• Τράπεζες

    Με «κούρεμα» στα περιουσιακά κριτήρια το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία


    «Κούρεμα», και μάλιστα μεγάλο, στα περιουσιακά κριτήρια ζήτησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τα επόμενα 24ωρα, να ψηφιστεί άμεσα με αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο mononews.gr ότι το κυβερνητικό επιτελείο συμφώνησε στη μείωση τους και, όπως σημειώνουν οι  ίδιες  πηγές, το όριο των τραπεζικών καταθέσεων δεν θα ξεπερνά το 25% της προς ρύθμιση οφειλής, ενώ η συνολική αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη –και εξαιρούμενης της πρώτης κατοικίας του- επίσης περιορίζεται σημαντικά, και κατά πιθανότητα δεν θα υπερβαίνει το ύψος του δανείου που θα ρυθμιστεί.

    Οι εκπρόσωποι των θεσμών διατύπωσαν σοβαρές ενστάσεις και χαρακτήρισαν ως εξαιρετικά γενναιόδωρα τα επίπεδα των περιουσιακών κριτηρίων του σχεδίου, αφού δανειολήπτης που θέλει να ρυθμίσει δάνειο 130.000 ευρώ, θα μπορούσε να έχει υπόλοιπο κατάθεσης μέχρι 65.000 ευρώ (την ώρα που «κοκκίνισε» το δάνειο) και η αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας του, είχε οριστεί στο διπλάσιο της προς ρύθμιση οφειλής, δηλαδή για  δάνειο 130.000 ευρώ θα μπορούσε να έχει στην ιδιοκτησία του άλλα ακίνητα συνολικής αξίας μέχρι 260.000 ευρώ, εξαιρουμένης πάντα της κύριας  κατοικίας του.

    Στις συσκέψεις του σαββατοκύριακου, αυτά τα όρια ψαλιδίστηκαν σημαντικά, καθώς, όπως αναφέρει τραπεζίτης στο mononews.gr, «είναι οξύμωρο κάποιος να έχει κατάθεση 65.000 ευρώ και καθυστερούμενη οφειλή 130.000 ευρώ», σημειώνοντας πως στόχος είναι να υπάρχουν «κόφτες» που θα αποκλείουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές…

    Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι οφειλέτες που εντάσσονται στην περίμετρο επιλεξιμότητας –δηλαδή 130.000 ευρώ υπόλοιπης οφειλής, 250.000 αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας και εισόδημα από 12.500 μέχρι 36.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση- θα «σκανάρονται» αναλυτικά σε επίπεδο καταθέσεων από τις τράπεζες.

    Εξάλλου η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλλονται τα αιτήματα υπαγωγής στο νέο πλαίσιο θα έχει πλήρη πρόσβαση στα τραπεζικά στοιχεία του κάθε οφειλέτη, όπως και στο φορολογικό του, μέσω του TAXIS. Δηλαδή κάποιος με υψηλές καταθέσεις και αξία ακίνητης περιουσίας, δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρει και το «πακέτο» των ευνοϊκών ρυθμίσεων από τις τράπεζες (επιμήκυνση, «κούρεμα» οφειλής και επιδότηση δόσης από το Δημόσιο).

    Σύμφωνα με τους τραπεζίτες κάποιος που διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία, μπορεί να εκποιήσει τμήμα της για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του ή να «κάψει» ένα μέρος των καταθέσεων του.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το «σκανάρισμα» της περιουσίας θα γίνει σε βάθος χρόνου, από την πρώτη στιγμή που το δάνειο άρχισε να έχει καθυστέρηση, για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν μεταβολές και ποια χρονική στιγμή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φόρουμ Δελφών: Οι τραπεζίτες άνοιξαν τα χαρτιά τους για πρώτη κατοικία και κόκκινα δάνεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Γεωργακόπουλος (Τράπεζα Πειραιώς): Τα τρία «αγκάθια» για τα «κόκκινα δάνεια»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η μεγάλη ρεβάνς των τραπεζιτών και τι κρύβει το χρηματιστηριακό «Big Bang» σε Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank



    ΣΧΟΛΙΑ