• Business

    Aegean Baltic Bank: Αποχωρούν οι εφοπλιστές Γιάννης Κούστας και Νίκος Τσάκος πουλώντας το 48% των μετοχών τους

    • NewsRoom
    Γιάννης Κούστας και Νίκος ΤσάκοςΓιάννης Κούστας και Νίκος Τσάκος

    Γιάννης Κούστας και Νίκος Τσάκος


    Την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που έχουν στην τράπεζα Aegean Baltic Bank έχουν αποφασίσει οι μέτοχοι Γιάννης Κούστας και Νίκος Τσάκος

    Οι εφοπλιστές – μέτοχοι Γιάννης Κούστας και Νίκος Τσάκος κατέχουν το 48% της τράπεζας ABBank, o Θεόδωρος Αφθονίδης κατέχει το 41% και τα επενδυτικά κεφάλαια Chenavari, Serengeti και Orasis κατέχουν το 7%. Τις υπόλοιπες μετοχές κατέχουν στελέχη της τράπεζας.

    Η ABBank ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 από τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλό της Θεόδωρο Αφθονίδη, που αποτελεί έναν εκ των βασικών της μετόχων.

    Η τράπεζα συνεργάζεται με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και παγκοσμίως γνωστούς οργανισμούς, όπως η European Bank of Restructuring and Development (EBRD) και η Black Sea Trade & Development Bank (BSTDB).

    Αυτό το διάστημα είναι ανοιχτό το Virtual Data Room (VDR) και έως τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια θα γίνει due diligence από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ώστε να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής, σχήμα εφοπλιστών και ορισμένα funds,  αλλά ξεχωρίζει αυτό της Alpha Bank, η οποία έχει σημαντικές πιθανότητες απόκτησης της τράπεζας προκειμένου να διευρύνει την παρουσία της στη ναυτιλία.

    Η ABBank είναι μια κερδοφόρα τράπεζα, με παρουσία 20 ετών στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων μονοψήφιο νούμερο. και δείκτη κεφαλαίων TIER I ίσο με 18%. Ακόμη πιο ελκυστικός για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές είναι ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) που διαμορφώνεται στο 16%.

    Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2022 η S&P αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές της αξιολόγησης Β της Aegean Baltic Bank, επικαλούμενη τις βελτιωμένες προοπτικές κερδοφορίας της τράπεζας, που ευθυγραμμίζονται με το υπόλοιπο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, η ABB είναι κατάλληλα τοποθετημένη για να επιτύχει διψήφια απόδοση κεφαλαίων το 2022, με τον δείκτη κόστους/εσόδων να πέφτει κάτω από το 50%, παρότι το μακροοικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από προκλήσεις.

    Τα καθαρά κέρδη της Aegean Baltic Bank μετά από φόρους το εννεάμηνο του 2022 ήταν αυξημένα κατά 117%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και ανήλθαν στα 10,2 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι 4,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα αποτελέσματα εννεαμήνου έχουν ήδη ξεπεράσει κατά 48% το καθαρό αποτέλεσμα ολόκληρου του προηγούμενου έτους, το οποίο είχε διαμορφωθεί στα 6,9 εκατ. ευρώ. Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη του εννεαμήνου του 2022 ξεπέρασαν
    τα 15 εκατ. ευρώ.

    Tο έτος 2022 αναμένεται να κλείσει με κερδοφορία μετά φόρων άνω των 15 εκατ. ευρώ και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας να διατηρηθούν στα επίπεδα του εννεαμήνου.

    Συγκεκριμένα, ο δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων CET-1, λαμβάνοντας υπόψη τα καθαρά κέρδη του πρώτου εννεαμήνου, παρέμεινε στο ισχυρό επίπεδο του 16%, με πλήρη απορρόφηση της επίπτωσης του ΔΠΧΑ-9 και χωρίς τα εποπτικά κεφάλαιά της να περιλαμβάνουν αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.

    Αντίστοιχα, οι αναλογίες ρευστότητας παρέμειναν σε ισχυρά επίπεδα, με τον δείκτη των δανείων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 57% και το Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) να ξεπερνά το 180%.

    Επιπλέον, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 1,8% με 55% κάλυψη από προβλέψεις και αναμένεται στο τέλος του έτους να διαμορφωθεί κάτω του 1%.

    Η ABBank ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2022 πέτυχε την περαιτέρω διεύρυνση της πελατειακής της βάσης, τόσο σε επίπεδο δανείων όσο και καταθέσεων. Έτσι, το συνολικό ενεργητικό στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 ανήλθε σε 1,21 δις ευρώ από 1,00 δις ευρώ την 31.12.2021, το υπόλοιπο των δανείων μετά από προβλέψεις ανήλθε σε 607 εκατ.
    έναντι 566 εκατ. την 31.12.2021, με το 87% αυτού να αποτελείται από ναυτιλιακά δάνεια και το 13% από μηναυτιλιακά επιχειρηματικά δάνεια.

    Οι καταθέσεις πελατείας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30%, σε 1,08 δις ευρώ από 842 εκατ. ευρώ την 31.12.2021, ενώ ο διατραπεζικός δανεισμός μειώθηκε σε 4 εκατ. ευρώ από 49 εκατ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου έτους.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ