• Τράπεζες

    Γιώργος Ζανιάς: Το 31% του ΔΣ της Eurobank είναι γυναίκες- Έμφαση στα κριτήρια ESG

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Ζανιάς: Το 31% του δ.σ. της Eurobank είναι γυναίκες- Έμφαση στα κριτήρια ESG

    Γιώργος Ζανιάς, Πρόεδρος του Δ.Σ της Eurobank


    Eμφαση στα ESG κριτήρια για τη λειτουργία της Eurobank αλλά και τις χρηματοδοτήσεις ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Γιώργος Ζανιάς, κατά τη Γενική Συνέλευση σημειώνοντας πως το 31% του ΔΣ της τράπεζας αποτελείται από γυναίκες.

    Διαφορετικά αντιμετωπίζουμε το μέλλον παρά την παρουσία του Covid τόνισε ο κ. Γιώργος Ζανιάς  στη Γενική Συνέλευση της Eurobank.

    «Tα αποτελεσματικά εμβόλια αποτελούν όπλο κατά της πανδημίας τόνισε και ενδυναμώνουν την ανάπτυξη. Τα εμβόλια καθιστούν προσωρινή την τρέχουσα κρίση. Βιώσαμε διεθνώς το 2020 τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ τα τελευταία 70 χρόνια με συρρίκνωση 6,5%.

    Η ελληνική οικονομία εισήλθε σε ύφεση το 2020. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν 8,2% στη χώρα μας η τρίτη μεγαλύτερη στις χώρες της Ε.Ε. αλλά ηπιότερη λόγω των μέτρων στήριξης εγχωρίως και εξωγενώς.

    Οι τράπεζες το 2020 συνέχισαν να πιστοδοτούν την οικονομία μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Δέχθηκαν μορατόρια 27,6 δισ. ευρώ.

    Ο παραπάνω συνδυασμός στήριξε τους δανειολήπτες μέχρι τώρα. Η απόσυρση μέτρων στήριξης πρέπει ωστόσο να οδηγήσει σε διατήρηση των κόκκινων δανείων σε χαμηλά επίπεδα».

    «Κατά τους τελευταίους μήνες του 2020 και τους πρώτους του 2021, η ελληνική οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα. Το Α τρίμηνο ανέκαμψε κατά 4,4% αι για το 2ο τρίμηνο του 2021 η προοπτική είναι θετική. Συνολικά αναμένεται 4%-5% αύξηση του ΑΕΠ για φέτος και 5%-6% για του χρόνου» είπε ο κ. Ζανιάς.

    Η ανεργία θα μειωθεί το 2022 και το 2023 ενώ ο πληθωρισμός το 2ο εξάμηνο του 2021 θα περάσει σε θετικό έδαφος.

    Η χώρα μας βγαίνει από τρεις διαδοχικές κρίσεις μεγάλη σημασία έχουν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές. Υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον σημείωσε.

    Σταδιακά η χώρα μεταβαίνει σε θετικό έδαφος. Μετά από 3 μνημόνια έγιναν μεταρυθμίσεις με αναπτυξιακό δυναμικό που δεν έχει αποδώσει ακόμη.

    Ο ίδιος εκτίμησε πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις χαμηλές αποτιμήσεις .

    Η πολιτική σταθερότητα και η συνέχιση μεταρρυθμίσεων καθώς και η αντιμετώπιση της κρίσης αλλάζουν την εικόνα της χώρας μειώνοντας τον κίνδυνο.

    Δύο παράγοντες γρήγορης ανάπτυξης ξεχώρισε ο κ. Ζανιάς

    – Τους πρόσθετους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με το ΕΣΠΑ που δημιουργούν ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα 10 δισ. ετησίως για τα 7 επόμενα χρόνια.

    Φέτος αναμένεται να εισπραχθούν 7,5 δισ. ευρώ. Ετσι κλείσει την τρύπα των επενδύσεων προέβλεψε καθώς οι επενδύσεις παγίων είναι μόνον το 11% του ΑΕΠ.

    -Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος το οποίο σε ένα χρόνο θα έχει μονοψήφιο ποσοστό NPEs. Eτσι θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αξίζει να σημειωθεί πως είναι μόνον 6,5% του Ελληνικού ΑΕΠ αυτήν την στιγμή.

    Μίλησε για τις θετικές εξελίξεις στην αγορά ομολόγων καθώς τα ελληνικά ομόλογα έγιναν δεκτά στο PEPP ενώ αναβαθμίστηκε η αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου.

    Η συνέχιση μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη παρατήρησε τόσο στο ασφαλιστικό όσο και αλλού ενώ ο ίδιος μίλησε για την πρόκληση των μεγάλων έργων όπως για παράδειγμα το Ελληνικό.

    Η αντιμετώπιση των προκλήσεων παραμένει πάντως

    Ως τέτοια ανέφερε τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα που οφείλονται σε προσωρινές δαπάνες. Οι ανάγκες δημόσιου χρέους είναι πάντως διαχειρίσιμες είπε και σε αυτό βοηθούν πολύ τα χαμηλά επιτόκια ενώ θετική είναι η απόφαση της ΕΚΤ για ανοχή στον πληθωρισμό.

    Μίλησε τέλος για την έμφαση που δίνει η τράπεζα στα κριτήρια ESG και ανάφερε πως το 31% του διοικητικού συμβουλίου της απαρτίζεται από γυναίκες.



    ΣΧΟΛΙΑ