• Τράπεζες

    Ο Χρήστος Μεγάλου και οι δώδεκα πρωτιές της Τράπεζας Πειραιώς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζα Πειραιώς: Εστιάζει στην χρηματοδότηση επενδύσεων του τουριστικού κλάδου

    Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου


    Συνάντηση με 400 στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς είχε μέσω διαδικτύου  την περασμένη Παρασκευή ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας  Χρήστος Μεγάλου και αναφέρθηκε στις 12 πρωτιές που πέτυχε η Πειραιώς τα τελευταία χρόνια.

    «Έχουμε αποδείξει επανειλημμένως ότι είμαστε ανοιχτοί στις αλλαγές, ανταποκρινόμαστε όταν λειτουργούμε υπό πίεση και μάλιστα καινοτομούμε και ανοίγουμε δρόμους» σημείωσε ο κ. Μεγάλου. Μάλιστα για να επισημάνει την αποτελεσματικότητα της τράπεζας αναφέρθηκε στις 12 πρωτιές της Πειραιώς, και συγκεκριμένα:

    1. Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ που είναι η μεγαλύτερη από τράπεζα στην Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2017
    2. Στην  πρόσφατη έκδοση ΑΤ1 (600 εκατ ευρώ), που είναι η πρώτη στην Ελλάδα.
    3. Στην  έκδοση Tier 2 κεφαλαίων το 2019, που ήταν η πρώτη μετά από μια δεκαετία.
    4. Στην  πρώτη στρατηγική συνεργασία με servicer, τον Ομιλο Intrum
    5. Στην  πώληση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών. Η  Πειραιώς ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο τη σύναψη μακροπρόθεσμης αποκλειστικής συνεργασίας πωλήσεων και διανομής με την Euronet Worldwide  για αρχική περίοδο διάρκειας 10 ετών.
    6. Στην  πώληση χαρτοφυλακίου δανείων (Amoeba)
    7. Στη  συνθετική τιτλοποίηση. Η Πειραιώς έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τον διεθνή επενδυτικό οίκο Christofferson, Robb & Company (CRC) για συνθετική τιτλοποίηση εξυπηρετούμενων δανείων μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, ύψους 1,4 δισ ευρώ.
    8. Στην  έκδοση ομολόγου ESG
    9. Στη δημιουργία δανείου με κριτήρια ESG
    10. Στη  σύσταση και διάθεση αμοιβαίου κεφαλαίου με κριτήρια ESG
    11. Στην  υιοθέτηση των αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής (Υπογραφή Αρχών UNEP FI)
    12. Στην  ίδρυση Επαγγελματικού Ταμείου για τους εργαζομένους της Τράπεζας.

    Η εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν  400 στελέχη της Πειραιώς από όλη την Ελλάδα, αφορούσε  ,το οποίο υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς και περιλαμβάνει το  σύνολο των δομών και των λειτουργιών της τράπεζας.

    Και καθώς ο μετασχηματισμός αποτελεί την καρδιά του στρατηγικού σχεδίου Sunrise που υλοποιεί η τράπεζα,  ο κ. Μεγάλου σημείωσε πως:

     «Η επιτυχία του σχεδίου αυτού θα είναι το πιο ισχυρό θεμέλιο πάνω στο οποίο η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεσματική, λιτά διαρθρωμένη, πλήρως εξυγιασμένη και κερδοφόρα, θα δημιουργεί αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους ανθρώπους της και θα βρίσκεται στην πρωτοπορία των εξελίξεων στον τραπεζικό σύστημα.

    »Ταυτόχρονα η τράπεζα θα διατηρεί ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και θα υποστηρίζει ως η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβασή της στη βιώσιμη ανάπτυξη».

    Ακόμα ο επικεφαλής της Πειραιώς επισήμανε και την εντυπωσιακή πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου Sunrise, καθώς σε μόλις τρεις μήνες από την παρουσίαση του, οι  ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ που περιλάμβανε,  ολοκληρώνονται σε χρόνο ρεκόρ και μάλιστα με συναλλαγές που ανοίγουν δρόμο στην τραπεζική αγορά.

    Παράλληλα η τράπεζα εξακολουθεί να κατέχει ηγετική θέση σε  χορηγήσεις και καταθέσεις, με μερίδιο περί το 30%, στον αγροτικό τομέα, στο digital, στη βιώσιμη τραπεζική, με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιo Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην εφαρμογή κριτηρίων ESG στη λειτουργία της, στη μείωση του κόστους.

    «Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και συνεργασίας. Και αυτή την ομαδική δουλειά είναι που παίρνουμε μαζί μας στην επόμενη ημέρα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ, με την οποία πηγαίνουμε ταχύτερα στο στόχο για μονοψήφιο ποσοστό NPEs», είπε ο κ. Μεγάλου και υπογράμμισε πως η τράπεζα απαλλαγμένη από το μεγάλο βάρος των NPEs και έχοντας την εμπιστοσύνη των μετόχων της, εστιάζει στο φιλόδοξο και καινοτόμο Πρόγραμμα Μετασχηματισμού, το οποίο έχει ως στόχο τη μετάβαση στη νέα τραπεζική εποχή.

    «Αν κάτι επιβεβαιώθηκε κατά την πανδημία, είναι ότι το περιβάλλον μεταβάλλεται και ο μόνος τρόπος να είμαστε ανταγωνιστικοί, είναι να προσαρμοζόμαστε με ταχύτητα και ευελιξία. Εχουμε αποδείξει επανειλημμένως ότι είμαστε ανοιχτοί στις αλλαγές, ανταποκρινόμαστε όταν λειτουργούμε υπό πίεση και μάλιστα καινοτομούμε και ανοίγουμε δρόμους» σημείωσε με έμφαση.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ