• Τράπεζες

    NBG Securities: Ισχυρά αποτελέσματα για τις τράπεζες στο γ’ τρίμηνο

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)


    Οι ελληνικές τράπεζες συλλογικά παρουσίασαν ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο, με βελτιωμένες τάσεις στον πυρήνα της κερδοφορίας πριν από τις προβλέψεις.

    Αυτό αντικατοπτρίζεται κυρίως από:

    · Το όφελος από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, τα οποία αντιστάθμισαν τη μείωση του Καθαρού Εισοδήματος από τα Τραπεζικά Δάνεια λόγω της λήξης του προνομιακού προγράμματος TLTRO,

    · Τη διεύρυνση των δανειακών χαρτοφυλακίων με νέες χορηγήσεις 5,8 δισ. ευρώ συνολικά.

    · Τα σταθερά λειτουργικά έξοδα σε τριμηνιαία βάση, παρά την πληθωρισμό, όπως υπογραμμίζει η NBG Securities.

    Οι προσπάθειες των τραπεζών να περιορίσουν τα λειτουργικά έξοδα υποστηρίχθηκαν επιπλέον από την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, χάρη στον αυξημένο όγκο επιχειρηματικών συναλλαγών.

    Επιπλέον, η ποιότητα των ενεργητικών συνέχισε να βελτιώνεται, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) να μειώνεται κατά 57 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση λόγω οργανικών ενεργειών και πωλήσεων NPE.

    Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις και αφθονία ρευστότητας, την οποία μπορούν να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.

    Ειδικότερα, για την κάθε τράπεζα, η NBG Securities αναφέρει:

    Αναφορικά με τα αποτελέσματα της Alpha Bank:

    Η Alpha Bank ανακοίνωσε βασικά κέρδη προ προβλέψεων (core PPI) ύψους 365 εκατομμυρίων ευρώ, με αύξηση 18,4% σε τριμηνιαία βάση. Αυτή η αύξηση οφείλεται σε υψηλότερα επιτόκια και αυξημένες συνεισφορές από τίτλους, αντισταθμίζοντας την αύξηση του κόστους καταθέσεων και του κόστους από την έκδοση ομολόγων.

    Στην τελική γραμμή, η Alpha Bank ανακοίνωσε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 208 εκατ. ευρώ έναντι 191 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, επωφελούμενη επίσης από υψηλότερες προμήθειες και μειωμένα λειτουργικά έξοδα.

    Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, συνολικά 2,9 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, με συνεχώς μικρότερες οργανικές εισροές να αντισταθμίζονται από ισχυρές δραστηριότητες ανάκτησης και αποπληρωμές.

    Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συρρικνώθηκε σε 7,2%, μείωση 40 μονάδων βάσης σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) έφτασε το 40,8%, αυξημένη κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση.

    Η κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank ενισχύθηκε στο τρίτο τρίμηνο, με το ποσοστό FL CET1 να αυξάνεται στο 13,9% από το 13,6% το δεύτερο τρίμηνο και το Συνολικό Ποσοστό Κεφαλαίου να φτάνει το 18,2%, αντί του 18,0% το δεύτερο τρίμηνο.

    Σε σχέση με τα αποτελέσματα της Eurobank:

    Η Eurobank ανακοίνωσε βασικά κέρδη προ προβλέψεων (core PPI) ύψους 462 εκατομμυρίων ευρώ, με αύξηση 0,7% σε τριμηνιαία βάση, χάρη σε δάνεια, ομόλογα, παράγωγα προϊόντα και διεθνείς δραστηριότητες. Το καθαρό εισόδημα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες έφτασε τα 318 εκατομμύρια ευρώ, μείωση 7,4% σε τριμηνιαία βάση, πριν από εξαιρετικά αποτελέσματα.

    Η αύξηση των εσόδων από τα τραπεζικά δάνεια και των υψηλότερων προμήθειων αντισταθμίστηκε από τη μείωση των συναλλαγών και άλλων εσόδων, καθώς και από την αύξηση των λειτουργικών εξόδων.

    Τα συνολικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 66 εκατομμύρια ευρώ σε τριμηνιαία βάση, φτάνοντας τα 42,2 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο.

    Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν κατά 145 εκατομμύρια ευρώ σε τριμηνιαία βάση, συνολικά 2,1 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο.

    Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε στο 4,9% από 5,2% το δεύτερο τρίμηνο και 5,6% το τρίτο τρίμηνο του 2022.

    Η κεφαλαιακή θέση της Eurobank ενισχύθηκε στο τρίτο τρίμηνο, με το συνολικό δείκτη κεφαλαίου (CAD) στο 19,5% και το ποσοστό FL CET1 στο 16,8% για το πρώτο εννιάμηνο του 2023, αντιπροσωπεύοντας αύξηση κατά 230 μ.β. και 260 μ.β. σε ετήσια βάση αντίστοιχα.

    Ελληνικές τράπεζες - ανάλυση NBG Securities

    Για την Εθνική Τράπεζα επισημαίνονται τα ακόλουθα:

    Η Εθνική Τράπεζα σημείωσε core PPI ύψους 481 εκατ. ευρώ (+7,5% σε τριμηνιαία βάση), υποστηριζόμενη από το βασικό επιτόκιο που οδηγείται από την ανατιμολόγηση και ωφέλησε τα έσοδα από τόκους δανείων, παρά τη συμπίεση των spreads των δανείων, την αύξηση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων κατά 31 μ.β. τριμηνιαία βάση σε 156 μ.β. το 3ο τρίμηνο, καθώς και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης χονδρικής.

    Τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 353 εκατ. ευρώ (+19,9% τριμηνιαία βάση).

    Το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε κατά 570 εκατ. ευρώ τριμηνιαία βάση σε 1,2 δισ., με σχεδόν μηδενικό οργανικό σχηματισμό NPE που συμπληρώθηκε από την τελευταία NPE συναλλαγή. Ο δείκτης NPE μειώθηκε σε 3,7% (έναντι 5,4% το 2ο τρίμηνο) και η κάλυψη αυξήθηκε σε 93,1% (έναντι 82,1% το 2ο τρίμηνο).

    Ο δείκτης FL CET1 αυξήθηκε κατά 0,6% τριμηνιαία βάση σε 17,9%, υποστηριζόμενος από την ισχυρή οργανική κερδοφορία.

    Ο δείκτης συνολικών ιδίων κεφαλαίων (CAD) ανήλθε σε 20,3%.

    Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, η χρηματιστηριακή αναφέρει τα εξής:

    Η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε core PPΙ ύψους 457 εκατ. ευρώ (+10,9% σε τριμηνιαία βάση), υποστηριζόμενη κυρίως από το ευνοϊκό περιβάλλον επιτοκίων και τη διαχείριση του κόστους καταθέσεων.

    Τα έσοδα από αμοιβές ήταν χαμηλότερα το 3ο τρίμηνο, καθώς η εποχικά ηπιότερη δραστηριότητα σύναψης νέων δανείων επιβάρυνε τις επιδόσεις.

    Τα Opex ήταν επίσης χαμηλότερα, καθώς η Τράπεζα συνέχισε να επιδιώκει τη βελτιστοποίηση των πόρων στο πλαίσιο του προγράμματος μετασχηματισμού της.

    Τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 277 εκατ. ευρώ (+131,8% σε τριμηνιαία βάση), επηρεαζόμενα επίσης από τις χαμηλότερες προβλέψεις και τη μη εγγραφή ανόργανων χρεώσεων απομείωσης κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου.

    Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα παρέμειναν στα 2 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο, μειωμένα κατά 39% σε ετήσια βάση, υποστηριζόμενα, τόσο από την εκτέλεση του σχεδίου εξυγίανσης του Ομίλου, όσο και την οργανική μείωση.

    Κατά συνέπεια, ο δείκτης NPE παρέμεινε στο επίπεδο του 5,5%, διαμορφωμένος σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου του 2022 (8,8%).

    Ο δείκτης CET1 της Τράπεζας Πειραιώς με πλήρη επιβάρυνση στο τέλος του 3ου τριμήνου έφθασε στο επίπεδο του 12,9%, κυρίως λόγω της οργανικής κεφαλαιακής παραγωγής. Ο συνολικός δείκτης πλήρως επιβαρυμένου CAD διαμορφώθηκε σε 17,6%, άνετα πάνω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, καθώς και τις εποπτικές οδηγίες.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς είδαν οι J.P. Morgan, Deutsche Bank και Jefferies τα αποτελέσματα της Eurobank

    Αποκλειστικό Mytilineos: Τι ειπώθηκε στο Roadshow της Morgan Stanley στη Βόρεια Αμερική

    Ο Σωκράτης Κόκκαλης, το success story της Intralot και τα ονόματα όλων των επιχειρηματιών που πήραν μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ