• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Αγώνας δρόμου (στο Λονδίνο) για την έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ

    Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Εντατικές επαφές με επενδυτικά funds για την κάλυψη του ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ μέσω private placement, πραγματοποιεί η τράπεζα Πειραιώς, στελέχη της οποίας βρίσκονται στο Λονδίνο για το σκοπό αυτό. Στόχος είναι η κάλυψη της έκδοσης να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του μήνα ή το αργότερο μέσα στο Νοέμβριο, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η κάλυψη του ομολόγου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σενάριο που θα ενεργοποιηθεί εφόσον δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για την κάλυψη της έκδοσης από ιδιώτες επενδυτές.

    Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς εμφανίζεται αισιόδοξη για την επιτυχία άντλησης των απαιτούμενων κεφαλαίων, κόντρα μάλιστα στο αρνητικό κλίμα που υπάρχει στις διεθνείς αγορές και το οποίο πυροδοτείται τόσο από την ιταλική κρίση όσο και την τεταμένη κατάσταση στις αμερικανικές αγορές, λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Σε αυτό το περιβάλλον βασικό εμπόδιο δεν είναι μόνο η εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων, αλλά και το κόστος άντλησής τους, που έχει εκτοξευθεί σε διψήφια νούμερα. Η άνοδος στις τιμές των κρατικών τίτλων λόγω Ιταλίας, έχει συμπαρασύρει σε άνοδο και των επιτοκίων στα εταιρικά ομόλογα και είναι χαρακτηριστικό ότι τα επιτόκια σε αντίστοιχες εκδόσεις ελληνικών τραπεζών, έχουν ξεπεράσει το 10%.

    Η επιλογή του ΤΧΣ κερδίζει έδαφος – σε περίπτωση που δεν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον – και προκρίνεται ως λύση που μπορεί να λειτουργήσει άμεσα σε αντίθεση με άλλες επιλογές όπως η μετατροπή των Cocos σε μετοχές ή η δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού, τύπου Asset Protection Scheme.

    Το σενάριο της μετατροπής των Cocos φαίνεται ότι έχει απορριφθεί με δεδομένο ότι, δεν συντρέχουν και οι αναγκαίες προϋποθέσεις που είναι:

    •ο δείκτης CET1 της τράπεζας, υπολογισμένος σε ενοποιημένη ή ατομική βάση να υπολείπεται του 7% ή

    •η μη καταβολή από την τράπεζα συνολικά ή μερικά των τόκων σε δύο ημερομηνίες (όχι απαραίτητα συνεχόμενες)

    Να σημειωθεί ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET-1) του oμίλου Πειραιώς διαμορφώθηκε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στο 14% σε pro-forma βάση, ενώ χωρίς την pro-forma εφαρμογή διαμορφώθηκε στο 13,6%.

    Στόχος της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς είναι να αποτρέψει το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω κρατική εμπλοκή στην τράπεζα μέσω του ΤΧΣ, σενάριο πάντως που δεν μπορεί να αποκλειστεί εάν η προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδυτών δεν καρποφορήσει. Τυχόν περαιτέρω εμπλοκή του ΤΧΣ, το οποίο ελέγχει το 26% της τράπεζας Πειραιώς, θα συνοδευθεί με την υποχρέωση να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης για τη μείωση του κόστους της, που πιθανότατα θα περιλαμβάνει περαιτέρω κλείσιμο καταστημάτων και συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

    Σύμφωνα πάντως με αρμόδιες πηγές το ενδεχόμενο η τράπεζα Πειραιώς να καταφύγει σε κρατική στήριξη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι, οι εποπτικές αρχές δεν προκρίνουν την επιλογή της κρατικής ενίσχυσης, η πρόσβαση στην οποία έχει καταστεί άλλωστε εξαιρετικά περίπλοκη όχι μόνο για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι 2+1 λόγοι που έφεραν την Πειραιώς στη δίνη του κυκλώνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι απαντά η Τράπεζα Πειραιώς για το κεφαλαιακό της σχέδιο και την έκδοση ομολόγου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρέμβαση Μεγάλου στην πτώση της Τράπεζας Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ