• Τράπεζες

    Λευκός καπνός για την ABBank: Τέσσερις προσφορές για την εξαγορά του 55%- Και ένας… Greek billionaire ανάμεσα στους μνηστήρες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννης Κούστας και Νίκος ΤσάκοςΓιάννης Κούστας και Νίκος Τσάκος

    Γιάννης Κούστας και Νίκος Τσάκος


    Βγαίνει… λευκός καπνός για την πώληση του πλειοψηφικού «πακέτου» της Aegean Baltic Bank. Εξέλιξη με αξιοσημείωτο ενδιαφέρον, καθώς νέοι «παίκτες» μπαίνουν στην ελληνική τραπεζική αγορά.

    Αργά χθες το βράδυ και σύμφωνα με πληροφορίες που δεν είναι πλήρως διασταυρωμένες, υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του 55% της μικρής και οικονομικά υγιέστατης τράπεζας που εξειδικεύεται στα ναυτιλιακά δάνεια.

    Στη διαδικασία των μη δεσμευτικών προσφορών η οποία ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα, κατατέθηκαν 4 προτάσεις που ενδεχομένως να αυξηθούν κατά μία. Και τούτο γιατί η «δομή» των προσφορών από την πλευρά των μνηστήρων, απαιτεί διευκρινήσεις.

    Παρά ταύτα και όπως όλα δείχνουν, δύο από τα ενδιαφερόμενα επιχειρηματικά σχήματα συγκεντρώνουν τις ισχυρότερες προϋποθέσεις για να λάβουν το προβάδισμα. Καθώς οι προσφορές τους για την ABBank είναι πάνω από τη λογιστική αξία των 115 εκατ. ευρώ, ως συνολική αποτίμηση.

    Στο πρώτο σχήμα των μνηστήρων ηγείται ένας Greek billionaire, που βρίσκεται στη λίστα Forbes, το ηχηρό όνομα του οποίου έχει εμφανιστεί και άλλες φορές στις ευρύτερες επιχειρηματικές εξελίξεις στη χώρα. Μαζί του βρίσκονται και άλλα ονόματα, πιθανότατα του ναυτιλιακού τομέα.

    Το δεύτερο σχήμα πλαισιώνεται από εφοπλιστές, που παράλληλα έχουν κάνει και άλλες σημαντικές μπίζνες.

    Πέραν τούτων στη «μάχη» των μη δεσμευτικών προσφορών έχουν ένα ή δύο ακόμη σχήματα απαρτιζόμενα και αυτά από Έλληνες εφοπλιστές, καθώς επίσης και ένας ιδιωτικός φορές που διαθέτει και ναυτιλιακό βραχίονα.

    Όπως ανέφερε από χθες το mononews.gr, δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την Παγκρήτια τράπεζα των Εξάρχου- Μπάκου- Καϋμενάκη που «χτυπάνε» πλέον την Attica Bank, ενώ ούτε και η Alpha Bank κατέβηκε στη διαγωνιστική διαδικασία.

    Σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα για την Aegean Baltic Bank εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο 24ώρα έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο κύκλος των διευκρινήσεων επί των αρχικών προσφορών που υποβλήθηκαν. Από τις διευκρινήσεις αυτές είναι πιθανό να προκύψει ένας ξεκάθαρος διεκδικητής, που αν όλα εξελιχθούν ομαλά θα είναι αυτός που θα πάρει το μετοχικό «πακέτο» της ABBank.

    To γρηγορότερο δυνατόν και χωρίς να υπάρξει και «δεύτερος γύρος» στη διαγωνιστική διαδικασία. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει επιλογή των επικρατέστερων και μετά από τους οικονομικούς ελέγχους στην τράπεζα θα ακολουθήσουν οι δεσμευτικές προσφορές.

    Κατά τα φαινόμενα η κυρίαρχη αίσθηση είναι η τράπεζα που έχει 20 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, θα αλλάξει χέρια. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

    Η ταυτότητα των πωλητών και τα μεγέθη της τράπεζας

    Οι εφοπλιστές Γιάννης Κούστας και Νίκος Τσάκος, που έχουν κτίσει τη μετοχική συμμετοχή τους από το 2008, πουλάνε το σύνολο της θέσης τους (48%) που είναι ισομερώς κατανεμημένη. Όπως όλα δείχνουν η κίνηση εξόδου από την τράπεζα γίνεται κοντά στα κόστη κτήσης, χωρίς να αφήνει ουσιώδη περιθώρια υπεραξιών. Άλλωστε οι σχέσεις τους με τον 75χρονο ιδρυτή και CEO της Aegean Bank Θόδωρο Αφθονίδη απέχουν παρασάγγας από το να χαρακτηριστούν ως αρμονικές.

    Από το χαρτοφυλάκιο Αφθονίδη που τώρα ελέγχει το 41% θα πουληθεί το 5%, δίνοντας με τον τρόπο αυτό και κάποιες ανάσες στις προσωπικές του δανειακές υποχρεώσεις, σε δύο τράπεζες.

    Το «παζλ» των πωλητών συμπληρώνει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτης, Πρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean Baltic Bank (μέλος επίσης του Δ.Σ της Ιντρακάτ), από τον οποίο παραχωρείται το 2% στην εν εξελίξει διαδικασία.

    Η τράπεζα είναι επαρκέστατα κεφαλαιοποιημένη (με τον σχετικό δείκτη στο 16%) έχει μηδαμινό δείκτη «κόκκινων» δανείων (κάτω του 1% στο τέλος της περσινής χρήσης), διαθέτει καταθέσεις 1,08 δισ., ενώ το υπόλοιπο των δανείων μετά από τις προβλέψεις ανέρχεται στα 607 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 87% αποτελείται από ναυτιλιακά δάνεια.

    Με ενεργητικό 1,21 δισ. και διατραπεζικό δανεισμό στα 4 δισ., η Aegean Baltic Bank έχει ισχυρή απόδοση ιδίων κεφαλαίων, αφού τα καθαρά κέρδη του 2022 αναμένεται να ανέλθουν στα 15 εκατ. ευρώ, έναντι των 6,9 εκατ. ευρώ της προηγούμενης ετήσιας χρήσης. Η ABBank διατηρεί 3 καταστήματα, σε Μαρούσι, Ακτή Μιαούλη και Γλυφάδα, ενώ έχει περίπου 100 άτομα προσωπικό.

    Διαβάστε επίσης:

    Aegean Baltic Bank: Αποχωρούν οι εφοπλιστές Γιάννης Κούστας και Νίκος Τσάκος πουλώντας το 48% των μετοχών τους

    Attica Bank: Επιστολή Εξάρχου προς το ΤΧΣ για συμμετοχή στην AMK της τράπεζας με 100 εκατ. ευρώ

    Aντιδρούν οι τράπεζες για τις αποζημιώσεις για τα θύματα του phishing



    ΣΧΟΛΙΑ