• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Θα είμαστε παντού στο εξωτερικό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας: Η στήριξη της ανάπτυξης αποτελεί προτεραιότητα για τη Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Με απαρτία 75,53% πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της Eurobank.

    Πιστοληπτική βαθμίδα για το Δημόσιο σε 15-18 μήνες προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης της τράπεζας ενώ φέτος ο δείκτης των NPEs της τράπεζας θα γίνει μονοψήφιος. Τέλος θα επιτευχθεί διπλάσια απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας το 2022.

    Το 2020 υπήρξε μια χρονιά χωρίς κανείς να μπορεί να συναντήσει όμοιά της σημείωσε.

    Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε αντιδιαστολή με την κρίση 2008 κινήθηκαν έγκαιρα. Η ΕΚΤ έκανε άλμα νομισματικής πολιτικής αλλά η Ε.Ε. προχώρησε και σε δημοσιονομική παρέμβαση με την ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης όπου η Ελλάδα εξασφάλισε σημαντικούς πόρους.

    «Είμαστε στο ξεκίνημα μιας καλής περιόδου με πρόβλεψη ανάπτυξης 3,5%-4% για το διάστημα 2021-2026 Θέλουμε να συμβάλουμε στην υγιή ανάπτυξη του τόπου με κάθε τρόπο» τόνισε ο κ. Φωκίων Καραβίας..

    «Στόχος μας είναι να μετουσιώσουμε σε πράξη την αναφορά της Eurobank ως τράπεζα ανάπτυξης. Εχουμε αφήσει τα κόκκινα δάνεια πίσω μας. Είμαστε σε προνομιακή θέση έναντι του ανταγωνισμού. Χάρη στην ορθότητα του σχεδιασμού όλοι οι στόχοι εκπληρώθηκαν . Η τράπεζα επέδειξε τις αρετές που τη φέρνουν στην πρωτοπορία .

    Πρώτο μέλημα ήταν η στήριξη των πελατών μας σε όλες τις χώρες που έχουμε παρουσία. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα που μόλις έβγαινε από την κρίση, η άμεση στήριξη είχε μεγάλη σημασία για να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

    Στηρίξαμε 18.000 επιχειρήσεις και 62.000 ιδιώτες με αναστολή πληρωμών 5 δισ. δισ ευρώ και άμεση ρευστότητα για χρηματοδοτήσεις.
    Δώσαμε νέα δάνεια 1,5 δισ. ευρώ το 2020 εκ των οποίων πάνω από 1 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες με τη βοήθεια της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

    Είχαμε την πρωτοβουλία υποστήριξης του ξενοδοχειακού κλάδου με 750 εκατ. ευρώ πάγωμα δανείων το 2020-2021 χορήγηση ρευστότητας το 2020 και έγκριση νεάς ρευστότητας για το 2021.

    Προωθήσαμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και αυξήθηκαν οι εργασίες μας.

    Το 2020 οι μέσες εκταμιεύσεις ήταν 6,4 δισ. ευρώ ενώ τα μέσα υπόλοιπα δανείων 40,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2/3 σε επιχειρήσεις.

    Η τιτλοποίηση Κairo ολοκληρώθηκε μέσω Ηρακλή και μείωσε 7,3 δισ. τα κόκκινα δάνεια με το δείκτη να διαμορφώνεται σε 14% από 22,9% ενώ φέτος με το Μexico ύφους 3,3 δισ. ευρώ 4ο τρίμηνο του έτους θα φθάσουμε σε μονοψήφιο το το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Η τράπεζα υπήρξε ο καταλύτης και πρωτοπόρος.

    Το 2022 θα διπλασιαστεί η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας.

    Μειώσαμε σε 301 τα καταστήματά μας το 2020 ενώ προετοιμάζουμε ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας με συνδυασμό τηλεργασίας και πραγματικής παρουσίας.

    Θα ενισχύσουμε τις διεθνείς δραστηριότητές μας εξού και ανακοινώσαμε την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο.
    Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλα τα έργα ως σύμβουλοι και χρηματοδότες στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης με ιδιαίτερη βαρύτητα στο ESG.

    H εκπλήρωση αποτελεί προϋπόθεση ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης.

    Η προσδοκία μας έχει ρεαλιστική βάση. Δεσμευόμαστε να είμαστε παντού» κατέληξε ο κ. Καραβίας.

    Eurobank: Απέκτησε το 9,9% στην Ελληνική Τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ