• Τράπεζες

    Με εντολή SSM ταχύρρυθμη εκπαίδευση στον Μακέδο για να αναλάβει την Attica Bank

    Κώστας Μακέδος, πρόεδρος της Attica Bank


    Με εντολή του SSM ο κ. Κώστας Μακέδος, ο νέος πρόεδρος της Attica Bank, εκπαιδεύτηκε τον τελευταίο χρόνο στα χρηματοπιστωτικά και «διαδάχθηκε» τις αρχές της τραπεζικής και της λειτουργίας μίας τράπεζας, ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις του fit and proper και να αναλάβει πρόεδρος του ΔΣ.

    Από το 2016, σχεδόν πέντε χρόνια πριν, το ΤΜΕΔΕ –πρώην ΤΣΜΕΔΕ- προσπαθεί να αναλάβει την διοίκηση της Attica Bank. Τότε ο κ. Μακέδος είχε απομακρυνθεί από το ΔΣ της τράπεζας διότι δεν πληρούσε το fit and proper. Όμως το Ταμείο των μηχανικών δεν το έβαλε κάτω, απευθύνθηκε στον SSM και με εντολή του ευρωπαίου επόπτη, ο κ. Μακέδος εκπαιδεύτηκε από ειδικούς στα χρηματοπιστωτικά.

    Η μικρή Attica Bank, γνωστή και ως τράπεζα των μηχανικών, από το φθινόπωρο του 2016 βρίσκεται σε διαρκή αναβρασμό για το ποιος θα τη διοικήσει.

    Και στη χθεσινή συνεδρίαση του το ΔΣ της τράπεζας έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Κώστα Μητρόπουλου από τη θέση του προέδρου και εξέλεξε νέο Πρόεδρο τον κ. Μακέδο του ΤΜΕΔΕ και Αντιπρόεδρο τον κ. Κ. Τσαγκαρόπουλο νυν υποδιοικητή του ΕΦΚΑ.

    Ο κ. Μητρόπουλος είπε χθες  στα μέλη του ΔΣ «σας υποβάλλω την παραίτηση μου», χωρίς κανένα άλλο σχόλιο.

    Την παραίτηση Μητρόπουλου, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο mononews.gr, την απαίτησαν οι βασικοί μέτοχοι της Attica Bank που είναι το ΤΜΕΔΕ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ) και ο ΕΦΚΑ, καθώς ελέγχουν το 78% της τράπεζας και συμμετείχαν με 88 εκατ. ευρώ στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    «Καιρός να μπουν οι μέτοχοι στην τράπεζα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους» αναφέρει πηγή που γνωρίζει τα τεκταινόμενα στην τράπεζα των μηχανικών.

    Και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει παρασκήνιο γύρω από την παραίτηση Μητρόπουλους αλλά σχεδιασμός….οι βασικοί μέτοχοι καιρός είναι να έχουν λόγο».

    Βέβαια οι φήμες για τις διαφωνίες ανάμεσα στον κ. Μητρόπουλο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας κ. Θόδωρο Πανταλάκη, δίνουν και παίρνουν. Κάποιοι κάνουν λόγο για πολεμική ατμόσφαιρα ανάμεσα στους δύο άντρες και ότι το τελευταίο διάστημα δεν αντάλλασσαν ούτε καλημέρα..

    Άλλοι αναφέρονται στον παρεμβατικό ρόλο του κ. Μητρόπουλου, ο οποίος ενοχλείτο όταν οι προτάσεις του στο ΔΣ έπαιρναν «κόκκινη κάρτα» και απορρίπτονταν.

    Τις τελευταίες ώρες το τηλέφωνο του κ. Μητρόπουλου είναι κλειστό.

    Ενώ ο CEO της τράπεζας με τον οποίο επικοινώνησε το mononews.gr περιορίστηκε στο «ουδέν σχόλιο».

    Πηγές της τράπεζας αναφέρουν ότι «όλα τα δεινά, που την έφεραν μία ανάσα από τον διορισμό επιτρόπου το 2016, ξεκίνησαν από την εξάρτηση της από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, εν προκειμένω από ΤΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ».

    Η Attica συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, είναι η τράπεζα «που βλέπει τους προέδρους να αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλο, ύστερα από βραχύβια θητεία. Έτσι λένε έγινε με τον κ. Γαμβρίλη, τον κ. Ρουμελιώτη και τώρα με τον κ. Μητρόπουλο».

    Διαβάστε επίσης:

    Ένα βήμα πιο κοντά CVC και ΕΤΕ για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

    Σε κρίσιμο σημείο η πώληση της Vivartia στην CVC– Οι λεπτομέρειες θα κρίνουν το deal

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ