• Τράπεζες

    Ελληνικές τράπεζες: Εκδόσεις χρέους με ονοματεπώνυμο μετά το ΑΤ1 της Τράπεζας Πειραιώς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΤΡΑΠΕΖΑ Πειραιώς

    Χρυσάνθη Μπερμπάτη Επικεφαλής του Οικονομικού Σχεδιασμού, IR και ESG (Εnvironmental, Social and Governance) στην Τράπεζα Πειραιώς


    Εκδόσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας σχεδιάζουν οι τράπεζες.

    Οι ελληνικές τράπεζες στρέφονται στις εκδόσεις που καλύπτουν τα MREL (Ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις) και στα πράσινα ομόλογα μετά την έκδοση ορόσημο AT1 της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει η Global Capital.

    Και αυτό αποτελεί μόνον την αρχή διότι οι εκδόσεις θα παρακολουθούν όπως όλα δείχνουν όλες τις πτυχές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μιας και οι τράπεζες μέσω ομολόγων σκέφτονται να στηρίξουν ακόμη και την απασχόληση.

    Η Τράπεζα Πειραιώς κατέδειξε το βάθος της ζήτησης των επενδυτών για τραπεζικό χρέος υψηλής απόδοσης την εβδομάδα που πέρασε όταν εξέδωσε μετά από πολλά χρόνια ομόλογο (AT1) στην Ελλάδα με μια από τις χαμηλότερες βαθμολογίες που έχουν δει ποτέ στην αγορά που παρ’ όλα αυτά συγκέντρωσε τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται τώρα να στρέψουν την προσοχή τους στις εκδόσεις που αφορούν την κάλυψη των MREL συσχετίζοντας τις εκδόσεις αυτές με την πράσινη ανάπτυξη και τις δομές βιωσιμότητας (σ.σ. ψηφιακός μετασχηματισμός, απασχόληση κλπ. ) τομείς που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους τους.

    Η Τράπεζα Πειραιώς, σε ότι αφορά το ομόλογο AT1 των 600 εκατομμυρίων ευρώ (με κουπόνι 8,75% που υλοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη), είχε ήδη καταγράψει την πρόθεσή της από τον Μάρτιο.

    Ωστόσο, υπήρχε ακόμη μεγάλη αμφιβολία σχετικά με το αν οι πιστωτικοί επενδυτές θα υποστήριζαν τη συμφωνία-ορόσημο, η οποία με βαθμολογία CCC αποτελεί μία από τις πιο ριψοκίνδυνες συναλλαγές που έχουν ποτέ λάβει χώρα στην αγορά AT1.

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον

    «Αυτό το AT1 έστειλε ένα θετικό μήνυμα στην αγορά ότι η επενδυτική κοινότητα επιστρέφει στην Ελλάδα και επιθυμεί να επενδύσει σε όλα τα επίπεδα του κεφαλαιακής διάρθρωσης των τραπεζών», επισημαίνει η επικεφαλής του Οικονομικού Σχεδιασμού, IR και ESG (Εnvironmental, Social and Governance) στην Τράπεζα Πειραιώς, Χρυσάνθη Μπερμπάτη.

    Ένας τραπεζίτης σε έναν από τους δυνητικούς πελάτες της έκδοσης χαρακτήρισε τη συναλλαγή «πραγματικά θετικό σημείο των καιρών».

    «Έχει αποκατασταθεί η ελληνική πρόσβαση στην πιο χαμηλή βαθμίδα χρέους», είπαν.

    Η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων, ύψους 1,38 δισ. ευρώ, της τράπεζας στα τέλη Απριλίου σχεδιάστηκε για να βοηθήσει την Πειραιώς να καθαρίσει τον ισολογισμό της από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE). Η εκκαθάριση αυτή αποτελεί δαπανηρή υπόθεση.

    Η επιτυχία της στην άντληση ιδίων κεφαλαίων, καθώς και η ταχύτητα υλοποίησης του ευρύτερου προγραμματισμού της τράπεζας στη βελτίωση του ισολογισμού της, βοήθησε την τράπεζα να πείσει την αγορά ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    «Πριν ξεκινήσει το έργο της εκκαθάρισης, ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να αξιοποιήσουμε την αγορά», δήλωσε η κα Μπερμπάτη, προσθέτοντας: «Τώρα που αυτό (τα ΝPEs) τίθεται εκτός εικόνας, ο κλάδος επιστρέφει στις κανονικές του εργασίες και ελπίζουμε να καλύψουμε το δρόμο ώστε να σταθούμε στο ύψος των ομολόγων μας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

    Η τράπεζα έχει χρησιμοποιήσει το Ελληνικό Σύστημα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (τον «Ηρακλή») για να μειώσει τον δείκτη NPE από 45% στα τέλη του 2020 σε 10% αργότερα φέτος.

    Σκοπεύει να μειώσει περαιτέρω τον δείκτη NPE, σε λιγότερο από 10% έως το τέλος του 2021, με μακροπρόθεσμο στόχο κάτω του 3%.

    «Βρίσκομαι σε ρόλο υπεύθυνου ενημέρωσης επενδυτών της τράπεζας εδώ και 15 χρόνια και τώρα πια υπάρχουν επενδυτικά ονόματα που συζητούν την τοποθέτηση στις ελληνικές τράπεζες κάτι που δεν το έχουν κάνει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε η κα Μπερμπάτη.

    Πράσινη ατζέντα

    Η Τράπεζα Πειραιώς θα στρέψει τώρα την προσοχή της σε ένα μαραθώνιο κάλυψης MREL, που είναι κοινός και για τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα.

    Τα δεδομένα από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) υποδηλώνουν ότι οι τράπεζες χώρας θα πρέπει να συγκεντρώσουν περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ επιλέξιμων πόρων για να καλύψουν τις ελλείψεις MREL έως το τέλος του 2025.

    Φετινοί σχεδιασμοί από τις τράπεζες

    Τώρα που η Πειραιώς πραγματοποίησε το ντεμπούτο της έκδοσης AT1 , σκοπεύει να επιστρέψει στην αγορά αργότερα φέτος για να συγκεντρώσει 300 εκατομμύρια ευρώ με ομόλογα senior.

    Ομοίως, η Eurobank πρόκειται να συγκεντρώσει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι, μετά την έκδοση αξίας 500 εκατ. ευρώ που προηγήθηκε στα τέλη Απριλίου, ενώ η Alpha Bank προγραμματίζει να εκδώσει ένα benchmark ομόλογο αργότερα το 2021.

    Όλες οι εκδόσεις αυτές θα αφορούν senior bonds.

    Δεδομένης της σημασίας που αποχτά η πράσινη χρηματοδότηση μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης στη χώρα , η Πειραιώς θα μπορούσε να αποφασίσει να εκτυπώσει ένα πράσινο ομόλογο ως μέρος του στρατηγικού της προγράμματος εκδόσεων, δήλωσε η κα Μπερμπάτη.

    Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει επιχορηγήσεις και δάνεια ισοδύναμα με το 17% του ετήσιου ΑΕΠ από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης στο διάστημα μεταξύ 2021 και 2026.

    Τα ομόλογα με ονοματεπώνυμο

    «Υπάρχουν πολλά πιθανά έργα που θα μπορούσαν να κάνουν καλή χρήση των εσόδων αυτών. Συζητάμε επίσης την έκδοση ομολόγων που που συνδέονται με τη βιωσιμότητα της οικονομίας και αφορούν τη χρηματοδότηση της υποστήριξης της απασχόλησης », δηλώνει η κα Μπερμπάτη.

    Η Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι η μόνη που εξετάζει παρόμοιες εκδόσεις.

    Η Eurobank είπε στην Global Capitalin τον Απρίλιο ότι εργάζεται για τη διαμόρφωση ενός πράσινου πλαισίου.

    Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος είναι το μόνο πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα που έχει υλοποιήσει πράσινη έκδοση.

    Εξέδωσε ομόλογο 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 2,75% που λήγει τον Οκτώβριο του 2025.

    Η Πειραιώς συναντήθηκε με 60-70 επενδυτές κατά τη διάρκεια της διήμερης προώθησης της έκδοσης και μόνο ένας από αυτούς δεν επέστρεψε για να συμμετάσχει στη συναλλαγή την Τετάρτη, δήλωσε η κα Μπερμπάτη «Σε σύγκριση με τις προσπάθειες μάρκετινγκ για την έκδοση Tier 2 το 2019, το τρέχον εγχείρημα ήταν πολύ πιο εύκολο καθώς η τράπεζα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο».

    Επάρκεια κεφαλαίων

    Επειδή η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, Η Τράπεζα Πειραιώς είχε πει ότι ενδέχεται να μην χρειαστεί να εκδώσει και τα 600 εκατ. Ευρώ χρέους AT1. Η τράπεζα έχει δείκτη κοινών ιδίων κεφαλαίων 15,5% (CET1).

    Ωστόσο, είμαστε προσεκτικοί καθώς οι ηπιότερες απαιτήσεις εποπτείας της για το 2021-2022, λόγω της πανδημίας κάποια στιγμή θα λήξουν, εξήγησε η κα Μπερμπάτη.

    Επομένως, η τράπεζα άνοιξε βιβλία την Τετάρτη για μια συμφωνία τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ, με περιθώριο να συγκεντρώσει περισσότερα εάν είναι δυνατόν.

    Κατάφερε να συγκεντρώσει 600 εκατ. ευρώ και το ενδιαφέρον 200 επενδυτών.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ