• Τράπεζες

    Με μοντέλο carve out η μείωση των κόκκινων δανείων της Alpha Bank Cyprus

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Μοντέλο carve out με ανάθεση της διαχείρισης κόκκινων δανείων ύψους 3,2 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με το προσωπικό που εργάζεται στη μονάδα καθυστερήσεων, επέλεξε η Alpha Bank για τη θυγατρική της στην Κύπρο.

    Όπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα, προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας μακροχρόνιας διάρκειας με την εταιρεία doValue («doValue Group» ή «doValue»), με σκοπό τη διαχείριση χαρτοφυλακίου της Τράπεζας στην Κύπρο, το οποίο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία (REO), συνολικής λογιστικής αξίας 3,2 δισ. περίπου ευρώ.

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η doValue προβλέπεται να συστήσει μία εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Κύπρο, στην οποία θα μεταβιβαστεί η υφιστάμενη δραστηριότητα της Alpha Bank στην Κύπρο ως προς τον τομέα αυτό. Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται επίσης η μεταφορά μέρους του προσωπικού που εργάζεται στην Τράπεζα, που σήμερα αριθμεί 695 άτομα.

    Η συμφωνία αποτελεί μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου του Ομίλου για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank Cyprus ανέρχεται σε 3,9 δις ευρώ και χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό επισφαλειών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ανήλθε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στο 78,9% και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 68,6%. Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται κατά 2 δισ. ευρώ από στεγαστικά δάνεια, κατά 1,7 δισ. ευρώ από επιχειρηματικά και κατά 251 εκατ. ευρώ από καταναλωτικά δάνεια.

    Η κίνηση θα επιτρέψει στην Alpha Bank να επικεντρωθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των τραπεζικών δραστηριοτήτων της, με έμφαση στη διοχέτευση ρευστότητας και στη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην κυπριακή αγορά.

    H doValue, πρώην doBank S.p.A., συνδεδεμένη εταιρεία του ομίλου Fortress είναι κορυφαία εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων για λογαριασμό τραπεζών και επενδυτών στη Νότια Ευρώπη. Με παρουσία στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, η doValue, διαθέτει περισσότερα από 18 χρόνια εμπειρίας στον τομέα αυτό, διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 140 δισ. ευρώ περίπου και απασχολεί πάνω από 2.200 εργαζομένους. Η συμφωνία με την Alpha Bank είναι μακροχρόνιας στόχευσης με τετραετή διάρκεια και δυνατότητα ανανέωσης.

    Η μεταβίβαση υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 και η διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα ξεκινήσει αμέσως μετά.



    ΣΧΟΛΙΑ