• Τράπεζες

    Eurobank: Μικρότερη της αναμενόμενης η επίπτωση της κρίσης στο χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων

    Φωκίων Καραβίας

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank


    Μικρότερη από την αναμενόμενη είναι η επίπτωση της κρίσης σε ότι αφορά το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank, καθώς σημαντικός αριθμός των πελατών της τράπεζας δεν έκανε χρήση των μέτρων αναστολής των δόσεων σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας κατά την ενημέρωση των διεθνών αναλυτών.

    Πιο συγκεκριμένα από τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurobank σε ότι αφορά τα νοικοκυριά, τα αιτήματα αναστολών ήταν 47.000 και ενώ η περίμετρος των δανείων που θα μπορούσε να ενταχθεί είχε υπολογιστεί στα 10,4 δισ. ευρώ, εντάχθηκαν 2,3 δισ. ευρώ (ποσοστό 22%).

    Στο κομμάτι των μεγάλων επιχειρήσεων η περίμετρος των δανείων που θα μπορούσαν να πάρουν αναστολή δόσεων είχε υπολογιστεί στα 5,3 δισ. ευρώ, ενώ τελικά εντάχθηκαν στο μέτρο δάνεια ύψους 1,1 δισ. ευρώ (ποσοστό 21%).

    Διαφορετική είναι ωστόσο η εικόνα αναφορικά με τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς η τράπεζα υπολόγιζε ότι δυνατότητα ένταξης στο μέτρο της αναστολής είχαν δάνεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ και τελικά χρήση έκαναν σχεδόν η 1 στις 2 επιχειρήσεις για δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

    Ακόμα στην ενημέρωση των αναλυτών η διοίκηση της Eurobank εκτίμησε ότι μια πιο ασφαλής εικόνα για το πόσα δάνεια του ενήμερου χαρτοφυλακίου θα «κοκκινίσουν» θα υπάρξει τους επόμενους μήνες και ακόμα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αν χρειαστεί να να λάβει πρόσθετες προβλέψεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει το ΔΣ της Eurobank η οποία έχει λάβει τις αναγκαίες εγκρίσεις και τα επόμενα βήματα είναι η οριστικοποίηση της συμφωνίας   για το τρίτο χαρτοφυλάκιο του Cairo και η σύγκλιση ΓΣ τον Ιούλιο που θα εγκρίνει τη διανομή στους μετόχους του 75% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine) και του 50% των junior ομολόγων.



    ΣΧΟΛΙΑ