• Τράπεζες

    «Πακέτο» Μεγάλου διασφαλίζει 1.300 εργαζόμενους

    • Ευγενία Τζώρτζη
    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς


    Στην τελική ευθεία εισέρχεται η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τον σουηδικό όμιλο Intrum για τη δημιουργία της κοινής εταιρείας που θα αναλάβει τη διαχείριση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας, ύψους 26 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη διαχείριση ακινήτων ύψους 1 δισ. ευρώ.

    Σημαντική παράμετρος της συμφωνίας με την Intrum ήταν τα εργασιακά θέματα και η πλήρης διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των 1.300 υπαλλήλων που θα μεταφερθούν στην νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί μεταξύ Intrum και Τράπεζας Πειραιώς.

    Η επιλογή της Intrum από την Τράπεζα Πειραιώς έγινε με κριτήριο τη μακροχρόνια στόχευση που έχει ο σουηδικός όμιλος στις αγορές που δραστηριοποιείται.

    Έτσι η διοίκηση της Τράπεζας επέλεξε ανάμεσα στους επενδυτές που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη Μονάδα RBU, όχι κάποιο fund, αλλά μια μεγάλη διεθνή εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, με κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ και παρουσία σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Ιταλία και η Ισπανία, όπου συνεργάζεται με τράπεζες όπως η Intesa Sanpaolo και η Santander.

    «Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα στην εργασία, προστατέψαμε τα συμφέροντα και το επαγγελματικό μέλλον όλων των εργαζομένων. Κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κινήσεις έτσι ώστε, πέρα από όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος, οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στο νέο επιχειρηματικό σχήμα να μην χάσουν κανένα από τα δικαιώματά τους στην Τράπεζα» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους του RBU.

    Σε αυτήν τη βάση, η διοίκηση της Τράπεζας συμφώνησε με την ΟΤΟΕ και τον αντιπροσωπευτικό Σύλλογο τη διατήρηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον, όπως αυτά θα ισχύουν στις εκάστοτε Συλλογικές Συμβάσεις των Τραπεζοϋπαλλήλων. Έτσι, ημερομηνία πρόσληψης στη νέα εταιρεία είναι η ημερομηνία που προσλήφθηκαν στην Τράπεζα, ο μισθός, ο βαθμός και ο ρόλος των εργαζομένων παραμένουν ως έχουν, όπως και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

    Το ίδιο ισχύει και για τα τραπεζοϋπαλληλικά προνόμια και παροχές, όπως για παράδειγμα η πρόσβαση σε δάνεια, πιστωτικές κάρτες και άλλα τραπεζικά προϊόντα με προνομιακά επιτόκια και όρους, καθώς επίσης και τις πρόσθετες ιδιωτικές ομαδικές ασφαλίσεις για τους ίδιους και μέλη της οικογένειάς τους κλπ.

    Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν στη νέα εταιρεία θα λάβουν εγγυημένο μπόνους απόδοσης πέντε μισθών και πριμ μετάβασης και παραμονής στο νέο σχήμα τεσσάρων μισθών.

    Διασφαλίζοντας πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα για τουλάχιστον μία δεκαετία – όσο είναι η χρονική διάρκεια της συμφωνίας – η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς υπερέβη τις συμβατικές της υποχρεώσεις που προκύπτουν από το νόμο 178 που ισχύει στην περίπτωση απόσχισης δραστηριότητας και ο οποίος δεν προβλέπει ανάλογη μεταφορά δικαιωμάτων. 

    Η διοίκηση της τράπεζας υπεραμύνεται της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι «διασφαλίζοντας στο ακέραιο το σύνολο των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των 1.300 υπαλλήλων υπερβήκαμε το πλαίσιο του νόμου. Οι θέσεις εργασίας είναι εκεί, μαζί με τις εγγυήσεις και τις παροχές».



    ΣΧΟΛΙΑ