• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Τα 5+1 σημεία αιχμής του στρατηγικού μετασχηματισμού

    • Έφη Καραγεώργου
    ΕΤΕ Εθνική Τράπεζα

    Εθνική Τράπεζα


    Έτοιμος να παρουσιάσει το σχέδιο μετασχηματισμού της Εθνικής  Τράπεζας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι  ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, ξεκινώντας  αύριο 16 Μαΐου από το  Λονδίνο.

    «Στόχος μας είναι μέσα από το μετασχηματισμό  η Εθνική να καταστεί η τράπεζα πρώτης επιλογής στην ελληνική αγορά. Έχουμε μία τεράστια ευκαιρία να μετασχηματίσουμε την ΕΤΕ σε μια υψηλά κερδοφόρα τράπεζα, με υγιή ισολογισμό που θα αποτελεί πρότυπο στον κλάδο για την ποιότητα των υπηρεσιών και τη σύγχρονη διαχείριση του προσωπικού της. Και θα εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία αυτή στο έπακρο», ανέφερε χαρακτηριστικά χτες το απόγευμα σε διεθνείς αναλυτές κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΤΕ.

    Το πλάνο μετασχηματισμού βρίσκεται ήδη στο δεύτερο τρίμηνο  της εφαρμογής του και με τον κ. Μυλωνά στο Λονδίνο θα είναι και η διοικητική ομάδα που θα «τρέξει» το σχέδιο.

    Την επόμενη μέρα Παρασκευή, το σχέδιο θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα ελληνικά ΜΜΕ.

    Ο δραστικός περιορισμός των «κόκκινων» δανείων, η αύξηση των οργανικών εσόδων, η μείωση του προσωπικού και η συρρίκνωση του δικτύου, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τράπεζας, θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης και διαφάνειας στη διαχείριση κινδύνων είναι αυτά που κυριαρχούν στο πλάνο του μετασχηματισμού.

    Πιο συγκεκριμένα: Η μείωση του προσωπικού έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό μέσα από αλλεπάλληλα προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Το τελευταίο ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου με στόχο να αποχωρήσουν τουλάχιστον 750 εργαζόμενοι, με ανώτατο πλαφόν αποζημίωσης και bonus τις 170.000 ευρώ, από 180.000 ευρώ, που ήταν στην εθελούσια του περασμένου Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση η ΕΤΕ (μαζί με την Εθνική Ασφαλιστική) είχε 10.300 εργαζόμενους στο τέλος του 2018. Από την τράπεζα αναμένεται να αποχωρήσουν περίπου 2.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2021 και να κλείσουν περί τα 150 καταστήματα. Ωστόσο για το θέμα αυτό ο κ. Μυλωνάς έχει δηλώσει πως σε περιοχές όπου υπάρχει μόνο κατάστημα της ΕΤΕ, αυτό θα διατηρηθεί.

    Ταυτόχρονα  έρχεται και νέα πολιτική σε ό,τι αφορά τις αμοιβές του προσωπικού και θέματα αξιοκρατίας (προαγωγές κλπ.).

    Ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τράπεζας εστιάζει στα νέα κανάλια εξυπηρέτησης της πελατείας, που μαθηματικά οδηγούν στην συρρίκνωση του δικτύου.

    Η ενίσχυση της διαφάνειας, θέματα διαχείρισης κινδύνων και η βελτίωση της κανονιστικής  συμμόρφωσης (compliance), με δεδομένο ότι η ΕΤΕ αντιμετώπισε μείζον θέμα με τις πωλήσεις σπιτιών σε Κινέζους που τα πλήρωναν με κάρτα  μέσω POS της τράπεζας, είναι από τα βασικά σημεία του μετασχηματισμού.

    Οι νέες χρηματοδοτήσεις είναι επίσης σημείο αιχμής στο πλάνο μετασχηματισμού και βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την δραστική μείωση των προβληματικών δανείων.

    Η Εθνική, που διαθέτει επαρκή ρευστότητα, είναι έτοιμη για φέτος να ρίξει 4 δισ. ευρώ νέα δάνεια στην αγορά χρηματοδοτώντας κυρίως  τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Στο μέτωπο του περιορισμού των προβληματικών δανείων, σύμφωνα με όσα είπε χθες η διοίκηση της ΕΤΕ στους διεθνείς αναλυτές, μέχρι το τέλος του 2019 τα NPEs  θα μειωθούν πάνω από 2,5 δισ. ευρώ μέσα από την πώληση  τριών χαρτοφυλακίων.

    Παράλληλα ολοκληρώνεται η πώληση του πακέτου Symbol, με τη διοίκηση της ΕΤΕ να δηλώνει ικανοποιημένη από το  τίμημα, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, και ανακοίνωσε στους αναλυτές των ξένων οίκων ότι έχει λάβει μη δεσμευτικές προσφορές και για το χαρτοφυλάκιο Mirror, ύψους 1,2δις ευρώ δανείων χωρίς εξασφαλίσεις (οφειλές από πιστωτικές κάρτες,  καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια).

    Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί  μέχρι το τέλος Ιουνίου 2019, ενώ δρομολογήθηκε και η πώληση πακέτου επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις  ύψους 700 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνει καταγγελμένα δάνεια επιχειρηματικά δάνεια).



    ΣΧΟΛΙΑ