• Τράπεζες

    Εθνική: Πότε θα γίνει η διάθεση του 18% – Τα σενάρια και ο παράγων «Attica Bank»

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Κάθε φορά που ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς ερωτάται πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διάθεση του υπόλοιποι 18% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η απάντηση του είναι πάντα η ίδια: Αύριο.

    Η διοίκηση της Εθνικής δεν κρύβει την επιθυμία της να απεμπλακεί η τράπεζα από το δημόσιο, το συντομότερο δυνατό, ωστόσο υπάρχουν δύο χρονικοί περιορισμοί, καθώς:

    -Η διαδικασία για νέο placement μπορεί να ξεκινήσει 6 μήνες μετά την επιτυχημένη διάθεση του 22% της Εθνικής τον περασμένο Νοέμβριο. Δηλαδή η οποία διαδικασία θα δρομολογηθεί μετά τα μέσα Μαϊου.

    -Προηγείται η υπόθεση της Attica Bank. Το project της συγχώνευσης της με την Παγκρήτια Τράπεζα, που θα οδηγήσει στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, είναι το επόμενο τραπεζικό deal στον τραπεζικό κλάδο, το οποίο «τρέχει» το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς θα δημιουργήσει και συνθήκες για μόχλευση του ανταγωνισμού. Να σημειωθεί πως το Ταμείο κατέχει σήμερα το 72,54% της Attica Bank.

    Από την ταχύτητα λοιπόν που θα «τρέξει» η διαδικασία για την Attica θα κριθεί και ο χρόνος που θα δρομολογηθεί η δεύτερη φάση αποεπένδυσης του Ταμείου από την Εθνική. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί, σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα από τον Ιούλιο.

    Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, «το τραπεζικό μας σύστημα αλλάζει σελίδα. Από την εποχή της κρίσης και των ανακεφαλαιοποιήσεων, πέρασε στην εποχή όπου υψηλής ποιότητας επενδυτές εκφράζουν, όπως φάνηκε τους τελευταίους μήνες, το ενδιαφέρον τους για όλες τις συστημικές ελληνικές τράπεζες».

    Η αποεπένδυση του ΤΧΣ έχει ολοκληρωθεί σε Eurobank, Alpha Bank και προ ημερών στην Τράπεζα Πειραιώς. Τον περασμένο Νοέμβριο το Ταμείο διέθεσε και το 22% της Εθνικής, της οποίας κατέχει πλέον το 18%.

    Από την πλευρά της η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είναι έτοιμη να απεμπλακεί πλήρως από τον εναγκαλισμό με το Δημόσιο.

    Ο CEO της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς, κατά την ενημέρωση των διεθνών αναλυτών, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2023, σημείωσε πως η τράπεζα θα περιμένει την απόφαση του Ταμείου σχετικά με τη διάθεση του 18% προκειμένου να προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε:

    «Στο αναθεωρημένο business plan δεν υπάρχει πρόβλεψη για buybacks, όμως είμαστε πολύ θετικοί ως προς αυτό», διευκρινίζοντας πως αφού λάβει τις αποφάσεις του το ΤΧΣ σχετικά με τη διάθεση του εναπομείναντος ποσοστού, τότε θα ξεκινήσει η συζήτηση με τον επόπτη.

    Πηγές της Εθνικής σημειώνουν πως η τράπεζα διαθέτη ρευστότητα και στόχος της είναι –αφού της επιτραπεί από τον επόπτη-, να προχωρήσει στην επαναγορά του 5% με 8% των μετοχών της που κατέχει σήμερα το Ταμείο, μετοχές τις οποίες στη συνέχεια θα ακυρώσει.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Τράπεζα: 4+1 οίκοι «ανεβάζουν» τον πήχη για την περίοδο 2024-2026

    Attica Bank-Παγκρήτια: Στην τελική ευθεία ο 5ος τραπεζικός πυλώνας – Τα βήματα μετά τη συγχώνευση

    Jefferies: Κορυφαία επιλογή η Εθνική Τράπεζα – Αύξηση τιμής στόχου στα 10,20 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ