• Τράπεζες

    HSBC Ελλάδος: Αυτήν την τράπεζα ποιος θα την πάρει;

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    HSBC Ελλάδος: Αυτήν την τράπεζα ποιος θα την πάρει;

    Peter Yeates, CEO HSBC Ελλάδας


    Ριμέικ ταινίας θυμίζει το  «ποιος θα πάρει την HSBC Ελλάδος», η ιστορία  επαναλαμβάνεται με αλλαγή στον έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς συνομιλητές πλέον είναι η HSBC Λονδίνου και η Τράπεζα Πειραιώς. Και φυσικά παραμένει σε δεύτερο ρόλο η τριανδρία της τράπεζας στην Ελλάδα, Πίτερ Γέιτς, Ντίνος Κάμαρης, Στέλιος Περπινιάς.

    Το ερώτημα είναι αν τελικά οι δραστηριότητες της HSBC στην Ελλάδα θα αλλάξουν χέρια. Κάποιες πηγές σημειώνουν πως και αυτές οι συνομιλίες θα έχουν την κατάληξη που είχε και η διαπραγμάτευση με την Eurobank. Ύστερα από πέντε μήνες διαβούλευσης το τέλος ήταν άδοξο.

    Σύμφωνα με πηγή που έχει πλήρη γνώση της υπόθεσης «ο δρόμος είναι μακρύς» καθώς οι συνομιλίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Το Λονδίνο παίζει καθυστερήσεις και η εν Ελλάδι τριανδρία είναι έτοιμη να βάλει τις δικές της τρικλοποδιές.

    To χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της HSBC Ελλάδος (corporate, shipping, retail) ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις της στο 1,6 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι είναι άγνωστες οι ενδεχόμενες «τρύπες» του δανειακού χαρτοφυλακίου, είναι αμφίβολο αν τελικά το deal  θα κλείσει, ενώ κάποιες πηγές χαρακτηρίζουν ως «σκληρή» την πρόταση της Πειραιώς.

    Αν ευωδοθεί η συμφωνία οι δραστηριότητες θα αλλάξουν χέρια με ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2021.

    Προς το παρόν κερδισμένοι καθώς παραμένουν στις θέσεις τους είναι ο CEO Peter Yeates, που ήρθε από το Λονδίνο για να ανατάξει την τράπεζα χωρίς να το πετύχει, ο Στέλιος Πιρπινιάς– επικεφαλής Retail Banking και Wealth Management, τομέας που επίσης η τράπεζα λάμπει δια της απουσίας της και ο Ντίνος Κάμαρης– Head of Global Markets.

    Η τράπεζα διαθέτει στην Ελλάδα δίκτυο 15 καταστημάτων – τα 14 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη – και 334 εργαζομένους στο τέλος του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Αν προχωρήσει η συμφωνία τα καταστήματα θα κλείσουν, οι υπάλληλοι θα περάσουν από αξιολόγηση, οι περισσότεροι θα φύγουν και η τριανδρία θα πάρει το «χρυσό» πακέτο αποζημίωσης -1 εκατομμύριο ευρώ έκαστος λένε οι πληροφορίες- και θα πάει σπίτι της.

    Διαβάστε επίσης

    Πειραιώς και Εθνική καταθέτουν στις 24 Δεκεμβρίου προσφορές για την απόκτηση της HSBC Ελλάδος

    Έλληνες τραπεζίτες: Οι μεγάλες προκλήσεις του 2022 στη σκιά των αναταράξεων της Όμικρον

    Attica Bank: Θα φύγει ο Θόδωρος Πανταλάκης; Ποιον θα προτείνουν οι Αμερικανοί της Ellington

     



    ΣΧΟΛΙΑ