Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

«Καταφύγιο» για τους παραδοσιακούς αποταμιευτές αποτελεί ο 5ος τραπεζικός πυλώνας καθώς οι μη συστημικες τράπεζες προσφέρουν επιτόκια που ξεπερνούν και το 2% στους κλασικούς λογαριασμούς προθεσμίας, όταν το ανάλογο επιτόκιο στις συστημικές τράπεζες δεν ξεπερνά το 1%.

Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων διατηρείται σταθερά πάνω από το 4% και τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 4,30%. Την ίδια ώρα το υπόλοιπο των ιδιωτικών καταθέσεων διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2026 σε 209,6 δισ. ευρώ.

1

Ειδικότερα τον Μάιο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων διαμορφώθηκε στο 0,35%. Με το επιτόκιο στις καταθέσεις Ταμιευτηρίου και όψεως να βρίσκεται καθηλωμένο στο 0,03% για τα νοικοκυριά και στο 0,10% για τις επιχειρήσεις.

Σε ότι αφορά τώρα τους λογαριασμούς προθεσμίας, το μέσο επιτόκιο για τα νοικοκυριά που θα «κλείσουν» τα χρήματα τους για 1 χρόνο διαμορφώνεται στο 1,14% και για τις επιχειρήσεις στο 1,93%.

Την ίδια ώρα οι τράπεζες που αποτελούν τον 5ο τραπεζικό πυλώνα, βάζουν «φωτιά» στον ανταγωνισμό προσφέροντας σημαντικά υψηλότερα επιτόκια, με την Credia και την Optima να ανεβάζουν το επιτόκιο μέχρι στο 2% κι από κοντά ακολουθούν και οι πρώην συνεταιριστικές με επιτόκια που φτάνουν το 1,7%.

Πιο αναλυτικά:

Η CrediaBank προσφέρει στην προθεσμιακή κατάθεση επιτόκιο 2% για ποσά από 20.000 ευρώ και πάνω. Παράλληλα η τράπεζα προσφέρει το πλέον ελκυστικό επιτόκιο στην αγορά 1,15% στον αποταμιευτικό λογαριασμό, καθώς ο πελάτης έχει πρόσβαση στα χρήματα του ανά πάσα στιγμή.

Η Optima bank, προσφέρει επιτόκιο μέχρι 2,1% σε όσους «φέρουν» νέο χρήμα στην τράπεζα και το τοποθετήσουν σε προθεσμιακή κατάθεση από την 1η Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου 2026.

Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2% για ποσά από 50.000 έως 200.000 ευρώ, και στο 2,10% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ. Η διάρκεια της κατάθεσης μπορεί να είναι εξάμηνη ή 12μηνη.

Η Τράπεζα Καρδίτσας προσφέρει επιτόκιο από 1,2% που φτάνει το 2% στις καταθέσεις προθεσμίας, ανάλογα με το ποσό κατάθεσης και την διάρκεια της.

Η Τράπεζα Χανίων προσφέρει επιτόκιο 1% στις προθεσμιακές καταθέσεις για ποσά από 5.000 ευρώ και φτάνει στο 1,40%, ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης.

Η Τράπεζα Ηπείρου προσφέρει 1,30% για ποσά από 50.000 έως 150.000 ευρώ, και για μεγαλύτερα ποσά κατάθεσι το επιτόκιο φτάνει έως και το 1,70%.

Η Τράπεζα Θεσσαλίας για ποσά από 10.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο 0,70% κατά το πρώτο εξάμηνο της προθεσμιακής και 1,70% κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Η Aegean Baltic Bank προσφέρει επιτόκιο 1,10% για προθεσμιακές καταθέσεις άνω των 20.000 ευρώ, που αυξάνεται στο 1,2% για ποσά άνω των 300.000 ευρώ.

Τα χαμηλότερα επιτόκια δίνουν οι ελληνικές τράπεζες

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι οι Έλληνες καταθέτες απολαμβανουν τα χαμηλότερα επιτόκια σε επίπεδο ΕΕ.

Το μέσο επιτόκιο Ταμιευτηρίου διαμορφώνεται στην χώρα μας στο 0,03%, όταν στην υπόλοιπη ΕΕ στο 0,53%, δηλαδή είναι κατά 0,5% υψηλότερο.

Στις καταθέσεις προθεσμίας το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,14% στην Ελλάδα όταν στην υπόλοιπη ΕΕ ανέρχεται στο 1,91%.

Και συγκεκριμένα στις καταθέσεις προθεσμίας το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,45% στην Ολλανδία, στο 2,21% στη Γαλλία, στο 2,13% στην Ιταλία, στο 2,07% στην Εσθονία, στο 2,02% στη Σλοβακία, στο 1,99% στην Μάλτα, στο 1,97% στη Γερμανία, στο 1,97% στη Λιθουανία, στο 1,96% στη Φινλανδία, στο 1,87% στη Λετονία, στο 1,83% στην Πορτογαλία, στο 1,78% στην Ισπανία, στο 1,78% στο Βέλγιο, στο 1,75% στην Ιρλανδία, στο 1,74% στην Αυστρία, στο 1,61% στη Σλοβενία, στο 1,58% στο Λουξεμβούργο και τέλος στο 1,20% στην Κύπρο, που είναι δεύτερη μετά την Ελλάδα στα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων.

 

Διαβάστε επίσης 

Τράπεζα Χανίων: Νέες προοπτικές μετά τη πανελλαδική άδεια – Προχωρούν οι διαδικασίες για τον μετασχηματισμό σε ΑΕ

AXIA – Alpha Finance και Optima Bank βλέπουν νέο ράλι στις τράπεζες

Μυλωνάς (Εθνική): Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες και ποιοτικότερες επενδύσεις και Ένωση Κεφαλαιαγορών