• Τράπεζες

    First Republic Bank: «Βυθίζεται» η μετοχή – Πάνω από 100 εκατ. οι εκροές

    • NewsRoom
    First Republic Bank

    First Republic Bank


    Η περασμένη εβδομάδα με την οδυνηρή πτώση των μετοχών της First Republic Bank και τις επείγουσες διαδικασίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη στήριξη του ισολογισμού της έληξε με την τύχη της τράπεζας να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

    Σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ανήλθαν οι εκροές της First Republic τον προηγούμενο μήνα εν μέσω ευρύτερης αναταραχής στον τραπεζικό κλάδο, όπως αποκάλυψε η Τράπεζα τη Δευτέρα, βυθίζοντας τις μετοχές έως και 28%.

    Οι καταθέσεις της First Republic μειώθηκαν αρχικά κατά 72 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2023, σύμφωνα με τους Financial Times.

    Η Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) , που παρακολουθεί τις καταθέσεις και τη χρηματοδότηση της τράπεζας, δεν έχει καταλήξει σε απόφαση για παρέμβαση στην προβληματική τράπεζα σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι εκεί αναμένουν ότι η διοίκηση της εταιρείας θα συνεχίσει τις συνομιλίες για μια συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα για να ενισχύσει τα οικονομικά της.

    Ωστόσο, η θέση της FDIC μπορεί να αλλάξει εάν υπάρξει μια απρόβλεπτη εξέλιξη.

    Εν τω μεταξύ, οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κατασχέσει την First Republic και να τους ζητήσει να υποβάλουν προσφορά για την τράπεζα ή τα περιουσιακά της στοιχεία, δήλωσαν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην κατάσταση, ζητώντας να μην κατονομαστούν περιγράφοντας εμπιστευτικές προετοιμασίες. Ενώ οι τράπεζες ήταν απρόθυμες να βάλουν χρήματα για τη διάσωση της εταιρείας τις τελευταίες ημέρες, ορισμένες είναι πρόθυμες να κάνουν προσφορές αν βγει σε πλειστηριασμό.

    Η JPMorgan Chase & Co. και η PNC Financial Services Group Inc. είναι μεταξύ των μεγάλων τραπεζών που διεκδικούν να αγοράσουν την First Republic σε μια συμφωνία που θα προκύψει μετά από κατάσχεση από την κυβέρνηση, ανέφερε η Wall Street Journal αργά την Παρασκευή, επικαλούμενη άτομα με γνώση του θέματος. Η κατάσχεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη αυτό το Σαββατοκύριακο, ανέφερε η εφημερίδα.

    Εκπρόσωπος της FDIC δήλωσε αργά την Παρασκευή ότι ο οργανισμός δεν σχολιάζει “λειτουργούντα ιδρύματα” Εκπρόσωποι της ρυθμιστικής αρχής τραπεζών της Καλιφόρνιας, η οποία θα αναλάβει να αποφασίσει αν ο δανειστής με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έχει αποτύχει, δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

    “Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με πολλά μέρη σχετικά με τις στρατηγικές μας επιλογές, ενώ συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας”, ανέφερε εκπρόσωπος της First Republic σε δήλωσή του κατά τη λήξη των εργασιών στην Καλιφόρνια.

    Η μετοχή της εταιρείας έπεσε περισσότερο από το μισό σε κάποιο σημείο της Παρασκευής εν μέσω νέων ανησυχιών ότι η FDIC θα μπορούσε να κατασχέσει την τράπεζα. Τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν μερικές προτάσεις για μια διάσωση υπό την ηγεσία του κλάδου. Αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε καμία συμφωνία.

    Μια ομάδα 11 τραπεζών που κατέθεσαν 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic τον περασμένο μήνα για να της δώσουν χρόνο να βρει μια λύση, αποδείχθηκε απρόθυμη να επενδύσει στην ίδια την εταιρεία, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χάσουν κάποια μετρητά στους λογαριασμούς τους. Ορισμένες ισχυρότερες επιχειρήσεις περιμένουν από την κυβέρνηση να προσφέρει βοήθεια ή να θέσει την τράπεζα υπό αναγκαστική διαχείριση, μια λύση που θεωρούν πιο καθαρή – και που ενδεχομένως να καταλήξει σε πώληση επιχειρηματικών κλάδων ή περιουσιακών στοιχείων σε ελκυστικές τιμές.

    Όμως η αναγκαστική διαχείριση είναι ένα αποτέλεσμα που η FDIC θα προτιμούσε να αποφύγει εν μέρει λόγω του πλήγματος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο δικό της ταμείο ασφάλισης καταθέσεων. Ο οργανισμός σχεδιάζει ήδη να επιβάλει ειδική αξιολόγηση στον κλάδο για να καλύψει το κόστος των χρεοκοπιών της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον περασμένο μήνα.

    Τον ισολογισμό της First Republic επιβαρύνει ένα βουνό από χαμηλότοκα δάνεια, συμπεριλαμβανομένου ενός ασυνήθιστα μεγάλου χαρτοφυλακίου ενυπόθηκων δανείων jumbo σε πλούσιους πελάτες. Τα χρέη αυτά έχουν χάσει την αξία τους εν μέσω αυξήσεων των επιτοκίων.

    Η κατάρρευση της SVB τον Μάρτιο προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την ευρωστία των περιφερειακών τραπεζών με τέτοιες συμμετοχές, ωθώντας πλούσιους καταθέτες και επιχειρήσεις με ανασφάλιστες καταθέσεις να αποσύρουν τα χρήματά τους. Η First Republic έμεινε να πληρώνει περισσότερα για τη χρηματοδότηση από ό,τι κερδίζει από πολλά περιουσιακά της στοιχεία.

    Παρόλα αυτά, τα στελέχη της τράπεζας τόνισαν στην έκθεση αποτελεσμάτων αυτής της εβδομάδας, ότι η εταιρεία διαθέτει άφθονα ταμειακά αποθέματα για να συνεχίσει να ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών της.

    Απολύσεις

    Η First Republic ανέφερε ότι μετά τις αποσύρσεις το ποσοστό των ανασφάλιστων καταθέσεων, που ήταν σημαντικά υψηλότερο από τους ανταγωνιστές, μειώθηκε από 68%  σε 27% Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τα 30 δισ. δολάρια που διατέθηκαν γιατην σωτηρία της.

    Η τράπεζα δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα περικόψει έως και το 25% του εργατικού δυναμικού της μέσα στους επόμενους δύο μήνες, προκειμένου να μειώσει το κόστος. Είχε περίπου 7.200 υπαλλήλους στο τέλος του προηγούμενου έτους. Ανέφερε επίσης τα σχέδιά της να μειώσει το κόστος μειώνοντας τους χώρους γραφείων και τα μη απαραίτητα έργα και δραστηριότητες.

    Διαβάστε επίσης

    First Republic Bank: Εξετάζει πωλήσεις assets αξίας 100 δισ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ