• Τράπεζες

    Διορία τριών μηνών στην Πειραιώς από SSM: Αυξήστε κατά 500 εκατ. ευρώ τα κεφάλαιά σας

    • Bloomberg

    Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής SSM


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ζητήσει απ’ την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδος να αυξήσει τα κεφάλαιά της ως το τέλος της χρονιάς, μία αρκετά περίπλοκη προσπάθεια λόγω της περιορισμένης πρόσβασης της χώρας στις αγορές ομολόγων.

    Η Τράπεζα Πειραιώς πρέπει να αντλήσει περίπου 500 εκατ. ευρώ πουλώντας ομόλογα Tier 2, κάτι που έχει ήδη συμφωνήσει με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), αναφέρουν στο Bloomberg δύο πηγές με γνώση του θέματος, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες καθώς το θέμα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως. Οι εκπρόσωποι της Τράπεζας Πειραιώς, της Τράπεζας της Ελλάδος και του SSM αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι εποπτικές Αρχές δεν έχουν λάβει ακόμα απόφαση για το πώς θα κινηθούν στην περίπτωση που η Πειραιώς δεν αντλήσει τα κεφάλαια φέτος. Μία από τις πηγές λέει ότι στην τράπεζα ίσως δοθεί κάποια ευελιξία σε ο,τι αφορά το χρόνο, λόγω των μη ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά ομολόγων.

    Όλες οι ελληνικές τράπεζες αξιολογούνται ως «σκουπίδια» (junk), καθώς το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα απ’ την λεγόμενη «επενδυτική βαθμίδα».

    Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που λειτουργούν ως δείκτης αναφοράς για τις εγχώριες εταιρείες και τους δανειστές, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα μετά την έξοδο της χώρας απ’ το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που σημαίνει ότι το υψηλό κόστος δανεισμού πλήττει επίσης και τις επιχειρήσεις.

    Η απαίτηση για άντληση κεφαλαίων μέσω πωλήσεων ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated debt) είναι μέρος του σχεδίου που είχε συμφωνηθεί με τις εποπτικές Αρχές για την τόνωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Πειραιώς. Η τράπεζα επίσης έχει δεσμευθεί να «καθαρίσει» τον ισολογισμό της, πουλώντας «κόκκινα δάνεια».

    Η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί να πουλήσει επίσης ένα χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων αξίας 500 εκατ. ευρώ περίπου, με την ονομασία «Nemo», εντός του α’ εξαμήνου του 2019, σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας. Οι ίδιοι λένε ότι η τράπεζα προσέλαβε για χρηματοοικονομικό σύμβουλο την Houlihan Lokey Inc. για να τη βοηθήσει στην πώληση. Αξιωματούχος της Houlihan αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόσληψη.



    ΣΧΟΛΙΑ