• Τράπεζες

    Attica Bank: Επιστολή Εξάρχου προς το ΤΧΣ για συμμετοχή στην AMK της τράπεζας με 100 εκατ. ευρώ

    Αλέξανδρος Εξάρχου ceo Intrakat

    Αλέξανδρος Εξάρχου, Ceo Intrakat


    Με επιστολή ενδιαφέροντος προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνει την πρόθεση να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

    Η επιστολή αναμένεται να σταλεί σήμερα ή το αργότερο αύριο προς το ΤΧΣ, όπως και προς την διοίκηση της τράπεζας των μηχανικών. Εξάλλου το Ellington δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τη θέση του για το τι θα πράξει τελικά σχετικά με την ΑΜΚ των 490 εκατ. ευρώ της Attica Bank. Και η ομάδα των βασικών μετόχων της Ιντρακάτ και της Παγκρήτιας -οι κ.κ. Μπάκος, Καυμενάκης, Εξάρχου-, είναι αποφασισμένη να τοποθετήσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι στην αύξηση της Παγκρήτιας που ολοκληρώθηκε στις 27 Οκτωβρίου, την οποία κάλυψε με 64 εκατ. ευρώ η THRIVEST των κ.κ. Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου.

    Για την πρόθεση τους να συμμετάσχουν στην αμκ της Αττικής είναι ενήμερη φυσικά η Τράπεζα της Ελλάδος και έχει δώσει την έγκριση της.

    Ωστοσο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν η συμμετοχή στην αύξηση της Αττικής θα γίνει μέσω της THRIVEST ή της Παγκρήτιας.

    Το ζητούμενο είναι η ανάταξη της Αττικής και η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου που θα εστιάσει στις χρηματοδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχιερήσεων. Η τράπεζα έχει προγραμματίσει αύξηση κεφαλαίου ύψους 490 εκατ ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

    Να σημειωθεί ότι στο 9μηνο, ο δείκτης κοινών μετοχών Cet1 της Attica Bank διαμορφώθηκε σε 6,3% και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας σε 10,1%. Μετά την ολοκλήρωση της αμκ οι δείκτες αναμένεται να ενισχυθούν κατα 18 ποσοστιαίες μονάδες.

    Σήμερα η τράπεζα έχει δείκτη NPE στο 66%. Η τράπεζα των μηχανικών εξετάζει διάφορες εναλλακτικές λύσεις για την μείωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου της και για αυτό τον σκοπό τα 300 εκατ ευρώ της αύξησης θα διατεθούν για να μειωθεί το ιστορικά υψηλό απόθεμα των κόκκινων δανείων. Κεφάλαια 190 εκατ ευρώ θα διοχετευθούν στην ανάπτυξη, αναδιάρθρωση της τράπεζας και στη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.

    Προς το παρόν η Αττικής θα πρέπει να λάβει απόφαση για την στρατηγική που θα ακολουθήσει για τη μείωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το business και το capital plan της Attica Bank έχουν σταλεί από τα μέσα Δεκεμβρίου 2022 στην Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς να περιλαμβάνεται το σχέδιο μείωσης για τα «κόκκινα» δάνεια, το οποίο αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Εγκρίθηκε η κεφαλαιακή ενίσχυση 490 εκατ. ευρώ – Στόχος η καθιέρωση ως 5ος πόλος του τραπεζικού συστήματος



    ΣΧΟΛΙΑ