• Τράπεζες

    Πειραιώς και Εθνική διεκδικούν την HSBC Ελλάδος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πειραιώς και Εθνική διεκδικούν την HSBC Ελλάδος

    Χρήστος Μεγάλου – Παύλος Μυλωνάς


    Την απάντηση από τα κεντρικά της HSBC στο Λονδίνο περιμένουν με τη νέα χρονιά η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα που κατέθεσαν τις προσφορές τους για να αποκτήσουν τις δραστηριότητες της στην Ελλάδα.

    Οι τραπεζίτες έχουν φύγει για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων. Όμως την ίδια ώρα είναι άγνωστο ποια από τις δύο προσφορές θα προκριθεί και κυρίως αν θα τελεσφορήσει.

    Το δικό της ρεβεγιόν όμως κάνει και η τριανδρία της HSBC Ελλάδος, ο CEO Peter Yeates, που ήρθε από το Λονδίνο για να ανατάξει την τράπεζα χωρίς να το πετύχει, ο Στέλιος Πιρπινιάς– επικεφαλής Retail Banking και Wealth Management, τομέας που επίσης η τράπεζα λάμπει δια της απουσίας της και ο Ντίνος Κάμαρης- Head of Global Markets.

    Οι τρεις τους πίνοντας ένα ποτήρι κρασί συζητάνε ότι καλά τη «γλυτώσανε» καθώς το προηγούμενο deal με την Eurobank κατέληξε άδοξα και ας κράτησαν οι συνομιλίες με το Λονδίνο κοντά έξι μήνες. Βέβαια τα κεντρικά στο Λονδίνο έχουν βγάλει «κόκκινη» κάρτα στα μεγαλοστελέχη της τράπεζας στην Ελλάδα, καθώς προσπαθούν με κάθε τρόπο να μπλοκάρουν τη διαδικασία, προκειμένου να εξασφαλίσουν «βελούδινη» έξοδο με χρυσοπληρωμένες αμοιβές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποζημίωση τους θα είναι 1 εκατ ευρώ για τον καθένα.

    Οι δύο συστημικές τράπεζες Πειραιώς και Εθνική βρίσκονται από το Νοέμβριο σε συζητήσεις με τα κεντρικά της HSBC στο Λονδίνο, ελπίζοντας πως αυτή τη φορά θα υπάρξει συμφωνία.

    To χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της HSBC Ελλάδος (corporate, shipping, retail) ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις της στο 1,6 δισ. ευρώ. Η τράπεζα διαθέτει στην Ελλάδα δίκτυο 15 καταστημάτων – τα 14 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη – και 334 εργαζομένους στο τέλος του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Τα περισσότερα από τα καταστήματα θα κλείσουν καθώς βρίσκονται σε περιοχές που έχουν παρουσία τόσο η Πειραιώς όσο και η Εθνική.

    Διαβάστε επίσης

    Πειραιώς και Εθνική καταθέτουν στις 24 Δεκεμβρίου προσφορές για την απόκτηση της HSBC Ελλάδος

    Τράπεζα Πειραιώς: Στρατηγική δέσμευση για την ολιστική υποστήριξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης

    Γκίκας Χαρδούβελης: Η Εθνική Τράπεζα διεκδικεί και πάλι τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην οικονομία και την κοινωνία



    ΣΧΟΛΙΑ