• Business

    Ελλάκτωρ: Στα… χαρακώματα διοίκηση (βασικοί μέτοχοι) και Reggeborgh Invest – Τι λένε τα δύο στρατόπεδα – Αναλυτικά η αίτηση προς το ΔΣ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελλάκτωρ

    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (Ελλάκτωρ) – Χένρι Χόλτερμαν (Reggeborgh)


    Καζάνι που βράζει είναι τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάκτωρ με τη σύγκρουση μεταξύ της διοίκησης με επικεφαλής τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (και βασικό μέτοχο μαζί με τον αδερφό του Δημήτρη με ποσοστό 25%), και της ολλανδικής Reggeborgh Invest να ξεσπά από χθες και δημόσια.

    Η ένταση κορυφώθηκε όταν έγινε γνωστό ότι η ολλανδική εταιρεία έχει καταθέσει αίτημα για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνελεύσεως των μετόχων με θέμα την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και νέας Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας, καθώς επίσης και τη διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου.

    Κορυφαίο στέλεχος που έχει άμεση σχέση με τις εξελίξεις σημείωνε μιλώντας στο mononews, λίγες ώρες αφού έγιναν γνωστές οι προθέσεις της Reggeborgh, «μετά χαράς να γίνει διαχειριστικός έλεγχος, όχι μόνον για τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά για τα τελευταία 5 χρόνια. Η γενική συνέλευση θα γίνει τη σωστή στιγμή, δεν θα γίνει τον Ιανουάριο, εν μέσω κορονοϊού δεν γίνονται σωστές διαδικασίες».

    Το ίδιο στέλεχος πρόσθεσε πως ο διαχειριστικός έλεγχος δεν αποφασίζεται από τη γενική συνέλευση αλλά από το δικαστήριο (το Πρωτοδικείο) και αυτό εφόσον πειστεί ότι συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι μη χρηστής διοίκησης. Επίσης υπενθύμιζε ότι η πρόσφατη γενική συνέλευση, στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης καθώς και ότι την τελευταία διετία έχει ανέβει κατακόρυφα η κατάταξη της Ελλάκτωρ όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, βάσει διεθνών δεικτών.

    (Σημείωση: εγκρίθηκαν όλα τα θέματα εκτός από αυτά της παροχής μετοχών ως κίνητρο στα στελέχη της διοίκησης).

    Η Reggeborgh Invest υπέβαλε το αίτημα για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης από κοινού με δύο άλλους μετόχους, τον Άγγελο Γιόκαρη και τον Χρήστο Παναγιωτόπουλου. Η εν λόγω διαδικασία ζητήθηκε από μετόχους που εκπροσωπούν το 10,1%.

    Βάσει της νομοθεσίας η γενική συνέλευση θα πρέπει να λάβει χώρα σε διάστημα έως 45 ημερών από χθες.

    Στο άλλο στρατόπεδο πηγές κοντά στους Ολλανδούς ανέφεραν χθες ότι η Reggeborgh έχοντας ήδη επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στον ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο, πιστεύει ότι «η αλλαγή διοίκησης είναι αναγκαία προκειμένου να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της Ελλάκτωρ και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην αγορά».

    «Προς το σκοπό αυτό» συμπλήρωναν «η Reggeborgh θα συμβάλει στην αποκατάσταση της χρηματοδότησης της Ελλάκτωρ και θα υποστηρίξει μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα προσδώσει ρευστότητα αναγκαία για την επανεκκίνηση της εταιρείας».

    Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ακόμη ότι «η Reggeborgh  διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια, την εμπειρία στους κλάδους των υποδομών και της ενέργειας μέσω της εταιρείας VolkerWessels N.V. και την εταιρική διαφάνεια ώστε να δεσμευθεί στο εγχείρημα επανεκκίνησης της Ελλάκτωρ, έχοντας εμπιστοσύνη στις προοπτικές τόσο της εταιρείας όσο και της ελληνικής οικονομίας».

    Εν κατακλείδι σημειώνουν ότι το αίτημα εκλογής νέου Δ.Σ. στην Ελλάκτωρ συμμερίζονται επενδυτές και μέτοχοι σε αριθμό που εγγυάται κατ’ απόλυτο τρόπο την έγκρισή του από τη γενική συνέλευση της εταιρείας, όταν αυτή πραγματοποιηθεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Reggeborgh Invest για να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης έχει καταφέρει να ελέγχει άμεσα ή έμμεσα ποσοστό τουλάχιστον 35%. Αυτό συγκροτείται από το 5,43% που έχει δημοσιοποιήσει ότι έχει στην κατοχή της, το 12,5% του Λεωνίδα Μπόμπολα για το οποίο έχει αποκτήσει  δικαίωμα προαίρεσης (call option) ένα ακόμη ποσοστό που έχει εξαγοράσει (όπως εκτιμάται τις τελευταίες μέρες η άνοδος της μετοχής της Ελλάκτωρ οφείλεται στις αγορές που κάνουν οι Ολλανδοί) καθώς και από τις συμμαχίες που έχει κάνει με άλλους μετόχους που φέρονται διατεθειμένοι να στηρίξουν τις επιλογές της.

    Κατά τη διαδικασία της συνελεύσεως αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση (κάτι που δεν είναι απίθανο παρά την σύγκρουση που λαμβάνει χώρα) οι δύο πλευρές θα αναμετρηθούν με βάση τον αριθμό των μετοχών και σε συνθήκες έντονης αντιπαράθεσης.

    Θα επαναληφθεί δηλαδή ότι έγινε τον Ιούλιο του 2018 όταν οι κ.κ. Αν. και Δ. Καλλιτσάντσης στη γενική συνέλευση αναμετρήθηκαν με τους Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα και πήραν τον έλεγχο της εταιρείας.

    Για να συμβεί αυτό είχαν αυξήσει το ποσοστό τους αγοράζοντας μετοχές με δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό κεφάλαιο Farallon με ενέχυρο όλες τους τις μετοχές.

    Υπενθυμίζεται ότι αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δύο σήμερα αντιμαχόμενες πλευρές διαπραγματεύονται και μάλιστα κάποια στιγμή είχαν φθάσει κοντά σε συμφωνία. Πριν περίπου δύο εβδομάδες όμως το σκηνικό άλλαξε, καθώς στο κάδρο μπήκαν δύο Έλληνες επιχειρηματίες (οι εφοπλιστές Γιάννης Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος) οι οποίοι φέρονται να έχουν ενδιαφέρον να εξαγοράσουν μετοχές του κατασκευαστικού ομίλου. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι έχουν έρθει σε συνεννόηση με τους βασικούς μετόχους της Ελλάκτωρ και βρίσκονται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας, χωρίς όμως να υπάρχει, μέχρι χθες τουλάχιστον, καμιά απολύτως επίσημη επιβεβαίωση.

    Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει την αντίδραση Κεφαλαιαγοράς που έχει απευθύνει ερωτήματα προς τη διοίκηση της Ελλάκτωρ και τα οποία πιθανότατα να απαντηθούν σήμερα.

    Η αίτηση της Reggeborgh Invest για τη σύγκληση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων

    Η αίτηση της Reggeborgh Invest συνυπογράφεται από τους Άγγελο Γιόκαρη και Χρήστο Παναγιωτόπουλο και απευθύνεται προς την Ελλάκτωρ και τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας.

    Στην αίτηση αναφέρεται:

    «Οι αιτούντες είμαστε μέτοχοι στην εταιρεία «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» (εφεξής «η Εταιρεία») και διαθέτουμε σ’ αυτήν είκοσι δύο εκατομμύρια ενενήντα τέσσερις χιλιάδες εννιακόσιες τρεις (22.094.903)κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές επί συνόλου διακοσίων δεκατεσσάρων εκατομμυρίων διακοσίων εβδομήντα δύο χιλιάδων τριών (214.272.003) κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας εκάστης ευρώ 1,03 ήτοι ποσοστό 10,31% επί του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας,το οποίο ανέρχεται σε ευρώ220.700.163,09 και ειδικότερα:

    (α) Η πρώτη εξ ημών εταιρεία (σσ. Reggeborgh Invest) είμαι αποκλειστική κυρία, νομέας και κάτοχος δεκαεννέα εκατομμυρίων τριακοσίων εβδομήντα πέντε χιλιάδων τριών (19.375.003) κοινών μετά ψήφου ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας, όπως αποδεικνύεται από τις συνημμένες στην παρούσα βεβαιώσεις α) της «Ν. Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή Ανώνυμος Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών» και β) της “Kendra Securities House SA” σε συνδυασμό και με τις αντίστοιχες εγγραφές του βιβλίου μετόχων της Εταιρείας.

    (β) Ο δεύτερος εξ ημών (σσ. Άγγελος Γιόκαρης) είμαι αποκλειστικός κύριος, νομέας και κάτοχος επτακοσίων εβδομήντα πέντε χιλιάδων (775.000) κοινών μετά ψήφου ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας, όπως αποδεικνύεται από το βιβλίο μετόχων αυτής.

    (γ) Ο τρίτος εξ ημών (σσ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος) είμαι αποκλειστικός κύριος, νομέας και κάτοχος ενός εκατομμυρίου εννιακοσίων σαράντα τεσσάρων χιλιάδων εννιακοσίων (1.944.900) κοινών μετά ψήφου ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας, όπως αποδεικνύεταιαπό το βιβλίο μετόχων αυτής.

    Άρα συνολικά εμείς οι αιτούντες είμαστε αποκλειστικοί κύριοι, νομείς και κάτοχοι 22.094.903 κοινών μετά ψήφου ονομαστικών Ν. 4548/2018, ως μέτοχοι που εκπροσωπούμε το ένα εικοστό (1/20) του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και πλέον, τη σύγκληση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας εντός της προβλεπόμενης από το Νόμο προθεσμίας, ήτοι εντός το αργότερο σαράντα πέντε (45) ημερών από την υποβολή της παρούσας αίτησης, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1ο Θέμα: Ανάκληση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας

    2ο Θέμα: Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων ανεξαρτήτων / μη εκτελεστικών μελών)

    3ο Θέμα: Ανάκληση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας (αρ.44 ν.4449/2017)

    4ο Θέμα: Εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας (αρ.44 ν.4449/2017)

    5ο Θέμα: Διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου της Εταιρείας(δύο τελευταίων χρήσεων)

    Με την εκ μέρους μας επιφύλαξη της πρότασης των υποψηφίων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 141 και 123 του ν.4548/2018, και κατόπιν των ανωτέρω, σας καλούμε να ορίσετε άμεσα τον χρόνο και τον τόπο της συνεδρίασης της ως άνω ζητηθείσας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

    Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς την Εταιρεία και τα μέλη του Δ.Σ. αυτής, όπως ανωτέρω αναφέρονται και στους οποίους απευθύνεται προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας αυτήν ολόκληρη ως έχει στην έκθεση επιδόσεως.

    Αθήνα, 3Δεκεμβρίου 2020

    Οι αιτούντες–παραγγέλλοντες μέτοχοι διά του πληρεξουσίου δικηγόρου μας»

    Διαβάστε ακόμα:

    Ελλάκτωρ: Τι λέει η πλευρά των Ολλανδών της Reggeborgh για την πρόταση για ΕΓΣ – «Να σηματοδοτηθεί η επανεκκίνηση του ομίλου»

    Ελλάκτωρ: Αλλαγή ΔΣ και διαχειριστικό έλεγχο ζήτησε η Reggeborgh (upd) – Επιβεβαίωση mononews
    Επιδόθηκε στη διοίκηση της Ελλάκτωρ και τυπικά το αίτημα της Reggeborgh για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης
    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ