• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Πώς και πότε θα γίνει το placement – Ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την διάθεση του 20% -από το 40,4%- που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα.

    Η Διοίκηση της Εθνικής, μετά και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη, είναι «πανέτοιμη» να ξεκινήσει η διαδικασία μόλις δώσει το «πράσινο φως» το ΤΧΣ.

     Μάλιστα η ΕΤΕ έχει ήδη στείλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό Δελτίο, για τη διάθεση του 20%, το οποίο  σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης.

    Και αυτό επειδή, το σήμα για την διάθεση του 20% της Εθνικής, θα δοθεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για την Alpha Bank, η οποία βρίσκεται  στην τελική της φάση.

    Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ακόμη και αν σήμερα το απόγευμα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από άλλους επενδυτές, η πλειοδοτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο σαββατοκύριακο και την Δευτέρα θα υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

    Ενώ στο τελευταίο λεπτό της προθεσμίας που λήγει σήμερα το απόγευμα, η  Unicredit αναμένεται να καταθέσει στη διοίκηση του ΤΧΣ τη βελτιωμένη προσφορά της για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank.

    Το αρχικό τίμημα που πρόσφεραν οι Ιταλοί ήταν στο 1,33 ευρώ ανά μετοχή, ωστόσο από τις 24 Οκτωβρίου η μετοχή της Alpha Bank κρατιέται σταθερά πάνω από το 1,4 ευρώ.

    Συγκεκριμένα το εύρος τιμής στις τελευταίες 7 συνεδριάσεις διαμορφώθηκε από το ελάχιστο 1,419 ευρώ, μέχρι το υψηλό  1,492 ευρώ.

    Χθες η μετοχή της Alpha Bank «έκλεισε» στο 1,432 ευρώ με την  κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στα 3,367 δις ευρώ.

    Ισχυρό ενδιαφέρον για την Εθνική

    Έντονο είναι το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών επενδυτών για τη διάθεση του 20% της Εθνικής Τράπεζας, όπως το έχουν καταγράψει οι σύμβουλοι της ΕΤΕ, Goldman Sachs και Morgan Stanley.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το 20%, το 15% θα καλυφθεί από διεθνείς επενδυτές με book building και το 5% στο εσωτερικό μέσω του Χρηματιστηρίου.

    «Ισχυροί επενδυτές είναι έτοιμοι να λάβουν θέσεις στην Εθνική», αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή και επισημαίνει πως η ΕΤΕ στο 9μηνο εμφάνισε οργανικά κέρδη 855 εκατ ευρώ, οι εκταμιεύσεις της προσέγγισαν τα 2 δις ευρώ, ενώ ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων υποχώρησε στο 3,6%, ο χαμηλότερος μεταξύ των συστημικών τραπεζών.

    Η Εθνική έχει  Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας άνω του 20%, και στόχος είναι  η διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, που θα διαμορφωθεί στο 30%, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην επαναγορά μετοχών.

    Η μετοχή της Εθνικής «έκλεισε» χθες στα 5,512 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 5,04 δις ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    NBG Securities: Ισχυρά αποτελέσματα για τις τράπεζες στο γ’ τρίμηνο

    Εθνική Τράπεζα: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το book building – Όλο το παρασκήνιο

    Servicers: Έρχονται συγχωνεύσεις για τους διαχειριστές «κόκκινων» δανείων – Θα μείνουν 5-6 εταιρείες



    ΣΧΟΛΙΑ