• Τράπεζες

    Goldman Sachs: Οι καταγγελίες για διακρίσεις και σεξουαλική παρενόχληση και οι γκρίνιες για τον DJ CEO

    David Solomon, CEO Goldman Sachs


    Δεν είναι η καλύτερη περίοδος για μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο, τη Goldman Sachs. Μία υπόθεση καταγγελιών για 75 περιστατικά σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης εναντίον γυναικών εργαζομένων στη Goldman Sachs στο διάστημα 2000-2011 επανέρχεται στην επικαιρότητα με τη δίκη να έχει οριστεί τον ερχόμενο Ιούνιο. Παράλληλα, πληθαίνουν τα «παράπονα» από τους εργαζόμενους για τον CEO, Ντέιβιντ Σόλομον, καθώς ενώ η μετοχή της επενδυτικής έχει χάσει πάνω από το 16% και η οικονομική κατάσταση έχει οδηγήσει σε απολύσεις και περικοπές των μπόνους σε εργαζόμενους, αυτός φαίνεται απορροφημένος από τα προσωπικά του project, καθώς στον ελεύθερο του  χρόνο είναι ένας αρκετά επιτυχημένος DJ.

    Είναι η Goldman Sachs ένα «boys club»;

    Ο φάκελος των καταγγελιών που αναμένεται να ανοίξει στο δικαστήριο τον ερχόμενο Ιούνιο περιλαμβάνει πληθώρα καταγγελιών για τη συμπεριφορά των ανδρών υψηλόβαθμων στελεχών εναντίον των γυναικών συναδέλφων τους.

    Όπως μεταδίδει το BBC, στην αγωγή περιλαμβάνονται μαρτυρίες από περίπου 1.400 γυναίκες, με τη Goldman Sachs να απορρίπτει τους ισχυρισμούς.

    Οι μαρτυρίες των γυναικών περιλαμβάνουν καταγγελίες από βιασμό έως διακρίσεις με βάση το φύλο, με πρώην εργαζόμενες να ισχυρίζονται ότι πληρώνοντας ακόμα και κατά 20% λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους και δεν τους δίνονταν ευκαιρίες για ανέλιξη.

    Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για μία επενδυτική τράπεζα που είναι «μόνο για αγόρια». Τα κορίτσια δέχονταν σεξουαλικές επιθέσεις και παρενόχληση, δεν είχαν δυνατότητες ανέλιξης, υποβιβάζονταν σε περίπτωση που λάμβαναν άδεια μητρότητας, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας και να βιώνουν συστηματικά την φυλετική προκατάληψη.

    Η Goldman ανεχόταν αυτές τις συμπεριφορές;

    Οι δικηγόροι των γυναικών κατηγορούν την Goldman Sachs ότι κάλυπτε αυτές τις συμπεριφορές, ιδίως στην περίπτωση των managers που εμπλέκονταν σε σεξουαλική παρενόχληση. Μάλιστα, παρά τις καταγγελίες, οι άνδρες που είχαν καταγγελθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της εταιρείας, στη συνέχεια ανελίχθηκαν σε υψηλότερες θέσεις.

    Ανάμεσα στα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί στην εταιρεία είναι η περίπτωση μιας γυναίκας που ισχυρίστηκε είχε ναρκωθεί και βιαστεί μετά από έναν αγώνα μπέιζμπολ της εταιρείας.

    Μια άλλη γυναίκα υπάλληλος ισχυρίστηκε ότι ένας άνδρας διευθυντής την οδήγησε μία μέρα σε έναν όροφο, ο οποίος ήταν εγκαταλελειμμένος και την έκανε πρόταση για σεξ.

    Οι δικηγόροι των γυναικών υποστηρίζουν ότι ενώ αυτές κατήγγειλαν τα περιστατικά  στην εταιρεία, αντί να υπάρξει διερεύνηση, δέχτηκαν «εκδικητικές» συμπεριφορές.

    «Αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι χρόνο με τον χρόνο η Goldman συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως υπαλλήλους δεύτερης κατηγορίας, επιτρέποντας να ανθίσει μια κουλτούρα φόβου και αντεκδίκησης αντί να διορθώνει τη γνωστή, συστημική προκατάληψη του φύλου», αναφέρει η μήνυση.

    Η Cristina Chen-Oster, πρώην αντιπρόεδρος που εργάστηκε για την τράπεζα από το 1997 έως το 2005 και ήταν μία από τις τρεις γυναίκες που υπέβαλαν την αρχική καταγγελία, είπε ότι ανυπομονούσε να μοιραστεί την εμπειρία της στη δίκη.

    «Ελπίζω ότι αυτή η υπόθεση θα βοηθήσει τις γυναίκες στη Wall Street και θα δημιουργήσει προηγούμενο για άλλους κλάδους όπου οι φυλετικές διακρίσεις είναι διάχυτες», είπε.

    Οι χαμηλές επιδόσεις και ο DJ CEO

    Είναι ευρέως γνωστό ότι στον ελεύθερο του χρόνο ο CEO της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον είναι DJ. Έχει συμμετάσχει με πολλά και επιτυχημένα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και προωθεί την μουσική του δουλειά μέσω των social media.

    Η παράλληλη απασχόλησή του όμως, σε μια περίοδο που η Goldman Sachs προσπαθεί να προσαρμοστεί στα δυσμενή οικονομικά δεδομένα με απολύσεις και «τσεκούρι» στα μπόνους χαμηλόβαθμων αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών, έχει προκαλέσει γκρίνιες.

    Και οι γκρίνιες αυτές συνοδεύονται από πληροφορίες ότι ο Σόλομον ζητάει από εργαζόμενους να τον βοηθήσουν με το «χόμπι» του.

    Οι «insiders» της Goldman Sachs έχουν εκφράσει την αγωνία και την ανησυχία τους ότι «o CEO τους είναι περισσότερο επικεντρωμένος απ’ ότι πρέπει στα ματαιόδοξα σχέδια του, παρά στις επιδόσεις της τράπεζας».

    Στο παρελθόν το Διοικητικό Συμβούλιο είχε εκφράσει τις ενστάσεις του για το χόμπι του Διευθύνοντα Σύμβουλο, με αυτόν να ζητάει συγγνώμη, μετά την εμφάνισή του σε μια συναυλία στο Χάμπτονς, με τους διοργανωτές του σόου να κατηγορούνται γιατί παραβίασαν τα πρωτοκόλλα για τον COVID-19, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times τον περασμένο μήνα. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Goldman είπαν στον Διευθύνοντα Σύμβουλο ότι δεν αισθάνονται άνετα με την απόφασή του να εμφανιστεί σε ένα βελγικό μουσικό φεστιβάλ που ονομάζεται Tomorrowland το 2019, ανέφερε η εφημερίδα.

    Σύμφωνα με το «BusinessInsider», ορισμένοι μέτοχοι και μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι σε αμηχανία από τον χρόνο και την προσοχή που έχει αφιερώσει ο Σόλομον στο παράπλευρο χόμπι του.

    Ο Σόλομον, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τους υπαλλήλους της Goldman να τον βοηθήσουν στο χόμπι του.

    Στελέχη του τμήματος επικοινωνίας της Goldman, για παράδειγμα, έχουν συντάξει τα δελτία τύπου που ανακοινώνουν τη συμμετοχή του Σόλομον σε συναυλία, ενώ εργαζόμενοι στην ομάδα μέσων κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας παραμένουν σε στενή επαφή με την εταιρεία παραγωγής της μουσικής του, που χειρίζεται τον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Mε τη μετοχή της Goldman από τα υψηλά των 426 δολαρίων να έχει πέσει στα 294 δολάρια και την εταιρεία να απολύει υπαλλήλους και να κόβει bonus σε εργαζόμενους στο πλαίσιο των περικοπών, η ανησυχία σύμφωνα με το BusinessInsider είναι διάχυτη στους διαδρόμους και τις αίθουσες συνεδριάσεων των κεντρικών γραφείων της Goldman στην 200 West Street στο Μανχάταν, καθώς κάποιοι ισχυρίζονται ότι ίσως ο Σόλομον βάζει τα δικά του συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα της εταιρείας.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρώην traders της JP Morgan στο εδώλιο για απάτη και πλαστογράφηση



    ΣΧΟΛΙΑ