• Τράπεζες

    Deutsche Bank: Σύσταση αγοράς για Alpha Bank, διακράτησης για Πειραιώς

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank - Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank – Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, αμέσως μετά τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, συνεχίζει να δίνει σύσταση αγοράς (buy) για την Alpha Bank με τιμή στόχο τα 2 ευρώ και σύσταση διακράτησης (hold) για την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή στόχο τα 3,30 ευρώ ανά μετοχή.

    Οι εκτιμήσεις για την Τράπεζα Πειραιώς

    Η γερμανική τράπεζα βλέπει ότι η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε καλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς το τρίτο τρίμηνο με αύξηση των καθαρών κερδών κατά 23%, επίδοση που οφείλεται στα ισχυρά καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και, κυρίως, στα πολύ χαμηλότερα κόστη και προβλέψεις για ζημιές από δάνεια.

    Η βελτίωση του κεφαλαίου πραγματοποιείται ταχύτερα από ότι αναμενόταν και έχει φτάσει σε σταθερά επίπεδα και δεν φαίνεται να αποτελεί πλέον ανησυχία.

    «Τα βασικά έσοδα ξεπέρασαν την εκτίμηση κατά περίπου +5%, με αιχμή τα NII λόγω της επέκτασης του περιθωρίου κέρδους και του χαμηλού beta καταθέσεων, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις ετήσιες προοπτικές για το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) 2,5%.

    Τα έσοδα από αμοιβές ήταν επίσης καλύτερα του αναμενόμενου, καθώς οι καλύτερες προμήθειες συναλλαγών αντισταθμίστηκαν από χαμηλότερες χορηγήσεις.

    Τέλος, υπήρξαν ζημιές από συναλλαγές ύψους 18 εκατ. ευρώ αντί για έσοδα 8 εκατ. ευρώ που αναμενόταν, αντισταθμίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της βελτίωσης των βασικών εσόδων», εξηγεί ο Alfredo Alonso της Deutsche Bank.

    «Το κόστος ήταν κατά 10% περίπου χαμηλότερο από το αναμενόμενο, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, αν και κυρίως υποστηρίζεται από τα ήδη εκτελεσθέντα προγράμματα εθελουσίας εξόδου (VES) και την αποτελεσματικότητα.

    Οι προβλέψεις για τα δάνεια ήταν πολύ καλύτερες από το αναμενόμενο και σε τριμηνιαία βάση, καθώς το β’ τρίμηνο επηρεάστηκε από δύο ανόργανες εκποιήσεις χαρτοφυλακίου NPEs, ενώ οι επαναλαμβανόμενες προβλέψεις εκτοξεύθηκαν λόγω μιας μεγάλης, μεμονωμένης εταιρικής αθέτησης, οδηγώντας σε αναφερόμενο οργανικό κόστος προβλέψεων (CoR) 84 μ.β. (έναντι 317 μ.β. το β’ τρίμηνο).

    Χάρη στα αρνητικά NPEs και τις χαμηλότερες εισροές, ο δείκτης ΝPEs παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός στο 5,5% (έναντι του στόχου για κάτω από 5% το 2023), ενώ ο δείκτης κάλυψης παρέμεινε αμετάβλητος στο 60%.

    Το κεφάλαια συνεχίζουν να αυξάνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο. Το κεφάλαιο ήταν και πάλι θετικό το τρίμηνο, με τον δείκτη CET1 FL να φτάνει το 12,78%, +55 μ.β. σε τριμηνιαία βάση από τα ισχυρά κέρδη που αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από την αύξηση των RWA και τις αποσβέσεις του DTC», συνεχίζει ο Alonso.

    Τι επισημαίνει για τις επιδόσεις της Alpha Bank

    Για την Alpha Bank, η γερμανική τράπεζα επισημαίνει την ισχυρή της επίδοση, με καλές προοπτικές για το μέλλον.

    Τα καθαρά κέρδη σε 188 εκατ. ευρώ ξεπέρασαν τις προβλέψεις κατά +8% λόγω του ισχυρού πυρήνα των εσόδων και του ελεγχόμενου κόστους, που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις αρνητικές συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

    Το CoR παρέμεινε ελάχιστα υψηλότερο, όπως αναμενόταν, οδηγώντας σε προσαρμοσμένο δείκτη αποδοτικότητας RoTE στο 13,9% το γ’ τρίμηνο (12,8% το εννεάμηνο), υπερβαίνοντας σαφώς τους στόχους.

    Τα συνολικά βασικά έσοδα αυξήθηκαν κατά +9% τριμηνιαίως (+36% σε ετήσια βάση), χάρη τόσο στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), όσο και στις προμήθειες.

    Τα NII οδηγήθηκαν από τα υψηλότερα έσοδα από δάνεια και τίτλους σε υψηλότερα επιτόκια, αντισταθμίζοντας την ελεγχόμενη αύξηση του κόστους καταθέσεων, καθώς το beta των καταθέσεων ήταν στο 15% το γ’ τρίμηνο.

    Αυτό υποστηρίχθηκε από την καλύτερη απόδοση του όγκου των δανείων το γ’ τρίμηνο, αντανακλώντας την επιβράδυνση των αποπληρωμών και την άνοδο των νέων δανείων.

    Οι αμοιβές ήταν ισχυρές με αύξηση +12% τριμηνιαίως, ξεπερνώντας τις προβλέψεις κατά +6%, με βελτιώσεις σε όλα τα προϊόντα, αλλά κυρίως λόγω των πληρωμών και των καρτών.

    Το τρίτο τρίμηνο οδηγεί πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου για συνολικά έσοδα υψηλότερα των 2,2 δισ. ευρώ το 2023.

    Το επαναλαμβανόμενο κόστος ήταν ελαφρώς μειωμένο κατά περίπου -2% τριμηνιαίως και χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις του consensus κατά το ίδιο ποσοστό, κυρίως λόγω των χαμηλότερων διοικητικών εξόδων που αντισταθμίστηκαν κάπως από τα υψηλότερα κόστη προσωπικού και τις αποσβέσεις.

    Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις για NPEs αυξήθηκαν κατά +4% τριμηνιαίως με τον δείκτη CoR επί των καθαρών δανείων στις 79 μ.β., σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες, με την τράπεζα να επαναλαμβάνει το στόχο για 80 μ.β. για φέτος.

    Τα NPEs μειώθηκαν κατά 5%, καθώς η πιστωτική ποιότητα παρέμεινε ισχυρή.

    Έτσι, ο δείκτης NPE μειώθηκε ελαφρώς τριμηνιαίως σε 7,2% το γ’ τρίμηνο.

    Το πλεονάζον κεφάλαιο συσσωρεύεται σταδιακά, με τον δείκτη κεφαλαίων CET1 FL στο 13,7%, +33 μ.β. τριμηνιαίως, λόγω ισχυρής επίδρασης των κερδών και των DTAs. Η αύξηση σε πάνω από 100 μ.β. στον δείκτη CET δεν περιλαμβάνει το ποσοστό από τη συμφωνία με την UniCredit Bank.

    Διαβάστε  επίσης:

    Πώς είδαν οι επενδυτικοί οίκοι τα αποτελέσματα Πειραιώς και Alpha Bank

    J.P. Morgan, UBS και Jefferies για Alpha Bank: Προσδοκίες για θετικές αναθεωρήσεις στην τιμή στόχο μετά τα αποτελέσματα

    Γιατί οι αναλυτές «χαιρετίζουν» με θέρμη τη συμφωνία Alpha Bank – UniCredit



    ΣΧΟΛΙΑ