• Real Estate

    Prodea: Προς private placement πριν το τέλος του 2022

    Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, Πρόεδρος Prodea

    Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, Πρόεδρος της Prodea, Ιδρυτής της Invel Real Estate


    Τη διαδικασία διάθεσης διψήφιου ποσοστού του μετοχικού της κεφαλαίου μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης τρέχει αυτή την περίοδο η Prodea, προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό του free float, μιας και η ελεύθερη διασπορά δεν ξεπερνά το 5%, απέχοντας πολύ από το όριο του 25% που ορίζει ο νόμος για τις ΑΕΕΑΠ.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διαδικασία για την αύξηση του ποσοστού ελεύθερης διασποράς θα τρέξει σε δύο φάσεις, με το πρώτο private placement να λαμβάνει χώρα το συντομότερο, με τη συνδρομή δύο εκ των συστημικών τραπεζών. Φιλόδοξος στόχος, μάλιστα, της Prodea είναι η ιδιωτική τοποθέτηση να τρέξει τον Αύγουστο, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα διατεθεί ποσοστό περί του 10% των υφιστάμενων μετόχων (συνολικής αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων), ούτως ώστε να φτάσει η ελεύθερη διασπορά στο 15%. Ο βασικός μέτοχος της Prodea, η Castlelake ελέγχει επί του παρόντος το 95,3% της ΑΕΕΑΠ μέσω των Invel Real Estate (Netherlands) II BV, Invel Real Estate BV, CL Hermes Opportunities L.P. και Anthos Properties.

    Σκόπιμο είναι η ΑΕΕΑΠ να απευθυνθεί στο ελληνικό κοινό, υψηλού επιπέδου retail, θεσμικούς και μεγαλύτερους επενδυτές, όπως family offices. Όπως είναι αναμενόμενο, κάθε επενδυτής θα πρέπει να αγοράσει ποσοστού κάτω του 5% της εισηγμένης, προκειμένου να θεωρηθεί ότι αυξάνεται το free float. Με την ίδια λογική, απορρίπτεται η ιδέα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, καθώς η συγκυρία στις χρηματαγορές δεν επιτρέπει μια τέτοια κίνηση.

    Στην αύξηση της ελεύθερης διασποράς με βάση και τις επιταγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχε αναφερθεί από την πλευρά του και ο διευθύνων σύμβουλος, Άρης Καρυτινός, στη γενική συνέλευση του Ιουνίου, λέγοντας πως «είναι στα άμεσα σχέδια της εταιρείας» και «έπονται ανακοινώσεις βάσει αποφάσεων των μετόχων». Σημειωτέον ότι σήμερα η κεφαλαιοποίηση της Prodea ξεπερνά τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ η αύξηση του free float θα εξυπηρετούσε και την εμπορευσιμότητα της μετοχής.

    Το Ελληνικό, τα οικιστικά και τα συμβόλαια 400 εκατ. ευρώ

    Ο κύκλος εργασιών της Prodea ανήλθε σε 36,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το προσαρμοσμένο EBITDA ξεπέρασε τα 26 εκατομμύρια. Τα έσοδα από μισθώματα έφτασαν τα 36,3 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του πρώτη τριμήνου, η εσωτερική αξία (NAV) του ομίλου ανήλθε σε 1,4 δισεκατομμύρια ή 5,53 ευρώ ανά μετοχή.

    Στα επενδυτικά της σχέδια ανήκει η τοποθέτηση 200 εκατομμυρίων ευρώ για την είσοδο στα οικιστικά ακίνητα. Το πρώτο βήμα είναι επενδύσεις 60 εκατ. για πέντε έργα στα βόρεια προάστια, τα οποία μετά την αποπεράτωσή τους θα διατεθούν προς πώληση (Build to Sell) και ενοικίαση (Build to Rent). Η Prodea φιλοδοξεί να εξασφαλίσει αποδόσεις άνω του 7% από τα συγκεκριμένα projects, τα οποία τρέχει σε συνεργασία με ομάδα developers.

    Η AEEAΠ ανακοίνωσε πρόσφατα την πρώτη της επένδυση στο πλαίσιο της μεγάλης ανάπλασης του Ελληνικού. Έχοντας βάλει την υπογραφή για την ανέγερση του πρώτου ιδιωτικού σχολείου της Costeas-Geitonas στο πρώην αεροδρόμιο, η συνέχεια θα γραφτεί με οικιστικά, γραφεία και ειδικά κτίρια του Ελληνικού, για τα οποία ενδιαφέρεται, ενώ εκτός κάδρου είναι για την ώρα τα εμπορικά.

    Η Prodea έχει στο pipeline της έργα 790 εκατομμυρίων, από τα οποία περίπου τα μισά, ύψους 400 εκατομμυρίων αφορούν σε υπογεγραμμένα συμβόλαια.

    Διαβάστε επίσης

    Prodea: Στο 95,30% το ποσοστό της Castlelake Opprtunities Partners

    Στην επόμενη πίστα στρατηγικές τουριστικές επενδύσεις 1,2 δισ.

    Ακίνητα: Οι κυρώσεις στέλνουν τους Ρώσους αγοραστές στην Τουρκία



    ΣΧΟΛΙΑ