• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Προβάδισμα Γκίκα Χαρδούβελη για τη θέση του προέδρου – Ποια υποψηφιότητα θεωρείται «αουτσάιντερ»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γκίκας Χαρδούβελης


    Ο καθηγητής και πρώην υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης θα διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, μετά την αποχώρηση του Κώστα Μιχαηλίδη.

    Η διαδικασία για την επιλογή του νέου προέδρου της Εθνικής ανοίγει τις επόμενες μέρες.

    Επίσης ένα από τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση είναι και του καθηγητή και τέως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Πλούταρχου Σακελλάρη.

    Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως είναι πολύ νωρίς ακόμα και εκτιμούν πως θα είναι αρκετοί οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση του προέδρου της ΕΤΕ.

    Η τράπεζα θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό το επόμενο διάστημα και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα προσόντα.

    Και μάλιστα, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, επικείται και νέα προσθήκη στον νόμο του ΤΧΣ σε ό,τι αφορά το fit & proper των στελεχών  στα ΔΣ των τραπεζών.

    Στο μεταξύ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος είναι δυσαρεστημένος με την ανακοίνωση της ΕΤΕ, θεωρώντας πως θα μπορούσε να είναι… καλύτερη.

    Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Μιχαηλίδης ενημέρωσε την περασμένη Παρασκευή το ΔΣ της τράπεζας ότι δεν επιθυμεί την ανανέωση της θητείας του που λήγει φέτος το καλοκαίρι και ζήτησε να ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής, «ο κ. Μιχαηλίδης θεωρεί την απόφασή του ως το αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης ενός σημαντικού κύκλου στον μετασχηματισμό της τράπεζας». Και το  ΔΣ ζήτησε από τον κ. Μιχαηλίδη να παραμείνει ως επίτιμος σύμβουλος για περίοδο έξι μηνών μετά τη διαδοχή του.

    Αν και η αντικατάσταση του κ. Μιχαηλίδη συζητείτο εδώ και μήνες, από χθες είναι γεγονός και ήδη δύο πρόσωπα «παίζουν» δυνατά. Ο λόγος για τους κ.κ. Χαρδούβελη και Παπάζογλου.

    Όπως είναι γνωστό, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης από τον Ιούλιο του 2019 είναι μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας και Ανώτερος Ανεξάρτητος Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της.

    Είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor of Arts και Master of Science στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά του Πανεπιστημίου Harvard της Μασαχουσέτης, καθώς και Διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνιας.

    Διαθέτει μεγάλη  σημαντική εμπειρία σε τραπεζικά και χρηματοοικονομικά θέματα, καθώς έχει εργαστεί στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης,  στην Τράπεζα της Ελλάδος,  στην Εθνική Τράπεζα και ως οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών Μελετών του ομίλου της Eurobank.

    Το καλοκαίρι του  2014 διαδέχθηκε τον κ. Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

    Ο κ. Χαρδούβελης, καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, διατηρεί άριστες  επαφές με την  επενδυτική κοινότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

    Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ο κ. Χαρδούβελης θα μπορούσε να είναι ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

    Ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Η έρευνά του εστιάζεται στην τραπεζική, τις επενδύσεις, τους οικονομικούς κύκλους, την οικονομική μεγέθυνση και την εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει την έρευνά του σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά όπως τα: American Economic Review, Journal of Monetary Economics, Review of Economics and Statistics, International Economic Review, μεταξύ άλλων. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Maryland (College Park), στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και σε διάφορα άλλα Πανεπιστήμια. Έχει επίσης εργασθεί ως οικονομολόγος στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve Board) και ως οικονομικός εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Από το 2008 ως το 2012 ήταν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ), όπου ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση κινδύνων, το τμήμα οικονομικών μελετών και τις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας στον τομέα της ενέργειας.

    Οι τομείς ευθύνης του περιελάμβαναν επίσης τις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία, την υποσαχάρια Αφρική, την Καραϊβική και τις χώρες του Ειρηνικού.

    Διαβάστε επίσης: 

    Εθνική Τράπεζα: Παραιτείται ο Κώστας Μιχαηλίδης – Προς αναζήτηση προέδρου η ΕΤΕ

    Τι αποκαλύπτει η «ακτινογραφία» της Euroxx στα αποτελέσματα Alpha, Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς

    Αποκλειστικό: Τι καταγράφουν τα πλάνα που έστειλαν στον SSM οι ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ