• Τράπεζες

    Μάχη τραπεζιτών για τα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας- Τι επιτόκια δίνουν

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Το 97% των επιχειρήσεων που έλαβαν δάνεια στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ αύξησαν ή διατήρησαν τις θέσεις εργασίας

    Αθηνά Χατζηπέτρου, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα


    Ισχυρός ανταγωνισμός αναπτύσσεται μεταξύ των τραπεζών για τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, προκαλώντας πόλεμο τιμών ειδικά για μεγάλες επιχειρήσεις, για τις οποίες το μέσο επιτόκιο έχει οδηγηθεί ακόμη και κάτω από το 2%.

    Σύμφωνα με πληροφορίες την πρώτη κιόλας μέρας ενεργοποίησης του προγράμματος που υλοποιείται μέσω των τραπεζών υπήρξε σωρεία αιτημάτων από επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες είχαν προετοιμαστεί έγκαιρα, υποβάλλοντας τα πρώτα αιτήματα.

    Η ισχυρή ζήτηση που υπάρχει μεταξύ και των μεγάλων επιχειρήσεων οδηγεί και σε μάχη ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών και είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο επιτόκιο υποχωρεί για τις υγιείς επιχειρήσεις ακόμη και κάτω από το 2%. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες υπήρξαν επιχειρήσεις που επιδόθηκαν σε αναζήτηση ευνοικότερης τιμολόγηση μεταξύ των τραπεζών, επιτυγχάνοντας τιμολόγηση κοντά στο 1,5%-1,6%, καθώς το πρόγραμμα επιτρέπει σε μία επιχείρηση να πάρει δάνειο από πάνω από μία τράπεζα.

    Τα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας που δίνονται από τις τράπεζες με κρατική εγγύηση θα αποτελέσουν τη βασική πηγή ενίσχυσης της ρευστότητας για εκατοντάδες επιχειρήσεις και αποτελούν τη ναυρχίδα των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

    Αποδέκτες των δανείων θα είναι όχι μόνο οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και οι μεγάλες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας, ακόμη και αν δεν ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.

    Δεν είναι τυχαίο ότι για την κατανομή της κρατικής εγγύησης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, υπήρξε ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών και η κατανομή έγινε με βάση το μερίδιο κάθε τράπεζας στις χορηγήσεις ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.

    Όπως έχει γράψει το Mononews, η κατανομή ανέδειξε leader την τράπεζα Πειραιώς με συνολικά εγκεκριμένα δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν η Εθνική τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank, με 800 εκατ. ευρώ περίπου η κάθε μία, ενώ με πολύ μικρότερα ποσά ακολουθούν η τράπεζα Αττικής, η Optima Bank, η Procredit Bank και οι Συνεταιριστικές (Ηπείρου, Παγκρήτια, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Κεντρικής Μακεδονίας και Χανίων).

    Η κρατική εγγύηση καλύπτει το 80% του δανείου προς κάθε επιχείρηση, αλλά στο σύνολο των δανείων που θα δοθούν, η εγγύηση καλύπτει το 30% – 40% ανάλογα με το είδος της επιχείρησης.

    Με βάση αυτό τον περιορισμό οι πόροι επιμερίζονται ως εξής:

    • 500 εκατ. ευρώ για δάνεια κεφαλαίου κίνησης με ανώτατο όριο εγγύησης «Cap Amount» 40% για λογαριασμό πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεις και συνολικό ύψος δανείων 1.5 δισ. ευρώ.

    • 500 εκατ. ευρώ για δάνεια κεφαλαίου κίνησης με ανώτατο όριο εγγύησης «Cap Amount» 30% για μεγάλες επιχειρήσεις και συνολικό ύψος δανείων 2 δισ. ευρώ.

    Τα χορηγούμενα κεφάλαια θα είναι νέα δάνεια, καθώς όπως προβλέπει η σύμβαση που έχει υπογραφεί με τις τράπεζες, απαγορεύεται ρητά η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων. Η διάρκεια των δανείων θα είναι 5ετής συμπεριλαμβανομένης και τυχόν περιόδου χάριτος.

    Για να μπορέσει μια επιχείρηση να δανειοδοτηθεί θα πρέπει:

    1. Να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις τους, δηλαδή να μην έχει δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του τριμήνου κατά την ημερομηνία της αίτησης ή την 31.12.2019 και

    2. Να είναι χρηματοοικονομικά υγιής

    3. Να μην εκκρεμεί σε βάρος της εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.

    Το ύψος του χορηγούμενου δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα από τα παρακάτω όρια:

    1. το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης για το 2019. Στην περίπτωση επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ’ εκτίμηση ετήσιο μισθολογικό κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του) ή

    2. το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2019

    3. μετά από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησης και σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για τη Μικρομεσαία Επιχείρηση και τον αυτοαπασχολούμενο και για τους επόμενους 12 μήνες για Μεγάλη επιχείρηση.



    ΣΧΟΛΙΑ