• Τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς: Δύο νέες πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων μέσα στο 2019

    • NewsRoom
    Παύλος Μυλωνάς. CEO Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς. CEO Εθνική Τράπεζα


    Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου αλλά και για την πορεία των προσπαθειών μείωσης των κόκκινων δανείων εξέφρασε στους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στα περαιτέρω σχέδια της τράπεζας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ).

    Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, μέχρι το καλοκαίρι η Εθνική σκοπεύει να μειώσει τα ΜΕΑ κατά 1,2 δισ. ευρώ μέσω της πώλησης πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις με κωδικό όνομα Mirror.

    Παράλληλα στοχεύει σε επιπλέον μείωση των ΜΕΑ κατά 700 εκατ. ευρώ μέσω της πώλησης καταγγελμένων επιχειρηματικών – μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων – δανείων με εξασφαλίσεις. Το συγκεκριμένο πακέτο αναμένεται να βγει στην αγορά το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

    Για το 2020 η τράπεζα εξετάζει, μεταξύ άλλων, την πώληση ενός πακέτου ύψους 200 εκατ. ευρώ με ακίνητα, τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή της από ανακτηθείσες εγγυήσεις μη οργανικών επιχειρηματικών δανείων.

    Σύμφωνα με τον Παύλο Μυλωνά η Εθνική Τράπεζα ξεκινά από μια καλύτερη αφετηρία σε σχέση με τον υπόλοιπο κλάδο καθώς έχει τα χαμηλότερα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

    Ως προς την πώληση του πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις των 900 εκατ. ευρώ (πακέτο Symbol) στην κοινοπραξία Elliot – Centerbridge, ο κ. Μυλωνάς τόνισε πως «είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση των επενδυτών». Ωστόσο, δεν θέλησε να σχολιάσει την τιμολόγηση.

    Ο κ. Μυλωνάς παρέπεμψε τους αναλυτές για περισσότερες λεπτομέρειες στην πρώτη παρουσίαση του 3ετούς πλάνου μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στο Investment Day που θα πραγματοποιήσει η διοίκηση της τράπεζας στο Λονδίνο. Η εφαρμογή του  συγκεκριμένου πλάνου έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του 2019.

    Αναφορικά με τη μείωση του κόστους, η διοίκηση της ΕΤΕ εξήγησε πως το  νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου τρέχει ήδη από την Δευτέρα και στόχος είναι η μείωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα.

    Σύμφωνα με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας η βελτίωση που παρατηρείται στο μακροοικονομικό περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας στηρίζει τον στρατηγικό στόχο της τράπεζας για  την χορήγηση νέων δανείων σε υγιής και καινοτόμες επιχειρήσεις. «Η δανειοδότηση θα γίνεται προσεκτικά και σε επιχειρήσεις με προοπτικές», ανέφεραν.

    Αναφορικά με τις καταθέσεις, τα στελέχη της τράπεζας τόνισαν ότι δεν σκοπεύουν να βασιστούν στην αύξηση των τόκων που προσφέρουν στο πελατειακό κοινό, καθώς η τράπεζα αντλεί φθηνή ρευστότητα στην αγορά repos.



    ΣΧΟΛΙΑ