• Business

    Αποκλειστικό Mytilineos: Τι ειπώθηκε στο Roadshow της Morgan Stanley στη Βόρεια Αμερική

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Η Morgan Stanley διοργάνωσε ένα Roadshow με τη διοίκηση της Mytilineos σε ΗΠΑ και Καναδά και σε ειδικό report συνοψίζει τα βασικά της συμπεράσματα από μια ομαδική συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επαναλαμβάνει την αξιολόγηση overweight (υπεραπόδοση) για τη μετοχή της Mytilineos με τιμή στόχο στα 45 ευρώ ανά μετοχή, με το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής να προσεγγίζει το 28%.

    Η Mytilineos διαθέτει δυνατά σημεία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επανέλαβε τις προοπτικές αύξησης της αξίας της και τα βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της στρατηγικής της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας:

    Ενσωμάτωση του αλουμινίου. Η Mytilineos επωφελείται από το γεγονός ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη “μπαταρία” στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω του χυτηρίου αλουμινίου της, το οποίο απαιτεί σχεδόν 3 TWh ανά έτος ενέργειας βασικού φορτίου. Αυτό επιτρέπει στην εταιρεία, καιροσκοπικά, να τροφοδοτεί το χυτήριο με spot τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσαν να φτάσουν μονοψήφιο ή χαμηλό διψήφιο νούμερο σε €/MWh σε ορισμένες ημέρες/περιόδους του έτους. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο ανέρχεται σε €35 – €40 ανά MWh και δεν μπορεί να αναπαραχθεί από αυτόνομες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή αλουμίνιο.

    Γεωγραφική διαφοροποίηση. Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα είναι η εστίαση της εταιρείας στη γεωγραφική διαφοροποίηση, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Χιλής και της Αυστραλίας. Αυτό προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην επιδίωξη ανάπτυξης που αυξάνει την αξία σε σύγκριση με τις περισσότερο συγκεντρωμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Mytilineos πιστεύει ότι ο στόχος δεν θα πρέπει να είναι η μεγιστοποίηση της δυναμικότητας του ισολογισμού της, αλλά μάλλον το να έχει τη δυνατότητα επιλογής.

    Δυνατότητες EPC. Η Mytilineos απέκτησε τα τελευταία χρόνια έναν φορέα ανάπτυξης έργων στην ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση μπαταριών (#1 στην αποθήκευση μπαταριών στο Ηνωμένο Βασίλειο). Αυτό επέτρεψε στην εταιρεία να φέρει κορυφαίες ικανότητες EPC εντός της εταιρείας, να αξιοποιήσει ισχυρές σχέσεις με τις μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των εταιρειών κοινής ωφέλειας/μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, καθώς και να διευκολύνει την παγκόσμια εμβέλεια της εταιρείας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ως εκ τούτου, οι δραστηριότητες EPC της Mytilineos μειώνουν το κόστος ανάπτυξης και μεταφράζονται σε έργα με ανώτερα οικονομικά στοιχεία.

    «Απεριόριστη» ζήτηση για πράσινη ενέργεια

    Η διοίκηση αναγνώρισε τις προκλήσεις στην εκτέλεση και το κόστος της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, αλλά ανέφερε ότι η ζήτηση για πράσινη ενέργεια είναι “απεριόριστη”.

    Οι βασικοί πελάτες σε συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) κυρίως προέρχονται από:

    1. τον τομέα της μεγάλης τεχνολογίας που θεωρείται ο πιο ενθουσιώδης, όπως προκύπτει από το αρχικό feedback μετά την απόκτηση ηλιακού έργου 1,4 GW στον Καναδά,

    2. τη βαριά βιομηχανία με δραστηριότητες έντασης ενέργειας,

    3. τους συσσωρευτές ενέργειας που επιθυμούν να εξασφαλίσουν πράσινη ενέργεια

    4. τα συνταξιοδοτικά ταμεία που αναζητούν επενδύσεις τύπου προσόδου.

    Η Mytilineos κατασκευάζει επί του παρόντος πάνω από 1,4 GW ηλιακών έργων εκτός Ελλάδας. Η πλειονότητα αυτών των έργων μπαίνει σε λειτουργία τους επόμενους 12 μήνες, γεγονός που υποδεικνύει τις ελκυστικές προοπτικές εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων το 2024.

    Ισχυρή δυναμική των κερδών εν μέσω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων

    Η Mytilineos κατάφερε να έχει καλές επιδόσεις εν μέσω των αυξημένων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων και τη μεταβλητότητα της αγοράς. Ενώ ο τομέας ενέργειας της εταιρείας επωφελήθηκε από τις υψηλότερες τιμές το 2022, η φιλόδοξη ατζέντα ανάπτυξης στηρίζει ένα αυξανόμενο προφίλ κερδών τα επόμενα χρόνια, ακόμη και όταν οι τιμές φυσικού αερίου/ενέργειας μετριάζονται.

    Αναφορικά με τις πτυχές αντιστάθμισης κινδύνου, η εταιρεία χρησιμοποιεί χρηματοοικονομική αντιστάθμιση (π.χ. αλουμίνιο, ισοτιμίες, κ.λπ.) ως εργαλείο για το μετριασμό της μεταβλητότητας των κερδών και ταμειακών ροών. Επιπλέον, επωφελείται από τη φυσική αντιστάθμιση μέσω των φυσικών συμβολαίων της με τους πελάτες και προμηθευτές (π.χ. πράσινα PPAs) και η χρηματοδότηση για projects με χρέος χωρίς αναγωγή ( non recourse) σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βελτιώνει το προφίλ κινδύνου.

    Τέλος, αναφορικά με τη στρατηγική για τα μέταλλα, η εταιρεία θα συνεχίσει να αξιολογεί τις ευκαιρίες ανάπτυξης στον τομέα (π.χ. πρόσφατη συμφωνία βωξίτη, ανακύκλωση κ.λπ.), αλλά οι όποιες επενδύσεις θα πρέπει να προσφέρουν πειστικά οικονομικά στοιχεία. Η επιχείρηση αλουμίνας προσφέρει προοπτικές επέκτασης με άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί, αλλά η Mytilineos θα πρέπει να αξιολογήσει τις ευκαιρίες της αγοράς πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση, καταλήγει η Morgan Stanley.

    Διαβάστε επίσης

    Το διεθνές αφήγημα της Mytilineos οδηγεί στο Λονδίνο;

    Πώς είδαν οι J.P. Morgan, Deutsche Bank και Jefferies τα αποτελέσματα της Eurobank

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Τώρα είναι η ώρα για μεταρρυθμίσεις – Θα ανοίξουμε τα ελληνικά φτερά μας και αλλού



    ΣΧΟΛΙΑ