• Business

    Ηχηρό μήνυμα από τους μεγιστάνες της ελληνικής ομογένειας Κατσιματίδη, Κάλαμο & Μητρόπουλο: «Φτιάξτε επιχειρηματικό περιβάλλον και θα επενδύσουμε στην Ελλάδα»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Οι ομογενείς επιχειρηματίες Κάλαμος, Κατσιματίδης, Μητρόπουλος


    Πεπεισμένοι πως η ελληνική οικονομία μπορεί να πετύχει δυναμική ανάπτυξη μετά τη λήξη της πανδημίας εμφανίζονται τρεις κορυφαίοι εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ με πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα και ισχυρό αποτύπωμα στη διεθνή αγορά.

    John Catsimatidis (Τζον Κατσιματίδης), Dean Metropoulos (Ντιν Μητρόπουλος) και John Kalamos (Τζον Κάλαμος), μιλώντας στο ψηφιακό συνέδριο που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, δήλωσαν αισιόδοξοι για την προοπτική της Ελλάδας και εξέφρασαν ενδιαφέρον να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά, υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθεί το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον.

    Σημείο «κλειδί», όπως είπαν, είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επικοινωνίας και ενημέρωσης για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα. «Είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε σε διάφορους τομείς, όπως στο real estate. Χρειάζεται όμως επικοινωνία με την κυβέρνηση… κανείς δεν θέλει να περιφέρεται ανάμεσα στα υπουργεία (να γίνει πινγκ πονγκ)… αυτή είναι η κύρια ανησυχία μου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Catsimatidis, οι εταιρείες του οποίου απασχολούν πάνω από 8.000 άτομα και έχουν ετήσιες πωλήσεις περίπου 8 δισ. δολ. Θέλοντας μάλιστα να καταδείξει την αδυναμία εμπέδωσης ενός μόνιμου διαλόγου με τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά είπε με χιούμορ πως «ποτέ δεν συναντήθηκε με τον ίδιο υπουργό δυο φορές».

    Ο Έλληνας μεγιστάνας, αποκάλυψε πως επιχείρησε –ανεπιτυχώς- τουλάχιστον τρεις φορές στο παρελθόν να επενδύσει στην Ελλάδα: η πρώτη ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν από κοινού με την Orizon εξέτασαν την πιθανότητα εισόδου στην κινητή τηλεφωνία, η δεύτερη όταν προσπάθησε να ιδρύσει αεροπορική εταιρεία και η τρίτη, όταν μαζί με τους John Kalamos και Dean Metropoulos επεδίωξαν να εξαγοράσουν ξενοδοχειακή μονάδα στην Αθήνα.

    Σε ανάλογο μήκος και ο Dean Metropoulos, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών και των επενδύσεων, έχοντας υλοποιήσει πάνω από 80 εξαγορές στα 35 χρόνια πορείας στον στίβο του επιχειρείν. O κ. Metropoulos υπογράμμισε τη σημασία εμπέδωσης ενός αποτελεσματικού διαύλου επικοινωνίας των Ελληνοαμερικάνων επενδυτών με τα συναρμόδια υπουργεία, ο οποίος θα διευκολύνει όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Αποκάλυψε μάλιστα πως και ο ίδιος αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες όταν επιχείρησε να επενδύσει στην ελληνική αγορά σε συνεργασία με το fund Apollo.

    «…απλώστε το κόκκινο χαλί, αφήστε στην άκρη την γραφειοκρατία… οι κανονισμοί δυσχαιρένουν το έργο των επιχειρηματιών… είναι αποθαρρυντικό να χρειάζονται 10 χρόνια για να αποδοθεί δικαιοσύνη σε μια επιχειρηματική διαμάχη», σημείωσε χαρακτηριστικά και έσπευσε να συμπληρώσει πως η χώρα μας με το κατάλληλο πλαίσιο μπορεί να γίνει το «Μαϊάμι της Ευρώπης».

    Στην ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας και στήριξης των καινοτόμων επιχειρήσεων στάθηκε ο John Kalamos, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια ήταν κοντά στην απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ο κ. Kalamos, με μακρά και επιτυχημένη πορεία στο χώρο των διεθνών επενδύσεων ανέφερε πως υπάρχει πρόοδος στο επιχειρηματικό περιβάλλον και εξέφρασε την άποψη πως η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να πετύχει δυναμική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ειδική μνεία έκανε στο ανθρώπινο δυναμικό και ειδικά στους νέους επιστήμονες, οι οποίοι μπορούν να παράξουν καινοτομία που ξεχωρίζει σε διεθνές επίπεδο.

    Σε σωστό δρόμο η κυβέρνηση

    Σύμφωνα με τον κ. Metropoulos, παρά τη δυσμενή συγκυρία υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά στους τομείς της έρευνα και ανάπτυξη (η οποία όπως είπε μπορεί να προσελκύσει πολλούς νέους επιστήμονες και πάλι πίσω στην Ελλάδα), η ηλιακή και αιολική ενέργεια, το εξαγωγικό εμπόριο, ο τουρισμός και τα τρόφιμα. Μάλιστα, ο κ. Catsimatidis, ο οποίος διαθέτει αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Νέα Υόρκη και αλλού, δήλωσε πρόθυμος να δώσει στους Έλληνες Εξαγωγείς περισσότερο χώρο στα ράφια των καταστημάτων του, εφ’ όσον μπορούν να παραδώσουν καλά προϊόντα σε λογική τιμή.

    Και οι τρεις συμφώνησαν πως παρά τη δυσμενή συγκυρία παρατηρείται πρόοδος στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μειώσει τη γραφειοκρατία και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. «Η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση…», ανέφεραν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι κατάλληλα τοποθετημένη για να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που θα παρουσιασθούν στην μετά Covid-19 εποχή.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελλάκτωρ: Στα… χαρακώματα διοίκηση (βασικοί μέτοχοι) και Reggeborgh Invest – Τι λένε τα δύο στρατόπεδα – Αναλυτικά η αίτηση προς το ΔΣ

    Η καθηγήτρια του εμβολίου της Οξφόρδης Σάρα Γκίλμπερτ εξομολογείται: Πώς είναι να δουλεύεις με τον κόσμο να παρακολουθεί κάθε σου κίνηση

    Τα χέρια… «ψηλά» σήκωσαν Jumbo και Μουστάκας – Αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές



    ΣΧΟΛΙΑ