• Τράπεζες

    Τζέιμι Ντίμον: Επικεφαλής της ομάδας διάσωσης της First Republic

    CEO JPMorgan Chase

    Jamie Dimon, CEO JP Morgan


    Ενορχηστρωτής ενός νέου σχεδίου διάσωσης της First Republic Bank, της περιφερειακής αμερικανικής τράπεζας η οποία μέσα σε διάστημα ενός μήνα έχει χάσει το 87% της αξίας της μετοχής της, ανέλαβε ο CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον.

    Στο τραπέζι της συζητήσεων συμμετέχουν κι άλλοι CEO των αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών, καθώς παρά τις ενέσεις ρευστότητας της κυβέρνησης αλλά και των τραπεζών, οι επενδυτές συνεχίζουν το sell off, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

    Σχέδιο για κεφαλαιακή ενίσχυση

    Στον σχεδιασμό προβλέπεται μία επένδυση που θα ενίσχυε την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας, ακόμα και από τις ίδιες τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, σύμφωνα με τη WSJ.

    Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, 11 τράπεζες προχώρησαν στην κατάθεση 30 δις δολαρίων στην First Republic Bank, αυξάνοντας την έκθεσή τους στην προβληματική τράπεζα, ως μια κίνηση εμπιστοσύνης.

    Παρ’ όλα αυτά, οι πελάτες της τράπεζες έχουν προχωρήσει σε απόσυρση των καταθέσεών τους, με τις εκροές να αγγίζουν τα 70 δις δολάρια, από την ημέρα που κατάρρευσε η Silicon Valley Bank.

    Οι εκροές καταθέσεων επιβραδύνθηκαν την περασμένη Παρασκευή μετά τη διάσωση υπό την ηγεσία της τράπεζας, ωστόσο η First Republic έχει ακόμη ένα μεγάλο κενό να καλύψει στον ισολογισμό της.

    H ομάδα διάσωσης συζητάει κάποιο μέρος των καταθέσεων, ύψους 30 δις δολαρίων να μετατραπούν σε κεφαλαιακή ενίσχυση.

    Η ιστορία της JP Morgan

    Η JP Morgan  δεν είναι η πρώτη φορά που επεμβαίνει σε προβληματικές εταιρείες για να συμβάλλει στη διάσωσή τους.

    Την περίοδο της κρίσης,  αγόρασε της Bear Stearns, μετά την πτώχευσή της το 2008 και στη συνέχεια ανέλαβε δραστηριότητας της Washington Mutual Inc.

    Και η μακρά ιστορία της μετράει ακόμα πολλές παρεμβάσεις, όπως το 1907, όταν ο J. Pierpont Morgan βοήθησε να αποτραπεί μια εθνική οικονομική κρίση όταν συγκέντρωσε τους συναδέλφους του τραπεζίτες για να στηρίξουν μια σειρά από τράπεζες που είχαν δει τις καταθέσεις τους να εξαφανίζονται.

    Διαβάστε επίσης:

    Περικοπές μισθών στους CEOs των τραπεζών: 30% στον Σόλομον (GS), 10% στον Γκόρμαν (Morgan Stanley), 6% στον Μόινιχαν (BofA)



    ΣΧΟΛΙΑ