• Τράπεζες

    Credit Suisse: Τα CDS που εκτοξεύτηκαν, η βουτιά της μετοχής και οι viral πλατφόρμες στοιχημάτων

    • NewsRoom

    Συνέβαλαν στην εκτόξευση των CDS, οι viral πλατφόρμες στοιχημάτων που προεξόφλησαν την χρεοκοπία της Credit Suisse και την αποτυχία του CEO Ulrich Koerner;


    Η εκτόξευση των CDS και η βουτιά της μετοχής της Credit Suisse προεξόφλησαν για αρκετούς μία χρεοκοπία για τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας. Πόσο εύκολο όμως είναι να διαχωρίσεις τα σημάδια για μία προκαθορισμένη πορεία προς την καταστροφή από τον «θόρυβο» που δημιούργησαν δημοφιλείς πλατφόρμες – γνωστές και για την εκτόξευση των meme μετοχών-  μέσα στο Σαββατοκύριακο, πυροδοτώντας τις ανησυχίες των επενδυτών;

    Η Δευτέρα ήταν μια δύσκολη ημέρα για την ελβετική τράπεζα, με τη μετοχή της να υποχωρεί έως και 11.5% στα 3,54 ελβετικά φράγκα και τα ομόλογά της να φτάνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, εν μέσω ανησυχιών για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του CEO της τράπεζας, ο οποίος ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι.

    Τι είναι τα CDS και γιατί τρόμαξαν τους επενδυτές

    Με αρκετά σκάνδαλα και αποτυχίες στο πρόσφατο παρελθόν της, τα προβλήματα της Credit Suisse ήταν γνωστά. Ένα memo του CEO  Ulrich Koerner προς τους εργαζόμενους την περασμένη Παρασκευή, το οποίο στόχευε να καθησυχάσει, πέτυχε το ακριβώς αντίθετο, με τους FT να αναφέρουν ότι τα στελέχη της τράπεζας πέρασαν όλο το σαββατοκύριακο στα τηλέφωνα με τους μεγάλους πελάτες τους, διαβεβαιώνοντας τους για την ρευστότητα και την κεφαλαιακή θέση της.

    Τη Δευτέρα, τα CDS της Credit Suisse εκτινάχθηκαν, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας 105 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Παρασκευής στις 355 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο δεκαετίες. Στην αρχή του έτους τα CDS είχαν διαμορφωθεί στις 57 μονάδες βάσης.

    Τα CDS, τα ασφάλιστρα κινδύνου αγοράζονται από τους επενδυτές που αναζητούν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Στην περίπτωση της Credit Suisse, η απόδοση των CDS κινήθηκε στο 23%, αποτυπώνοντας την πεποίθηση των αγοραστών των ασφαλίστρων κινδύνου ότι η τράπεζα μπορεί να οδηγηθεί σε χρεοκοπία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

    Η φρενίτιδα του διαδικτύου

    Μέσα στο σαββατοκύριακο, viral πλατφόρμες στο Reddit και στο Twitter με τεράστια επιρροή κυρίως σε μικροεπενδυτές (σ.σ. στο παρελθόν μετοχές εταιρειών που βρίσκονταν ακόμα και στο χείλος της χρεοκοπίας, εκτοξεύτηκαν για κάποιο διάστημα, γιατί έγιναν viral σε αυτές τις πλατφόρμες) άρχισαν να προεξοφλούν την χρεοκοπία.

    Γι’ αυτό το λόγο, αρκετοί αναλυτές έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι ο «θόρυβος» για την Νο. 2 ελβετική τράπεζα, δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στο μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Credit Suisse.

    Ο Boaz Weinstein της Saba Capital Management έγραψε στο Twitter μέσα στο Σαββατοκύριακο, όταν τα CDS της Credit Suisse εκτοξεύονταν: «Πάρτε μια βαθιά ανάσα και συγκρίνετε την κατάσταση με τα CDS της Morgan Stanley το 2011 και το 2012. Ήταν διπλάσια».

    Ο Komal Sri-Kumar, επικεφαλής της ομώνυμης επενδυτικής εταιρείας, σε δήλωσή του στο CNBC, ανέφερε ότι δεν συμμερίζεται τους φόβους για μία νέα Lehman Brothers.

    Σύμφωνα με τη στήλη Alphaville των FT, τα CDS δεν είναι ένα αντικειμενικό βαρόμετρο κινδύνου, καθώς οι traders μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως «εργαλείο» στοιχημάτων ή κατεύθυνσης των αγορών, με αποτέλεσμα οι διακυμάνσεις μερικές φορές να είναι ακραίες.

    Επικαλείται τον δείκτη iTraxx Europe Crossover, έναν ανιχνευτή CDS για ομόλογα υψηλού κινδύνου. Τους τελευταίους μήνες έχει εκτοξευτεί ο δείκτης, προβλέποντας ένα κύμα χρεοκοπιών τα επόμενα πέντε χρόνια. Η ίδια ακριβώς τάση είχε καταγραφεί και τις πρώτες ημέρες του lockdown λόγω της πανδημίας. Ο FT αναφέρει ότι η αντιστάθμιση του ρίσκου, μέσω των CDS μπορεί πολλές φορές να απεικονίζει την απελπισία που επικρατεί για τα μακροοικονομικά δεδομένα.

    Τράπεζα σκανδάλων

    Βέβαια, η ελβετική τράπεζα διαθέτει πολλά «βαρίδια» από σκάνδαλα στο πρόσφατο παρελθόν της.

    Η τιμή της μετοχής σημείωσε βουτιά τη Δευτέρα το πρωι στο ελβετικό χρηματιστήριο, όμως μέσα στο 2022 έχει χάσει πάνω από το 60% της αξίας της.

    Τελικά βέβαια έκλεισε με οριακές απώλειες 0,93% στα 3,93 ελβετικά φράγκα.

    Σε ανάλυση της, τον περασμένο μήνα, η Deutsche Bank υποστήριξε πως η Credit Suisse χρειάζεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 4 δισ. ελβετικά φράγκα (4,1 δισ. δολάρια) προκειμένου να δυναμώσει την οικονομική της βάση και να μπει σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία.

    Το κλίμα αβεβαιότητας που καλλιεργείται έρχεται σε μία από τις χειρότερες στιγμές για τον CEO της τράπεζας, ο οποίος αναμένεται στο τέλος Οκτωβρίου να παρουσιάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της και της άντλησης νέων κεφαλαίων στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των οικονομικών στοιχείων για το τρίτο τρίμηνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Credit Suisse: Εφοπλιστές και μεγάλες επιχειρήσεις σηκώνουν τα λεφτά τους από τη ελβετική τράπεζα- Πανικός από τα CDS



    ΣΧΟΛΙΑ