• Τράπεζες

    Πώς είδαν οι J.P. Morgan, Deutsche Bank και Jefferies τα αποτελέσματα της Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Η αμερικανική τράπεζα J.P. Morgan και η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank παραμένουν με θετικές συστάσεις αγοράς (buy) για τη μετοχή της Eurobank μετά την ανακοίνωση του τρίτου τριμήνου και εννεαμήνου, ενώ στον αντίποδα η αμερικανική Jefferies διατηρεί τη σύσταση διακράτησης (hold).

    Οι τιμές στόχοι για τη μετοχή είναι 2,6 ευρώ από τη J.P. Morgan, 2,05 ευρώ από τη Deutsche Bank και 1,70 ευρώ από τη Jefferies.

    H διοίκηση προχώρησε σε αναβάθμισε τους στόχους για το έτος σε επίπεδο κερδών ανά μετοχή και αποδοτικότητας και η J.P. Morgan εκτιμά ότι τα αποτελέσματα της Eurobank με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 318 εκατ. ευρώ ήταν 7% υψηλότερα από το consensus και 11% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της.

    Το αποτέλεσμα γ΄ τριμήνου μεταφράζεται σε σταθμισμένο δείκτη αποδοτικότητας RοTE 17,8% και 18% για το εννεάμηνο.

    Η διοίκηση έχει αναβαθμίσει τις προοπτικές για φέτος και τώρα βλέπει 0,30 κέρδη ανά μετοχή από 0,28 ευρώ, προγενέστερα. Η J.P. Morgan παραμένει με σύσταση overweight και τιμή στόχο στα 2,60 ευρώ.

    Οι μετοχές διαπραγματεύονται στις 5 φορές σε δείκτη Ρ/Ε το 2025, τον οποίο θεωρεί μη απαιτητικό για την υψηλή ποιότητα και το διαφοροποιημένο franchise που διαθέτει η τράπεζα, καθώς και τις ισχυρές προοπτικές κερδών.

    H Deutsche Bank παραμένει με σύσταση αγοράς για τη Eurobank και επισημαίνει ότι η τράπεζα προχώρησε σε αναβάθμιση των κερδών της παρά τους προσωρινούς αντίθετους ανέμους.

    Ο Alfredo Alonso διατηρεί την τιμή στόχο στα 2,05 ευρώ, με σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Eurobank. Τα κέρδη φόρων, τα οποία αντικατοπτρίζουν τη συμμετοχή της κυπριακής θυγατρικής Ελληνική Τράπεζα για το τρίμηνο, ήταν ακριβώς σύμφωνα με τις προσδοκίες, καθώς οι βασικές τάσεις παραμένουν ενθαρρυντικές. Οι αντίξοοι παράγοντες, σύμφωνα με τον Alonso, αφορά την αύξηση του όγκου των δανείων. Η βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, θα πρέπει να είναι πιο κοντά στην κορύφωση το επόμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση των βασικών κατευθυντήριων γραμμών σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ για φέτος. Οι αμετάβλητες προοπτικές για το κόστος και τις προβλέψεις, βελτιώνουν την πορεία της τράπεζας για το δείκτη αποδοτικότητας RoTE φέτος σε περίπου 17% έναντι πάνω από 15% προηγουμένως.

    Τέλος,h αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies παραμένει με σύσταση διακράτησης (hold) και τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ ανά μετοχή. Η Eurobank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 296 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο, τα οποία ήταν 14% υψηλότερα από το consensus.

    Ο Όμιλος είχε όφελος 30 εκατ. ευρώ από συγγενείς επιχειρήσεις, καθώς τα αποτελέσματα της κυπριακής θυγατρικής Ελληνικής Τράπεζας στο β’ τρίμηνο αντιστοιχούν σε 29% συμμετοχή, με αποτέλεσμα να εμφανίζει κέρδη προ φόρων 7% υψηλότερα. Τα έξοδα στα 229 εκατ. ευρώ ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από το consensus, ενώ οι προβλέψεις για φέτος αναβαθμίστηκαν.

    Τα κέρδη ανά μετοχή αναβαθμίστηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από 0,30 ευρώ ανά μετοχή από 0,28 ευρώ ανά μετοχή, που ήταν πριν οι εκτιμήσεις της τράπεζας. Ο δείκτης αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων RoTBV αναβαθμίστηκε σε περίπου 17% από πάνω από 15% πριν, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να αναμένεται τώρα να είναι στις 270 μ.β. από πάνω από 250 μ.β. πριν.

    Τα βασικά λειτουργικά κέρδη αναβαθμίστηκαν ελαφρώς σε 1,4 δισ. ευρώ από πάνω από 1,3 δισ. ευρώ πριν, ενώ το κόστος των προβλέψεων παραμένει αμετάβλητο στις 85 μ.β. και ο στόχος για τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων NPEs μειώνεται στο 4,5% περίπου από 5,0%.

    Διαβάστε επίσης:

    ΑΧΙΑ για Eurobank: Ισχυρό τρίμηνο – Σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα €2,3



    ΣΧΟΛΙΑ