• ΑΓΟΡΕΣ

    JP Morgan – Citi: Νέα ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες – Αυξάνουν τις τιμές στόχους

    CEO ελληνικές τράπεζες - Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    «Αναμένουμε ότι ο κύκλος των κερδών των ελληνικών τραπεζών που καθοδηγείται από τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) θα επιβραδυνθεί από εδώ και πέρα, σύμφωνα με την επιφυλακτική μας, καθώς το κόστος των καταθέσεων θα αυξηθεί και τα επιτόκια θα εξομαλυνθούν μέχρι το 2025», εξηγεί η JP Morgan και ο Mehmet Sevim.

    «Διατηρούμε τις overweight συστάσεις μας και για τις τέσσερις τράπεζες με μέσο όρο ανόδου 55% και επισημαίνουμε τη Eurobank (51% άνοδος) για τον υψηλό δείκτη ROTE, το υψηλό κεφάλαιο, τη δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίου και την αύξηση για τα κέρδη ανά μετοχή από τη συναλλαγή με την Ελληνική Τράπεζα που δεν φαίνεται να είναι στην τιμή, την ΕΤΕ με 47% άνοδο για τον ανώτερο ισολογισμό της και Πειραιώς/Alpha (62%/64% άνοδος) για την ισχυρή λειτουργική ανατροπή και ως value plays.

    Οι νέες συστάσεις οι τιμές-στόχοι για τις τράπεζες είναι:

    «Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι στο consensus, οι προσδοκίες εξακολουθούν να μην αντικατοπτρίζουν επαρκώς την πορεία του κλάδου σε επίπεδο κορυφής, λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική αύξησης των δανείων πάνω από την τάση, τους χαμηλούς δείκτες δανείων (LDRs) και τη βαρύτητα στις λιανικές καταθετικές βάσεις, καθώς και τον περιορισμένο οριακό ανταγωνισμό.

    Είμαστε 3%/9%/8% πάνω από το consensus στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) την περίοδο 2023-2025 και σε συνδυασμό με προσεκτική διαχείριση του κόστους και ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου, βλέπουμε τις τράπεζες να παράγουν 10,6% μέσο όρο. ROTE στο FY25», εξηγεί η JP Morgan.

    «Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να μην είναι απαιτητικές σε 4,5 -5,5 φορές τα καθαρά κέρδη του 2024 (P/E) και 0,45-0,7 φορές την ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV).

    «Διατηρούμε τη θέση μας overweight και για τις τέσσερις τράπεζες και επισημαίνουμε τη Eurobank για το ισχυρό προφίλ ROTE, την δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίου και τις εξαγορές και συγχωνεύσεις που αυξάνουν τα κέρδη ανά μετοχή και δεν περιλαμβάνονται στην τιμή», επισημαίνει ο Mehmet Sevim.

    Πλησιάζει η κορυφή του NII, αλλά οι εκτιμήσεις φαίνονται πολύ χαμηλές

    Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν αύξηση 59% σε ετήσια βάση του NII το α’ εξάμηνο λόγω της ταχείας μετακύλισης των υψηλότερων επιτοκίων στην πλευρά του ενεργητικού (μετακύλιση δανείων 70%-80%) και περιορισμένη ανατιμολόγηση του παθητικού (beta καταθέσεων 13%), οδηγώντας το μεγαλύτερο μέρος του 65%/30% στις αναβαθμίσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS) για το 2023E-2024.

    Ο κύκλος των κερδών με γνώμονα το NII πιθανότατα θα επιβραδυνθεί από εδώ και πέρα (εκτίμηση JPM για το NII +0%/-5% για το 2024/25), αλλά οι προσδοκίες του consensus εξακολουθούν να είναι χαμηλές λαμβάνοντας υπόψη τα διαρθρωτικά θεμέλια του τομέα.

    Αύξηση του κόστους κινδύνου (CoR) ως αποτέλεσμα των πρόσφατων πλημμυρών, αλλά ο αντίκτυπος φαίνεται να περιορίζεται

    Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν έκθεση σε δάνεια περίπου 2 δισ. ευρώ στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες (1,7% των συνολικών δανείων) και έχουν παγώσει τις αποπληρωμές δανείων, τους πλειστηριασμούς και άλλες νομικές διαδικασίες για φέτος και ανακοίνωσαν επίσης μια εφάπαξ πληρωμή-δωρεά ύψους 50 εκατ. ευρώ προς τον πληγέντα πληθυσμό.

    Ο συνολικός αντίκτυπος φαίνεται να περιορίζεται προς το παρόν, αλλά αντανακλώντας τους κινδύνους επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού, η JPM αυξάνει την εκτίμησή της για το 2023-2025 σε CoR για 80 μ.β. κατά μέσο όρο (έναντι περίπου 60 μ.β. κανονικοποιημένων προβλέψεων).

    Οι αποτιμήσεις δεν είναι απαιτητικές μεσοπρόθεσμα, η εστίαση θα μετατοπιστεί στις αποδόσεις

    Η πρόσφατη υποχώρηση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών αντανακλά την αποκόμιση κερδών μετά από μια ισχυρή ετήσια επίδοση (δείκτης των τραπεζών +48% έναντι 13%/18% για τις τράπεζες των δεικτών SX7P/CEEMEA Banks), καθώς και τα πρόσφατα αρνητικά πρωτοσέλιδα, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών στη Θεσσαλία.

    «Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι ισχυρές προοπτικές κερδών παραμένουν ανέπαφες και προβλέπουμε ότι οι τράπεζες θα παράγουν 10,6% μέσο όρο ROTE στο 2025 με το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 2,5%, παρά τις αρκετά συντηρητικές παραδοχές για το κόστος κινδύνου. Τα EPS είναι τώρα 8% πάνω από το consensus του Bloomberg κατά μέσο όρο, λόγω του υψηλότερου NII.

    Οι αποτιμήσεις σε 4,5-5,5 φορές τα κέρδη ανά μετοχή του 2024 (P/E) και 0,45-0,7 φορές την ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) είναι σε έκπτωση 30%/25% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες και 30%/50% έκπτωση σε σχέση με τις τράπεζες της CEEMEA σε όρους P/E και P/TBV.

    Από εδώ και πέρα, πιστεύουμε ότι η εστίαση της αγοράς μετατοπίζεται όλο και περισσότερο στα κανονικοποιημένα ROTEs και την επιστροφή κεφαλαίου. Διατηρούμε τις συστάσεις overweight και για τις τέσσερις τράπεζες με μέσο όρο ανόδου 55% σε σχέση με τoυς στόχους στο τέλος του 2024 που θέτουμε», καταλήγει η JPM.

    Citi: Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Τι αλλάζει στις εκτιμήσεις των κερδών

    Η Citi ανανεώνει τα μοντέλα κερδών για τις ελληνικές τράπεζες, αυξάνοντας τις προβλέψεις της για τα κέρδη συνολικά κατά +14% φέτος, +6% το επόμενο έτος και +1% το 2025. Η αναβάθμιση αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη θετική επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων στα περιθώρια κέρδους, αλλά και την καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση των εσόδων από αμοιβές το 2023.

    «Βλέπουμε ελάχιστη αιτιολόγηση για την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών των μετοχών των ελληνικών τραπεζών τον τελευταίο μήνα, δεδομένης της συνεχιζόμενης σταθερής οικονομικής απόδοσης και επαναλαμβάνουμε τη θετική μας στάση για τον κλάδο. Πράγματι, θεωρούμε ότι η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών των μετοχών αποτελεί ευκαιρία», εξηγεί η Citi.

    H Citi επαναλαμβάνει τη θετική στάση, καθώς οι ανοδικές αναθεωρήσεις των κερδών ωθούν ανοδικά τις τιμές-στόχους για την ΕΤΕ και την Πειραιώς, ενώ αφήνουν αμετάβλητη την τιμή-στόχο για την Alpha. Επαναλαμβάνει τη διαβάθμιση buy για την ΕΤΕ, την Πειραιώς και την Alpha Bank.

    Οι ανοδικές αναθεωρήσεις των κερδών οδηγούν την τιμή-στόχο για την ΕΤΕ στα 7,60 ευρώ από 7,30 ευρώ προηγουμένως, ενώ η τιμή-στόχος για την Πειραιώς αυξάνεται στα 4,15 ευρώ από 4 ευρώ. Η τιμή-στόχος για την Alpha Bank παραμένει αμετάβλητη στα 2 ευρώ. Για τη Eurobank δεν δίνει τιμή στόχο ή σύσταση.

    Το μόνο αρνητικό που σημειώνει για το β’ τρίμηνο η Citi ήταν οι υψηλές εισροές NPEs που αποδίδονται στην καθοδική μετάβαση μιας και μόνο μεγάλης επιχείρησης που επηρέασε όλες τις τράπεζες. Οι διοικητικές ομάδες των τραπεζών διαβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για μεμονωμένη περίπτωση με μοναδικά χαρακτηριστικά, αλλά παραμένει σε εγρήγορση για τυχόν ενδείξεις ότι η τάση βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού αλλάζει.

    Οι προβλέψεις για τα κέρδη της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος αυξάνονται σημαντικά σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες φέτος. Στην περίπτωση της Eurobank αυτό οφείλεται στην ισχυρή δυναμική αύξησης του καθαρού εσόδου από τόκους και των προμηθειών, αλλά και στην υψηλότερη από την αναμενόμενη αρνητική υπεραξία και στα υψηλότερα έσοδα από συγγενείς επιχειρήσεις.

    Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, αυτό οφείλεται στην ισχυρότερη αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, καθώς αυξήθηκαν κατά +11% σε τριμηνιαία βάση το β’ τρίμηνο έναντι +7% αύξηση σε τριμηνιαία βάση που πέτυχαν οι Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, στην καλύτερη απόδοση των προμηθειών, αλλά και στην καλή συγκράτηση του κόστους και στο χαμηλότερο σχηματισμό προβλέψεων για επισφάλειες.

    Αυξάνει επίσης τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της Alpha Bank και της Τράπεζα Πειραιώς φέτος, αν και πιό συγκρατημένα, λόγω κυρίως των καλύτερων NII, αλλά και της υψηλότερης προβλεπόμενης αύξησης των προμηθειών. Το επόμενο έτος η σχετικά μεγάλη αναβάθμιση των προβλέψεων για τα κέρδη της Πειραιώς αντανακλά, εκτός από τα καλύτερα NII και έσοδα από αμοιβές, και χαμηλότερες προβλέψεις για ζημιές από δάνεια, δεδομένων των επιταχυνόμενων ενεργειών εξυγίανσης των NPEs που έλαβε η τράπεζα φέτος.

    «Αναμένουμε ότι το περιθώριο κερδοφορίας (ΝΙΜ) θα κορυφωθεί το γ’ τρίμηνο φέτος και στη συνέχεια θα αρχίσει να παρουσιάζει σταδιακά πτωτική τάση το 2024-2025. Σημειώνουμε ότι μετά την πολύ ισχυρή επέκταση του NIM τα τελευταία τρίμηνα, αναμένουμε ότι η υπεραπόδοση του NIM της ΕΤΕ θα διατηρηθεί.

    Δικαιολογούμε αυτή την άποψη δεδομένης της ισχυρής καταθετικής βάσης χαμηλού κόστους της τράπεζας, όπως αποδεικνύεται από το καλύτερο beta καταθέσεων της τράπεζας σε σχέση με τους ομότιμους, αλλά και τη σχετικά μεγάλη θέση μετρητών της (περίπου 7 δισ. ευρώ πλην TLTRO).

    Παρόλα αυτά, είμαστε κάπως επιφυλακτικοί ως προς αυτή τη στάση, δεδομένου ότι ιστορικά το περιθώριο κέρδους της ΕΤΕ ήταν χαμηλότερο από αυτό των ομότιμων τραπεζών», καταλήγει η Citi.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Τι σημαίνει η «επιστράτευση» Moody’s – Fitch μετά το -3,3% στις τράπεζες

    Διπλή αναβάθμιση για τις ελληνικές τράπεζες από Fitch και Moody’s

    Η αγορά γλύφει τις πληγές που άνοιξε η θεομηνία!



    ΣΧΟΛΙΑ