• ΑΓΟΡΕΣ

    Η αγορά γλύφει τις πληγές που άνοιξε η θεομηνία!

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Δημήτρης Τζάνας, Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
    Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

    Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ


    H Moody’s έδωσε τη διπλή αναβάθμιση όχι, όμως, και την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία το βράδυ της Παρασκευής.

    Νωρίτερα, η αναδιάρθρωση των δεικτών Russell προκαλούσε συναλλαγές 100 εκ. ευρώ στις δημοπρασίες της καθώς η Βιοχάλκο εντάχθηκε στο δείκτη Emerging Large Cap  και οι Cenergy, ΟΛΠ  στο δείκτη Emerging Mid Cap.

    Δεν εντάχθηκαν όμως τα ελληνικά ομόλογα στους διεθνείς δείκτες ακόμη με αποτέλεσμα η αύξηση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ στο 4,5% να προκαλεί αναταταράξεις καθώς παράλληλα τα «γεράκια» ζητούν να τερματιστούν οι επανεπενδύσεις ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών τίτλων PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme).

    Σαν αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των 10ετών αναρριχήθηκαν πάνω από το 4,1%.

    Με τα δεδομένα αυτά, οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών τηρούν στάση αναμονής επιτρέποντας στους πωλητές να κυριαρχούν. Οι ασθενικές δυνάμεις των αγοραστών απέτυχαν να οδηγήσουν το Γ.Δ. πάνω από τις 1.270 μονάδες με την σκυτάλη της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας να μετατίθεται  στις 15/10 με την ετυμηγορία της S & P.

    Σαν αποτέλεσμα, η βραχυπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική αλλάζει και οι θέσεις short παίρνουν τις  θέσεις long, ακόμη και για μετοχές εταιρειών που αναγγέλλουν νέες συμβάσεις ανά εβδομάδα, όπως η Cenergy όπου συνάφθηκαν αυξημένα συμβόλαια δανεισμού τίτλων.

    Με την αγορά να αναζητεί ένα θετικό καταλύτη για να αντισταθμίσει το δυσμενές κλίμα των τελευταίων ημερών σε συνέχεια των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και τον  Γ.Δ. να κινείται πλαγιοκαθοδικά, έτοιμος να αναμετρηθεί με τις στηρίξεις που επισημαίνει η τεχνική ανάλυση πριν τις 1.200 μονάδες.

    Την ίδια ώρα, τα δημοσιονομικά μεγέθη του οκταμήνου είναι εξαιρετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα να παρουσιάζει υπέρβαση κατά €5,5 δις.

    Όλα όμως θα ανατραπούν στο τελευταίο τετράμηνο καθώς έχει ήδη ψηφιστεί πρόσθετος προϋπολογισμός για δαπάνες €700 εκ. και θα ακολουθήσουν δαπάνες €1 δις. που αφορούν αποζημιώσεις καταστροφών, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ώστε να παραμείνει το μήνυμα προς τους επενδυτικούς οίκους  ότι ο στόχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας διατηρείται.

    Με το ΑΕΠ του 3ου και 4ου τριμήνου να αναμένεται να επηρεαστεί μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία χωρίς ωστόσο να αποτυπώνεται  αυτό στο 2023 λόγω των αυξημένων κρατικών δαπανών και της αποτύπωσης των επιπτώσεων των καταστροφών της αγροτικής παραγωγής στο επόμενο έτος.

    Την ίδια ώρα, η χαμηλή ορατότητα συνεχίζει να χαρακτηρίζει το διεθνές περιβάλλον με τους δείκτες των αγορών  να κινούνται με νευρικότητα.

    Η αυξημένη βιομηχανική παραγωγή  του Αυγούστου στην Κίνα διαχέει το μήνυμα της πιθανής ισχυρής επανόδου του ΑΕΠ της 2ης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη.

    Όμως, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου στα $95 /βαρέλι θα αναζωπυρώσει την πληθωριστική απειλή, με τη Federal να καλείται στις 20/9 να αποφασίσει τη διακοπή των επιτοκιακών αυξήσεων αρκούμενη στο 5,5%, όπου τώρα διαμορφώνεται το βασικό της επιτόκιο, με τον πληθωρισμό να τρέχει τον Αύγουστο με 3,7% και λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει για τους δανειολήπτες και την οικονομία μια διαφορετική απόφαση.

    Διαβάστε επίσης

    Morgan Stanley: Πόσο θα στοιχίσει στις ελληνικές τράπεζες η ενδεχόμενη αλλαγή της πολιτικής της ΕΚΤ στα ελάχιστα αποθεματικά

    Optima Bank: «Πράσινο φως» για την εισαγωγή στο ΧΑ

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεργασία με ACX για αγορά εθελοντικών πιστώσεων αντιστάθμισης εκπομπών CO2



    ΣΧΟΛΙΑ