• Business

    Σε κρίσιμο σημείο η πώληση της Vivartia στην CVC– Οι λεπτομέρειες θα κρίνουν το deal

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Της Έφης Καραγεώργου και του Γιώργου Μανέττα

    Οι επικεφαλής του CVC Capital: Η τριανδρία των MacKenzie, Koltes και Van Rappard διαχειρίζεται 80 και πλέον δισ. ευρώ από το Λουξεμβούργο


    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της Vivartia από την CVC Capital.

    Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, οι συζητήσεις του αμερικάνικου fund και των πιστωτριών τραπεζών έχουν προχωρήσει αρκετά και δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία ακόμη και μέσα στα επόμενα 24ώρα. Οι ίδιες πηγές ωστόσο, αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με την τύχη του πολύκροτου deal, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες…».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνθρωποι του αμερικάνικου fund αποδεικνύονται σκληροί διαπραγματευτές, καθώς επιδιώκουν αρκετά πιεστικά να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Το μεγάλο διακύβευμα δεν είναι άλλο από τη ρύθμιση των δανείων του τομέα εστίασης (Goody’s – Everest), τα οποία υπολογίζεται πως φθάνουν στα 165 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα καθώς θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην επανεκκίνηση της Vivartia την επόμενη μέρα.

    Ανάλογη πίεση ωστόσο ασκούν και οι πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες εμφανίζονται αποφασισμένες να διεκδικήσουν την εξόφληση μεγάλου μέρους των δανείων του τομέα εστίασης. Έχοντας ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί τις ιδιαίτερα δελεαστικές προτάσεις που έχουν λάβει από διάφορα funds για να πουλήσουν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στον όμιλο τροφίμων. Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες δυο Έλληνες τραπεζίτες φέρεται να έχουν καλέσει την CVC, η οποία διαχειρίζεται assets περίπου 80 δισ. ευρώ να αποφασίσει άμεσα εάν θα προχωρήσει στο deal.

    «Δεν πρόκειται να περιμένουμε έως την 30η Νοεμβρίου, που λήγει η σχετική (νέα) προθεσμία των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ MIG και CVC», φέρεται να έχουν διαμηνύσει στα εμπλεκόμενα μέρη οι τραπεζίτες που εμφανίζονται με «κοινή γραμμή» στις συνομιλίες.

    Τραπεζική πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και έχει απόλυτη γνώση της υπόθεσης αναφέρει πως ζήτησαν από το CVC να αποπληρώσει τουλάχιστον το 40% της αξίας τους, ποσοστό που σε απόλυτα νούμερα μεταφράζεται σε τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ.

    Και αυτό, όπως εξηγεί η ίδια πηγή, γιατί τα δάνεια του τομέα εστίασης μετά τον διαχωρισμό τους δεν θα έχουν εγγυήσεις τις μετοχές των άλλων δυο θυγατρικών της Vivartia, του «Μπαρμπά Στάθη» και της «ΔΕΛΤΑ», και μάλιστα σε μια περίοδο που η εστίαση υφίσταται ασφυκτική πίεση από τις επιπτώσεις της πανδημίας ενώ υπάρχει έντονη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία ανάκαμψής της.

    Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες δεν φαίνεται να αρνούνται το αίτημα της CVC για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και διαχωρισμό των δανείων που επιβαρύνουν τις τρεις θυγατρικές της Vivartia. Συμφωνία, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να υπάρχει και στο τίμημα (περίπου 175 εκατ. ευρώ) αλλά και στα νέα κεφάλαια που θα εισφέρουν για την ενίσχυση του τομέα εστίασης (περίπου 30 εκατ. ευρώ).

    Να σημειωθεί πως τα δάνεια του ομίλου Vivartia είναι ενήμερα και εξυπηρετούνται κανονικά. Την 31η Δεκεμβρίου του 2019, άγγιζαν τα 424,222 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 374,180 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και 50,042 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμες.

    Στην περίπτωση πάντως που δεν υπάρξει συμφωνία με το CVC, η MIG σκοπεύει να αναζητήσει άλλον ενδιαφερόμενο επενδυτή. Η Emma Capital του Jiri Smejc ( βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ) είναι ανάμεσα στους υποψήφιους, καθώς πρόσφατα απέστειλε, επιστολή τόσο στη MIG όσο και στην Τράπεζα Πειραιώς, επαναφέροντας το ενδιαφέρον της για την απόκτηση της Vivartia.

    Διαβάστε ακόμα:

    Αποκλειστικό: Τραπεζίτες προς CVC: «Ή συμφωνείτε άμεσα ή πουλάμε τα δάνεια της Vivartia»

    70 εκατ. ευρώ «χωρίζουν» το deal CVC – τραπεζών για την Vivartia

    Το bras de fer της Attica Bank, ποιους τσαντίζει η Μrs Βρεττού, το έργο Καλαντώνη και ποια είναι τα δύο hot νέα της αγοράς

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ