• Τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Προς εκταμίευση δανείων 3,5 δισ. ευρώ – Τι αναμένει για κέρδη και μέρισμα

    • NewsRoom
    Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα


    Αισιόδοξος πως τα καλά αποτελέσματα στα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες θα οδηγήσουν σε μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων από τις εποπτικές αρχές για  την έγκριση της διανομής μερίσματος, από το επόμενο έτος, εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου του 2023.

    Ο κ. Μυλωνάς επιβεβαίωσε πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έλαβαν την έγκριση του επόπτη για την διανομή μερίσματος φέτος, αλλά όπως είπε «πιστεύουμε πως θα μπορέσουμε να το κάνουμε την επόμενη χρονιά», τονίζοντας πως στόχος είναι να είναι ένα δίκαιο ποσοστό, στα επίπεδα του 20-30% των κερδών.

    «Θεωρούμε ότι πρόκειται για ικανοποιητικά επίπεδα επιβράβευσης των μετόχων μας», τόνισε ο κ. Μυλωνάς.

    Ο CEO της Εθνικής εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για την ανάκαμψη της ζήτησης για νέα δάνεια το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και παραδέχθηκε πως υο πρώτο εξάμηνο ήταν απογοητευτικό«λόγω των αυξημένων επιτοκίων».

    Για το δεύτερο εξάμηνο, εκτίμησε πως θα υπάρξει σημαντική ανάπτυξη στα δάνεια ιδιωτών, δεδομένης της ισχυρής πορείας που καταγράφει η εγχώρια οικονομία. Για τα δε επιχειρηματικά δάνεια, ανέφερε πως η Εθνική έχει στην αναμονή προς εκταμίευση εγκεκριμένα δάνεια 2,5 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και επιπλέον 1 δισ. προς έγκριση στο Credit Committee της τράπεζας.

    Όσον αφορά τους κλάδους που αναμένει να υπάρχουν ανάκαμψη σε επίπεδο χορηγήσεων, ανέφερε πως είναι ο τουρισμός, οι κατασκευές και οι ΑΠΕ.

    Η Εθνική, με βάση και τις εντυπωσιακές επιδόσεις του Β΄τριμήνου, ειδικά ως προς τα έσοδα από τόκους (αύξηση κατά 11% σε τριμηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών), προχωρά σε ανοδική αναθεώρηση  της κερδοφορίας και της απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων τρέχουσας χρήσης.

    Όπως ανέφερε, η νέα καθοδήγηση προβλέπει κέρδη ανά μετοχή άνω των 1,10 ευρώ για το σύνολο του έτους, από 0,75 ευρώ προηγουμένως, και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων βάσει οργανικής κερδοφορίας (core RoTE) πάνω από 15%  από 11% προηγουμένως.

    Σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας, ο κ. Μυλωνάς εξήγησε ότι υπάρχει πλεόνασμα ύψους 7 δισ. ευρώ, η οποία εμπεριέχει αύξηση 1 δισ. ευρώ μόνο εντός του β’ τριμήνου.

    Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως ο δείκτης MREL κυμαίνεται σήμερα στο 22,5% με τον στόχο του 2023 να διαμορφώνεται πλέον στο 22,7%. Για το τέλος του 2025, αναμένεται να προβεί σε νέα έκδοση εντός του δευτέρου εξαμήνου του έτους, εφόσον βεβαίως οι συνθήκες το επιτρέψουν.

    Τέλος, χαρακτήρισε «εύρωστη» την οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας καθώς ξεπερνά την αντίστοιχη της ευρωζώνης στηριζόμενη σε ξένες επενδύσεις και εξαγωγές.

    Διαβάστε επίσης

    Εθνική Τράπεζα: Στα 508 εκατ. ευρώ τα οργανικά κέρδη μετά φόρων στο εξάμηνο

    Εθνική για Stress test: 5η μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών με κριτήριο την απομείωση κεφαλαίων στον τριετή ορίζοντα

    Εθνική για Stress test: 5η μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών με κριτήριο την απομείωση κεφαλαίων στον τριετή ορίζοντα



    ΣΧΟΛΙΑ