• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας (CEO Eurobank): 2 δισ. ευρώ νέα δάνεια το 2020

    Eurobank: Απέκτησε το 9,9% στην Ελληνική Τράπεζα

    Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank


    Ισχυρή ζήτηση για νέες χορηγήσεις «βλέπει» η Eurobank με το ποσό να διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τον CEO της τράπεζας κ. Φωκίωνα Καραβία «τον Μάρτιο και Απρίλιο είχαμε σημαντική αύξηση των υπολοίπων χορηγήσεων σε επιχειρήσεις κατά 700 εκατ ευρώ. Ανακοινώσαμε ήδη ένα ειδικό πακέτο στήριξης 75 0εκατ ευρώ για τους πελάτες μας στον κλάδο των ξενοδοχείων, καθώς η τουριστική βιομηχανία είναι αυτή που δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα. Αξιοποιούμε πλήρως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που παρέχει η ΕΚΤ και το Δημόσιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και διαπιστώνουμε ισχυρή ζήτηση, με βάση την οποία εκτιμούμε ότι η συνολική αύξηση των χορηγήσεων θα φτάσει τα € 2 δισ. για το σύνολο του έτους».

    Η Τράπεζα που ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 60 εκατ. ευρώ για το α΄τρίμηνο του έτους την περίοδο της πανδημίας προσάρμοσε το επιχειρησιακό της μοντέλο για την αντιμετώπιση της κρίσης, εστιάζοντας στην προστασία της υγείας και ασφάλειας του προσωπικού. Πέτυχε αυξημένη χρήση των ψηφιακών συστημάτων και προώθηση σύνθετων ηλεκτρονικών συναλλαγών και υποστήριξε την υγιή επιχειρηματικότητα και των συνεπείς πελάτες.

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται οι συναλλαγές για το χαρτοφυλάκιο Cairo και την FPS με την doValue που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 1ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Και έτσι η Eurobank θα έχει τον χαμηλότερο Δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE ratio) στην ελληνική αγορά, στο 15,6%.

    Επίσης το πρώτο τρίμηνο οι ενήμερες χορηγήσεις αυξήθηκαν σε τριμηνιαία βάση κατά 600 εκατ. και οι καταθέσεις κατά 500εκατ ευρώ με την δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις να βελτιώνεται σημαντικά σε 83,4% το Α΄ τρίμηνο 2020, από 91,7% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

    Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Καραβίας: Στην πρώτη φάση της πανδημίας, θέσαμε ως προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων μας, διατηρώντας παράλληλα τα καταστήματά μας σε λειτουργία για να εξυπηρετήσουμε το τμήμα της οικονομίας που παρέμενε ενεργό κατά την διάρκεια του lockdown.

    Η Τράπεζα εξακολούθησε να λειτουργεί απρόσκοπτα, με το μεγαλύτερο ποσοστό του προσωπικού της να εργάζεται εξ αποστάσεως. Οι επενδύσεις των προηγούμενων ετών σε ψηφιακή υποδομή μας επέτρεψαν να ανταποκριθούμε άμεσα στις ανάγκες, ενώ και οι πελάτες μας προσαρμόστηκαν γρήγορα, πραγματοποιώντας ηλεκτρονικά τις συναλλαγές τους.

    Αμέσως μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, προχωρήσαμε σε προσωρινή αναστολή οφειλών για τα πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα στις βιώσιμες επιχειρήσεις, χορηγήσαμε ρευστότητα για τις άμεσες ανάγκες τους και συνεχίζουμε να τις στηρίζουμε καθώς η οικονομία σταδιακά επανεκκινεί.

    Η ανθεκτικότητα των κερδών προ προβλέψεων και η ολοκλήρωση του εμπροσθοβαρούς σχεδίου μείωσης των ΝΡΕ πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητές μας να διαχειριστούμε τις τρέχουσες σοβαρές προκλήσεις. Παράλληλα, θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους προκειμένου αφενός να βοηθήσουμε τους πελάτες στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και αφετέρου να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία για μια όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκαμψη.



    ΣΧΟΛΙΑ