειραιώς: Γιατί ήρθαν νωρίτερα τα οικονομικά αποτελέσματα – Πότε θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το placement



    ΣΧΟΛΙΑ