Τράπεζες

Πανούσης: Τα τέσσερα «όπλα» για να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια

Τάσος Πανούσης, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank FPS


Για τις επιπτώσεις του Covid-19 στις εταιρείες διαχείρισης μίλησε ο Αναστάσιος Πανούσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank FPS & Πρόεδρος της Ένωσης Διαχειριστών Δανείων στο πανευρωπαικό συνέδριο της SmithNovak NPL VIRTUAL.

O κ. Πανούσης ανέφερε ότι όλες οι εταιρείες διαχείρισης αντιμετώπισαν, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τη λήψη περιοριστικών μέτρων, πρόβλημα στις ανακτήσεις, κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου και όλο τον Απρίλιο. Σημείωσε, όμως, ότι από τον Μάιο διαφαίνεται σταθεροποίηση, γεγονός που, κατά τον ίδιο, σηματοδοτεί επαναφορά στην κανονικότητα σε επίπεδο πληρωμών.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίστηκαν στις πληρωμές απαιτήσεων από δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, κυρίως καταναλωτικά και επαγγελματικά, ενώ καλύτερη εικόνα εμφάνισαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο των servicers, τα ενυπόθηκα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, τάση που δίνει θετικό μήνυμα για τις τιτλοποιήσεις που έγιναν ή που προγραμματίζονται.

Επιπρόσθετα, η παύση λειτουργίας των δικαστηρίων επέφερε νέες καθυστερήσεις στις ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης και τους πλειστηριασμούς, επιβαρύνοντας έτι περαιτέρω το ήδη βεβαρυμμένο από καθυστερήσεις σκέλος νομικών ενεργειών, στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν τράπεζες και servicers.

Η παραπάνω εξέλιξη έχει αρνητική επίπτωση στην υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων των εταιρειών διαχείρισης, των επενδυτών που αγόρασαν χαρτοφυλάκια ή τίτλους ενδιάμεσης διαβάθμισης καθώς και στην υλοποίηση των στόχων μείωσης των NPEs.

«Η μείωση των εισπράξεων από ανακτήσεις σημαίνει αυτομάτως και μείωση των εσόδων για τις εταιρίες διαχείρισης, γεγονός που επιτάσσει την επανεξέταση των λειτουργικών δαπανών και τον εξορθολογισμό των εξόδων» τόνισε ο κ. Πανούσης, σημειώνοντας ότι οι παραπάνω εξελίξεις ενδέχεται να επισπεύσουν τις συγχωνεύσεις στον κλάδο με σκοπό τη δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων ειδικά μεταξύ των παικτών που δεν διαθέτουν κρίσιμη μάζα υπό διαχείριση δανείων.

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που θα επηρεάσουν την πορεία των NPLs

Το πλαίσιο αλλαγών της επόμενης μέρας θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα εξής 4 σημαντικά σημεία:

1. Ο νέος πτωχευτικός νόμος που θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο και θα εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2021 εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την πτωχευτική διαδικασία τόσο για νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις

2. Η αλλαγή στο Ν.3869 με βάση την οποία όλα τα αιτήματα που δεν έχουν εκδικαστεί θα μπουν πλέον στη νέα πλατφόρμα με συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης. Με αυτό τον τρόπο θα εξορθολογιστεί η διαδικασία και θα ενταχθούν στο νόμο αυτοί που πρέπει να μπουν και πληρούν τις προϋποθέσεις, θα μπει μία τάξη στα NPL των στεγαστικών δανείων και το σημαντικότερο θα αντιμετωπιστούν με σωστά κριτήρια οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

3. Ο νόμος 4605 περί προστασίας της κύριας κατοικίας με βάση τον οποίο, έως τον Ιούλιο θα δοθεί ουσιαστικά η τελευταία ευκαιρία προστασίας. Προβλέπεται σημαντική αύξηση των αιτημάτων.

4. Το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων στεγαστικών δανείων που θα τεθεί σε εφαρμογή από την πολιτεία 1η Ιουλίου και το οποίο είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσει πάνω από 250.000 δανειολήπτες που σημαίνει περισσότερα από 13διs δάνεια.

Εάν όλα τα παραπάνω τεθούν σε εφαρμογή είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθούν οι επιχειρηματικοί στόχοι των τραπεζών για την μείωση των NPEs, θα εξορθολογιστεί η δευτερογενής αγορά δανείων και θα επιτευχθούν οι στόχοι των τιτλοποιήσεων μέσα από το πρόγραμμα Ηρακλής, ενώ θα δούμε σταδιακή βελτίωση στους δείκτες της ελληνικής οικονομίας και στο πλάνο εξυγίανσής της μετά την πανδημία.


ΣΧΟΛΙΑ