• Οικονομία

    Αλέξης Πατέλης: Τα κρίσιμα σημεία στο report προς τους ξένους επενδυτές μετά την επενδυτική βαθμίδα

    Αλέξης Πατέλης, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης

    Αλέξης Πατέλης, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης


    Το πλάνο για τα άμεσα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης τονίζει στο τακτικό newsletter του προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

    Στο δεύτερο newsletter της νέας θητείας του, στις 18 Σεπτεμβρίου, ο κ. Πατέλης εστιάζει στις οικονομικές προτεραιότητες, στις δυσκολίες που έχει μπροστά της η χώρα μετά τις φυσικές καταστροφές, αλλά και στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας.

    Σε τόνο παραπλήσιο με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εκθέτει στο επενδυτικό κοινό τα επόμενα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί η κυβέρνηση και εξηγεί με λεπτομέρεια τι να περιμένουν σε μια σειρά νομοθετημάτων.

    Η επιστολή του Άλεξ Πατέλη

    (σ.σ. μετάφραση από την αγγλική γλώσσα)

    1. Το δεύτερο τρίμηνο, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,7% σε ετήσια βάση, ο δεύτερος ταχύτερος ρυθμός στην ευρωζώνη. Από τα τέλη του 2019, το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει υπεραποδώσει έναντι της υπόλοιπης ζώνης του ευρώ κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το οικονομικό κλίμα συνεχίζει να υπεραποδίδει.

    Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας έφτασε σε υψηλό δεκαετίας, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν 14% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο, αυξημένες πλέον περισσότερο από το ήμισυ από το χαμηλό τους το 2017.

    2. Στην ετήσια ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός εστίασε σε δύο ευρύτερα θέματα:

    Πρώτο, στις φυσικές καταστροφές. Αυτό το καλοκαίρι η βορειοανατολική Ελλάδα γνώρισε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης. Παράλληλα, περιοχές της Θεσσαλίας είδαν να πέφτει σε μισή μέρα, διπλάσια ποσότητα βροχής από την ετήσια. Έως και 2,2 δισ. ευρώ χρηματοδότησης έχουν εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και την αποκατάσταση των ζημιών μετά τις καταστροφές.

    Επιπλέον, το κονδύλι του προϋπολογισμού για τις φυσικές καταστροφές διπλασιάζεται σε 0,6 δισ. ευρώ που χρηματοδοτείται με μια μικρή εισφορά επί των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία. Εισάγεται υποχρεωτική ασφάλιση για τις επιχειρήσεις κατά των καταστροφών και εξετάζεται για τις κατοικίες. Δεν θα υπάρξει έκτακτη (ή συνήθης) εισφορά επί των τραπεζικών κερδών.

    Ο στόχος για το πρωτογενές ισοζύγιο παραμένει στο 0,7% του ΑΕΠ για το 2023 και στο 2,0% για το 2024. Έχουμε δουλέψει σκληρά για να εδραιώσουμε τη δημοσιονομική αξιοπιστία και οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας δεν είναι προς συζήτηση ή αναθεώρηση.

    Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει, ωστόσο, κατά τη γνώμη μας, σε επίπεδο ΕΕ για την ενίσχυση του κλίματος προσαρμογής, ώστε να συμπληρωθεί το εξαιρετικό σχέδιο της Ευρώπης για τον μετριασμό του κλίματος που ονομάζεται “Fit-for-55”.

    3. Δεύτερον, οι μεταρρυθμίσεις. Η εντατικοποίηση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του νέου υπουργού Οικονομικών.

    Μια σειρά πρωτοβουλιών ανακοινώθηκε, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της χρήσης μετρητών σε συναλλαγές που αφορούν ακίνητα, η επέκταση της χρήσης της πλατφόρμας myData για την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τήρηση βιβλίων, η αύξηση των προστίμων για τη χρήση μετρητών άνω των 500 ευρώ, η προώθηση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS και η επέκταση της χρήσης και του πεδίου εφαρμογής των ηλεκτρονικών φορολογικών ελέγχων. Η πλήρης νομοθετική πρόταση πρόκειται να υποβληθεί στο τέλος του έτους.

    Ακόμη, ενισχύεται η εποπτεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Airbnb, με μεγαλύτερη εναρμόνιση της φορολογίας μεταξύ ξενοδοχείων και βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ο φόρος επί των συναλλαγών επί μετοχών πρόκειται να μειωθεί στο μισό και οι τόκοι επί των κουπονιών των κρατικών ομολόγων θα είναι πλήρως αφορολόγητοι.

    Οι συνταξιούχοι που επιλέγουν να εργαστούν δεν θα βλέπουν πλέον τη σύνταξή τους να μειώνεται κατά 30%, αλλά αντίθετα θα πληρώνουν μια (πολύ μικρότερη) εισφορά 10% επί του πρόσθετου εισοδήματος. Υπάρχουν πάνω από 1,2 εκατ. συνταξιούχοι έως 74 ετών στην Ελλάδα, εκ των οποίων περίπου 40 χιλ. είναι σήμερα εγγεγραμμένοι ως εργαζόμενοι.

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα φέρει σύντομα στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης με στόχο την επιτάχυνση των δικαστικών υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των δυνατοτήτων αναβολής της δίκης και της αντιμετώπισης των κατά συρροή αγωγών.

    4. Στις 8 Σεπτεμβρίου, πάνω από δεκατρία χρόνια αφότου η Ελλάδα υπέβαλε για πρώτη φορά αίτηση για δάνειο διάσωσης, η χώρα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα. Μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος διαπιστώνει ότι τα μισά από τα οφέλη της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα προκύπτουν μετά το πραγματικό γεγονός.

    Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα είναι σαν μια σφραγίδα έγκρισης, αφήνοντας οριστικά πίσω μας τα χρόνια της κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, υποσχόμαστε να εργαστούμε σκληρά για να ανταποκριθούμε και να υπερβούμε αυτές τις νέες, αυξημένες προσδοκίες.

    Μέχρι την επόμενη φορά,

    Άλεξ Πατέλης

    Επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος

    Γραφείο Πρωθυπουργού

    Ελληνική Δημοκρατία

    Διαβάστε επίσης:

    Παύλος Μαρινάκης: Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως θα μειώσει τους φόρους και αυτό κάνει

    DZ Bank για Ελλάδα: Tι σημαίνει η αναβάθμιση από τη Moody’s – Γιατί «τσιμπάνε» τα spreads με τη Γερμανία

    Σκέρτσος: Θα σταθούμε δίπλα στους πληγέντες της θεομηνίας – Αύριο οι ανακοινώσεις για τα σχολεία της Θεσσαλίας



    ΣΧΟΛΙΑ